Articole

Chimioterapicele, pe lista FDA a medicamentelor cu risc la administrare

în 31.10.2017
Administrația Alimentelor și a Medicamentelor SUA (FDA) a publicat o listă cu 19 medicamente sau clase de medicamente – dintre care 7 sunt chimioterapice – ce pot cauza efecte adverse grave la administrare.

Existența unui medicament pe lista FAERS nu arată, în mod obligatoriu, că FDA a stabilit o relație cauzală între produsul respectiv și efectul advers înregistrat sau că medicilor li se recomandă încetarea prescrierii respectivului medicament. Dacă studii ulterioare demonstrează legătura cauzală, FDA reevaluează recomandările și atenționările la administrarea medicamentului respectiv sau îl retrag de pe piață.

Cele 7 medicamente antitumorale prezente pe lista publicată luna trecută sunt: imiquimod (cremă Aldara), alemtuzumab (Lemtrada, MabCampath), imatinib (Glivec, Imatinib), pomalidomide (Pomalidomide Celgene, Imnovid),, docetaxel și doi inhibitori PD-1: pembrolizumab (Keytruda) și nivolumab (Nivolumab, Opvido). FDA avertizează asupra toxicității renale determinate de imatinib și a apariției sindromului Stevenson-Johnson și a necrolizei epidermice toxice, la administrare de pembrolizumab. Pentru pembrolizumab și nivolumab mai există rapoarte care arată complicații ale transplantului de celule stem hematopoietice alogenice.

În cazul imiquimod au fost raportate depigmentări similare celor vitiligo, colecistite acute acalculoase, pentru alemtuzumab, și enterocolie pentru docetaxel.

Lista mai cuprinde și inhibitori de pompă de protoni, prescriși în cazul afecțiunilor asociate refluxului gastroesofagian, ce pot determina apariția de polipi la nivelul stomacului și duodenului, și a bolilor renale cronice și a afecțiunilor renale acute.

Bibliografie

www.fda.gov/Drugs/GuidanceComplianceRegulatoryInformation


Distribuie pe:

 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore