Articole

Test de urină utilizat în prognosticul recurenței cancerului de vezică

în 23.10.2017
Rezultatele unui studiu publicat în British Journal of Cancer descriu un test noninvaziv de detectare a recurenței cancerului de vezică mai repede decât în cazul citologiei și citoscopiei standard.

Studiul a fost realizat de cercetători din cadrul Hospices Civils de Lyon, Franța. Aceștia au descoperit că testul de urină ce măsoară nivelul mutațiilor promoterului telomerazei reverstranscriptazei (TERT) poate identifica, în mod corect și precis, recurența cancerului urotelial, în special la pacienții la care boala nu a invadat peretele muscular.

Cercetătorii au comparat eficiența testului de urină TERT cu cel de citologie în cazul a 348 pacienți diagnosticați cu cancer de vezică urinară și au observat că testul TERT este mai precis, având o sensibilitate de 80,5% și o specificitate de detectare a cancerului de vezică de 89,8%, comparativ sensibilitatea testului de citologie, de doar 33,6%.

Mai mult, sensibilitatea TERT nu a fost afectată de stadiul bolii, prezența promoterilor de mutație TERT fiind puternic asociată cu recurența la pacienții cu cancer invaziv de vezică nonmuscular.

Autorii mai notează că, deși costul testului TERT este ușor mai ridicat, comparativ cu cel de citologie, probabilitatea unei scăderi este foarte mare, în viitor. Mai mult, testul nu este afectat de infecțiile urinare, neexistând riscul unor rezultate fals pozitive.

Abordarea genomică a testării este cea care asigură sensibilitatea și specificitatea ridicate în detectarea cancerului urotelial.

Datele clinice arată că cancerul de vezică este asociat cu un risc mare de recurență, iar testele standard de la ora actuală, citoscopia și citologia urinară, nu au o sensibilitate ridicată.

Cercetătorii francezi au inclus în studiu 275 de pacienți cancer invaziv de vezică nonmuscular, 61 de pacieți cu formă invaziv-musculară și 12 cu carcinom in situ. Per total, rate de mutație TERT a fost de 80,5% (280/348).

Sensibilitatea testului TERT (280/348, 80,5%) a fost semnificativ mai mare decât cea a citologiei urinare (117/348, 33,6%), indiferent de stadiul tumoral.

În ceea ce privește sensibilitatea în cazul formelor invazive de cancer, aceasta nu a fost diferită în cele două teste.

Pentru a analiza specificitatea, au fost testați 167 de pacienți fără cancer urotelial (125 pacienți cu leziuni urinare benigne sau lipsă, și 42 de pacienți cu alte forme de cancer).

Specificitatea a fost de 92,0% (115/125) pentru pacienții sănătoși sau cu leziuni benigne, și de 83% (35/42) pentru pacienții cu alte forme tumorale.

În cazul pacienților infecțioși sau cu alte afecțiuni inflamatorii, doar unul a prezentat o mutație TERT (specificitate de 96,3%, 26/27). În cazul pacienților cu cancer de prostată, dar fără tumori vezicale, specificitatea testului TERT a fost de 87,9% (29/33).

Autorii studiului au evaluat și relevanța testului TERT în detectarea recurenței cancerului.

Într-un grup de 100 de pacienți diagnosticați cu cancer invaziv de vezică nonmuscular, acum sănătoși și fără recurență, care au fost urmăriți timp de minim 6 luni, cercetătorii au descoperit că prezența promoterului mutației TERT a fost puternic asociată cu recurența.

Studiul demonstrează eficiența utilizării acestui test prin faptul că mutațiile TERT sunt sensibile și specifice cancerelor de vezică și sunt asociate cu o eficiență mai mare decât citologia convențională.

Bibliografie

Descotes F et al. British Journal of Cancer 2017;117:583–587.


Distribuie pe:

 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore