Articole

Biopsia lichidă poate identifica ADN-ul cancerigen din sânge

în 20.10.2017
Cu ajutorul testului de biopsie lichidă poate fi identificat în sângele pacienților ADN tumoral circulant.

Cu ajutorul unei simple analize de sânge, autorii studiului au identificat ADN tumoral la peste jumătate din cei 138 de pacienți diagnosticați cu stadii primare de cancer. 

La ora actuală, există companii care pot oferi astfel de teste de identificare a ADN-ului tumoral în sângele pacienților diagnosticați cu forme avansate de cancer. Astfel de teste sunt utilizate pentru personalizarea tratamentelor sau stabilirea șanselor de recidivă a tumorilor, după intervențiile chirurgicale.

Cercetătorii care au elaborat testul de depistare a stadiilor incipiente de cancer spun că acesta poate fi utilizat în momente în care persoanele au șanse mari de supraviețuire.

”Studiul întreprins de echipa noastră unul de pionierat în ceea ce privește stadiile precoce ale cancerelor.” Prof. dr. V. Velculescu, John Hopkins Kimmle Cancer Center, SUA.

Dificultatea elaborării unui astfel de test a constat în greutatea deosebirii ADN-ului tumoral de alte alterări genetice ce pot apărea în timpul diviziunii celulelor sângelui sau a alterărilor genetice moștenite.

În realizarea studiului, echipa de cercetători a analizat probe de sânge obținute de pacienți diagnosticați cu cancere de sân, pulmonar, ovarian și colorectal, urmărind identificarea celor 58 de gene corelate cu aceste forme de cancer. În total, ei au putut detecta 86 din 138 de cancere în stadiul I și II. De asemenea, secvențiate și identificate mutații din tumorile a peste 100 de pacienți, identificându-se, în 82 de cazuri, aceleași mutații ca și cele observate în sângele prelevat.

Cercetătorii au utilizat testul și în cazul a 44 de persoane sănătoase, arătând că acestea nu prezintă mutații cauzate de tumori.

Studiul amintește de necesitatea realizării unor cercetări ulterioare, care să includp un număr mult mai mare de participanți, lucru necesar pentru dovedirea siguranței și acurateței identificării stadiilor primare, lucru ce ar putea dura și până la 5 ani de zile.

Bibliografie

Phallen J et al. Sci Transl Med 2017;9(403).


Distribuie pe:

 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore