Articole

Activitatea fizică îmbunătățește funcția cognitivă în cazul pacientelor diagnosticate cu cancer de sân

în 20.10.2017
Multe din femeile diagnosticate cu cancer de sân experiază probleme cu memoria, probleme de concentrare și de procesare a informațiilor, tulburări de pot fi prezent timp de câțiva ani după debutul tratamentului și care afectează independența pacientelor în cadrul activităților zilnice.
Rezultatele unuia din puținele studii randomizate controlate realizate până astăzi arată că activitatea fizică aerobică intensă, efectuată timp de 2 ani după intervenția chirurgicală, triplează valorile testelor cognitive realizate la pacienții ce au supraviețuit acestei intervenții. 

Viteza de procesare a informațiilor este în mod evident îmbunătățită în cazul pacientelor ce urmau un program constant de activități fizice, comparativ cu grupul de control.

Studiul, condus de dr. SJ Hartman, a fost realizat în cadrul Centrului de Oncologie San Diego Moore, Universitatea California.

Studiul, intitulat ”The Memoru and Motion Study”, demonstrează o asociere clară între durata și tipul exercițiilor fizice și gradul de îmbunătățire a scorurilor la testele de evaluare a performanțelor cognitive. O creștere, cu 15 minute, a exercițiilor zilnice a determinat o creștere medie de 3 puncte a scorului testului Oral Symbol Digit și o scădere cu 10,2 puncte a scorului testului standardizat Cognitive Concerns. 

În mod similar, o creștere cu 30 de minute a duratei exercițiilor efectuate zilnic a fost asociată cu o creștere de 0,84 puncte a scorului testului Fluid Composite și cu 1,3 puncte a scorului Picture Sequence. Per ansamblu, pacientele incluse în program și care, anterior aveau un stil de viață sedentar, și-au crescut timpul dedicat activităților fizice săptămânale cu aproximativ 100 de minute.

Studiul mai demonstrează și că momentul începerii activității fizice de la intervenția chirurgicală este esențial în impactul asupra performanțelor cognitive. Astfel, pacientele care au fost operate la mai puțin de 2 ani de la începerea programului de activități fizice au înregistrat performanțe cognitive mai bune decât pacienții din grupul de control. 

Studiul arată că, o intervenție de acest gen, realizată la scurt timp după diagnosticare, are un impact important în cursul ulterior al bolii. Mulți dintre pacienții cu cancer care au supraviețuit intervenției chirurgicale și tratamentului raportează afectări ale proceselor cognitive după terminarea tratamentului.

Chiar și în cazul pacienților care nu urmează un tratament chimioterapic, 75% dintre ei experimentează un declin cognitiv ce reduce viteza de procesare a informațiilor, dar și concentrarea și capacitatea de memorare. Studiul de față pleacă de la observațiile anterioare ce arată că exercițiile fizice îmbunătățesc procesele cognitive la pacienții în vârstă, nediagnosticați cu cancer. 

În studiul de față, vârsta media a pacienților ce au supraviețuit bolii era de 57 de ani, diagnosticul fiind realizat cu 2,5 ani înainte de includerea în studiu. Dintre participanți, 61% aveau cancer de sân în stadiul I, 53% urmaseră un tratament chimioterapic, iar 70% primiseră un inhibitor de aromatază sau tamoxifen.

Participantele au fost împărțite, aleatoriu, în două grupuri: 43, în grupul ce a realizat activități fizice, și 44, în grupul de control. Studiul a durat 12 săptămâni, participantele din primul grup alocând cel puțin 150 de minute pe săptămână activităților fizice moderate sau intense.

Bibliografie

Hartman SJ et al. The memory & motion study. Cancer 2017.

Echipa ImunoMedica

Distribuie pe:

 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore