Articole

Nodulii limfatici nu determină metastazele în cancerul colorectal

în 19.10.2017
Cercetări recente indică faptul că, cel puțin în cazul cancerului colorectal, metastazele sunt determinate direct de tumora primară, iar nu de metastaze de la nivelul nodulilor limfatici.

Studiul a fost realizat de o echipă de medici din cadrul Laboratoarele de biologie tumorală Edwin L. Steele, Massachusetts General Hospital, și Harvard Medical School, Boston, USA.

La ora actuală, sunt acceptate două ipoteze cu privire la maniera de formare a metastazelor. Prima stipulează că, celule din tumora primară ajung la nivelul nodulilor limfatici, unde se divid și continuă colonizarea altor organe. Cea de-a doua ipoteză afirmă că metastazele limfatice și cele din alte organe își au originea în tumora primară, fără ca nodulii limfatici să influențeze în vreun fel apariția ulterioară de metastaze.

În majoritatea cazurilor de cancer colorectal examinate în studiu, nu a fost observată influența nodulilor în apariția metastazelor la alte organe, acestea apărând ca urmare a desprinderii de celule din tumora primară.

Studii prospective și retrospective au arătat că eliminarea completă a nodulilor limfatici nu conferă întotdeauna șanse mai mari de supraviețuire în cazul diferitelor malignități.

Cercetătorii au colectat probe din mai multe regiuni tumorale de la cei 19 pacenți incluși în studiu, obținând un total de 239 biopsii. Din cei 19 pacienți, 17 prezentau metastaze hepatice.

Ulterior, analizele genetice au stabilit relația dintre tumora primară și metastaze, cu identificarea, în funcție de profilul genetic, a zonelor specifice din tumora primară care au generat diferitele metastaze.

A fost observat că în cazul a 73% dintre metastazele limfatice și 69% din cele distante, ele își aveau originea comună în tumora primară.

Acetse rezultate pun într-o nouă perspectivă intervențiile chirurgicale de eliminare a nodulilor limfatici, astfel de operații nefiind justificate în multe cazuri. Mai mult, autorii studiului au mai observat și că pacienții cu metastaze de origini diferite decedau mult mai repede decât cei a căror metastaze aveau același situs de origine, lucru ce sugerează că metastazele provenind din mai multe situsuri pot fi semnul unei tumori primare foarte agresive.

Cercetătorii continuă cu un now studiu, ce include 100 de pacienți, pentru a analiza ipoteza diferențelor de supraviețuite la pacienții cu metastaze diferite și comune.

Bibliografie

Naxerova K et al. Science 2017;357(6346):55-60.


Distribuie pe:

 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore