Articole

Șanse mai mari de supraviețuire în cazul cancerului ovarian în cazul unei diete sănătoase înainte de diagnostic

în 20.10.2017
Aportul ridicat de fibre și o dietă sănătoasă anterioare diagnosticului de cancer ovarian sunt asociate cu șanse mai mari de supraviețuire, arată un studiu realizat în Australia.

Studiul, unul din cele mai mari realizate până la ora actuală, a fost condus de dr. PM Webb, din cadrul QIMR Berghofer Institute of Medical Research, Universitatea Queensland, Australia.

Echipa de medici și cercetători a analizat datele unui grup de 811 femei diagnosticate cu cancer ovarian epitelial invaziv, incluse în studiul național Australian Ovarian Cancer Study, ce a cuprins femei cu vârste între 18 – 79 de ani, diagnosticate, în perioada 2002 – 2006, cu cancer ovarian epitelial invaziv, cancer ai tubilor falopieni sau cancer peritoneal primar.

Pacientele au completat, la 3,3 luni după diagnostic, un chestionar cu 135 de itemi privind obiceiurile alimentare din anul anterior diagnosticării. Follow-up-ul participantelor a fost de 6 ani după diagnostic.

A fost observată o tendință semnificativă de mortalitate scăzută asociată unui aport crescut de fructe și o corelație inversă importantă între aportul de legume cu frunze verzi și mortalitate, deși trendul liniar nu a fost semnificativ.

Femeile cu aportul cel mai mare de legume cu frunze verzi, pește și raport corespunzător grăsimi polinesaturate-mononesaturate au avut mortalitatea cea mai mică comparativ cu femeile care aveau cel mai scăzut raport de astfel de alimente.

De asemenea, rata de supraviețuire la pacienții cu o dietă cu indice glicemic crescut a fost mult mai mică.

Așadar, o dietă bogată în legume, fructe, pește și fibre și cu un indice glicemic scăzut crește șansele de supraviețuire după diagnosticarea cu cancer ovarian, ajutând și la menținerea unei greutăți corporale normale. Este cunoscut faptul că obezitatea a fost asociată cu creșterea riscului apariției diferitelor forme de cancer, inclusiv cancer ovarian.

De menționat faptul că studiul nu a inclus informații cu privire la dieta pacientelor după diagnosticarea cu cancer, aspect ce poate influența rata de supraviețuire a acestora.

Bibliografie

Playdon MC et al. British Journal of Cancer 2017;116:1627-1637.


Distribuie pe:

 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore