Articole

Acuratețea testului imunochimic fecal în cazul pacienților cu risc ridicat de cancer

în 20.10.2017
Rezultatele unei meta-analize arată că testul imunochimic fecal (FIT) reprezintă un instrument de diagnostic foarte precis în cazul pacienților cu risc ridicat de cancer colorectal. Același studiu mai arată că FIT nu este la fel de precis și în cazul diagnosticării stadiilor avansate de cancer la aceiași pacienți.
Studiul a fost realizat în cadrul Universității Aristotel, Tesalonic, Grecia, echipa de cercetători fiind condusă de dr. Anastasia Katsoula. 

La ora actuală, procedura standard de screening a pacienților cu risc mare de cancer colorectar este colonoscopia. Studiul de față susține ipoteza că FIT reprezintă o alternativă non-invazivă de screening în cazul pacienților cu risc familial de cancer colorectal și care refuză colonoscopia. 

Precizia și aderența asociate FIT îl recomandă pentru screeningul populațional.

Studiul a analizat concluziile a 11 meta-analize, a unui review sistematic și a unui trial clinic randomizat, cu privire la acuratețea diagnosticării cu ajutorul FIT a pacienților asimptomatici cu risc familial de cancer colorectal.

Sensibilitatea și specificitatea FIT în cazul diagnosticării cancerului colorectal a variat de la 25% la 100% (media, 81%) și de la 87% la 95% (media, 91%). În diagnosticarea formelor avansate, sensibilitatea și specificitatea au variat de la 29% la 83% (media, 50%), și de la 85% la 98% (media 92%).

Per ansamblu, acuratețea diagnosticului a fost de 93% în cazul depistării cancerului colorectal și de 86%, în cazul formelor avansate.

Pacienții cu rezultate pozitive ale FIT sunt, mai departe, investigați cu ajutorul colonoscopiei. Pe de altă parte, un prim rezultat negativ al FIT nu elmină posibilitatea unui cancer colorectal, fiind necesară repetarea acestui test.

Sunt necesare studii ulterioare care să clarifice impactul FIT asupra calității vieții pacientului, morbidității, mortalității și eficiența cost-beneficii. În plus, sunt necesare și analize care să stabilească nivelele optime și numărul de probe FIT și care să evalueze intervalul de timp la care pacienții cu risc crescut ar trebui să repete testarea imunochimică fecală.

Până la apariția de noi informații, FIT poate fi utilizat (în locul colonoscopiei) în cazul pacienților cu risc ridicat în următoare situații: pacienții refuză colonoscopia (sau refuză procedura dacă testul FIT nu este pozitiv); pacienții cu comorbidități în cazul cărora colonoscopia prezintă riscuri; pacienții interesanți de prevenția secundară a cancerului colorectal (diagnosticarea și tratamentul cancerului primar, asimptomatic) și nu în cazul prevenției primare (diagnosticarea și rezecția adenoamelor intestinale).

Bibliografie

Katsoula A et al. JAMA Intern Med 2017;177(8):1110–1118.

Echipa ImunoMedica

Distribuie pe:

 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore