Clinica Imunomedica

Prevenirea cancerului

Există statistici care spun că, la ora actuală, există riscul ca unul din doi indivizi să fie diagnosticat cu un cancer de-a lungul vieții. Când vine vorba de prevenția cancerului, mediul în care trăim, stilul de viață, obiceiurile alimentare și emoțiile joacă un rol esențial, având, de multe ori un impact ce umbrește pe cel al predispoziției genetice.

Abordarea oncologică pe care o promovăm urmărește pe interacțiunea dintre tumoră și mediul biochimic în care ea se găsește, încurajând, prin remediile personalizate, lupta organismului cu boala.

Strategiile de prevenție și reducere a riscului apariției cancerului pot scădea semnificativ povara fizică, emoțională și financiară a bolii și pot îmbunătăți starea generală de sănătate a supraviețuitorilor, inclusiv, prin scăderea riscului regresiei (apariția unui al doilea cancer după ce primul a fost distrus).

Prezentăm succint, mai jos, câteva din cele mai importante astfel de strategii de prevenție.

În ceea ce privește recomandările de ordin alimentar, ele sunt similare cu cele oferite în cazul pacienților aflați sub tratament: consum cât mai mare de fructe și legume. Cruciferele precum, brocoli, conopida și varza conțin agenți cu potențial anticancerigen pronunțat (apigenol, sulforafan, indol-3-carbinol (I3C), benzil izotianat (BITC)). Numeroase studii au evidențiat efectele de diminuare a apariției cancerelor de colon, prostată, de plămâni și de sân la persoanele care consumau în mod regulat astfel de legume.

Consumul de fructe de pădure crește aportul de fitonutrienți și antioxidanți din organism. Inițial, se credea că beneficiul era datorat exclusiv antioxidanților conținuți, însă administrarea, la subiecți umani, doar a antioxidanților a arătat că nu ei nu au capacitatea de a ajuta organismul să lupte împotriva cancerului. Așadar, se recomandă neînlocuirea consumului de fructe și legume prin administrarea de suplimente cu antioxidanți.

În plus, elementele specifice dietei de tip mediteranean sunt cele mai eficiente atunci când vine vorba de prevenție: cereale integrale, oleaginoase, pește, leguminoase.

Concomitent, este necesară reducerea aportului de grăsimi de origine animală, carne roșie și produse lactate, în vederea reducerii și controlului proceselor inflamatorii din corp.

Pentru a diminua capacitatea celulelor canceroase de a supraviețui și de a se divide, este necesar ca și cantitatea de zahăr consumată să fie redusă. Astfel, trebuie evitate produsele ce conțin zahăr rafinat și orice băuturi carbogazoase, deoarece ele afectează producția de insulină și de factori de creștere insulin-like, ce au rol în susținerea inflamației și a diviziunii celulelor canceroase.

Peste 180 de studii epidemiologice au confirmat efectul protector pe care activitatea fizică îl are în prevenirea apariției cancerului. Cercetările au demonstrat efectul protector în cazul cancerului de colon și de sân și, posibil, în cazul celui endometrial, pulmonar și de prostată. Activitatea fizică este necesară și în vederea menținerii unei greutăți corporale normale, știut fiind faptul că obezitatea reprezintă unui din principalii factori de risc în apariția a numeroase forme de cancer.

Studiile au arătat că stresul crește riscul extinderii cancerului și scurtează perioada de supraviețuire a pacienților. De asemenea, a fost demonstrat faptul că femeile cu cancer ovarian care erau lipsite de sprijinul moral sau financiar în lupta cu cancerul, erau mult mai stresate și aveau tumori maligne mult mai agresive.

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ

Bettegowda C et al. Science Translational Medicine 2014; 6(224): 224ra24-224ra24.
Maynard M et al. Journal of Epidemiology & Community Health 2003; 57(3):218-225.
Rahib L et al. Cancer Research 2014; 74(11): 2913-2921.
Rimm EB et al. New England Journal of Medicine 1993; 328:1450-1456.
Ripamonti CI et al. Oral Oncology 2011; 47(3):185-190.
Shahidi F, Priyatharini A. Journal of functional foods 2015; 18:820-897.
Stampfer MJ et al. New England Journal of Medicine 1993; 328:1444-1449.
Woo EY et al. Cancer Research 2001; 61(12):4766-72.