Articole

Risc mare de formare a cheagurilor de sânge în oricare din fazele de tratament ale cancerului ovarian

în 23.10.2017
Una din patru femei diagnosticate cu cancer ovarian formează cheaguri de sânge, și la peste 10% dintre acestea ele se formează în timpul chimioterapiei neoadjuvante administrate anterior intervenției chirurgicale.

Acestea sunt concluziile unui studiu realizat în cadrul Universității Michigan, SUA.

Până acum, eforturile de prevenire a formării cheagurilor de sânge la pacienții canceroși vizau doar perioada post-operatorie. Însă acest studiu sugerează că femeile cu cancer ovarian au un risc mare de formare a cheagurilor în orice moment al tratamentului, subliniindu-se riscul ridicat din timpul chimioterapiei neoadjuvante.

Studiul, primul ce tratează o serie de factori de risc ai chegurilor de sânge, în special în cancerul ovarian, a analizat observațiile clinice cu privire la pacienții care primeau chimioterapie neoadjuvantă pentru cancer ovarian și care, foarte des, prezentau cheaguri de sânge.

La ora actuală, în practica clinică, pacienții cărora li se administrează chimioterapia neoadjuvantă nu li se administrează și anticoagulante.

Dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian, 3% prezintă cheaguri la momentul efectuării diagnosticului, iar 17% dontre ele dezvoltă cheaguri la 30 de zile de la prima operație. Cheagurile pot interfera cu tratamentul antitumoral și pot determina creșteri ale costului tratamentului.

Pacientele cu tumori operabile, sunt supuse, inițial, intervenției chirurgicale, apoi chimioterapiei, în timpul căreia, primesc și medicație anticoagulantă de prevenire a riscului formării de cheaguri.

Cu toate acestea, un pacient care nu este recomandat pentru o intervenție chirurgicală, datorită comorbidităților sau a stadiului avansat al bolii, primește chimioterapie neoadjuvantă, însă fără tratament anticoagulant.

În studiul de față, cercetătorii au realizat o analiză retrospectivă a fișelor medicale electronice ale pacientelor diagnosticate cu diferite forme de cancer ovarian în perioada 2009 – 2014, în cadrul Universității Michigan. Au fost identificate cheagurile în funcție de simptome și faza tratamentului: în timpul chimioterapiei neoadjuvante, după intervenția chirurgicală, în timpul chimioterapiei adjuvante de după operație.

Studiul a inclus 125 de femei. După excluderea a 13 pacienți (10,4%) cu cheaguri de sânge la momentul inițial al diagnosticului, rezultatele au arătat că la 30 de paciente (26,8%) s-au format cheaguri în timpul tratamentului.

În timpul terapiei neoadjuvante, 13 paciente au prezentat cheaguri (11,6%), iar una a decedat ca urmare a acestora. Șase paciente (5,4%) au format cheaguri după operație, iar 11 (9,9%) în timpul chimioterapiei adjuvante.

Bibliografie

Greco PS et al. Obstet Gynecol 2017;129:979-985,971-971.


Distribuie pe:

 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore