image
Noutăți

Circumferința taliei, asociată cu riscul de apariție a cancerului

în 19.03.2021
Excesul de țesut adipos, în special în zona taliei, pare să aibă o importanță similară ca și valoarea indicelui de masă corporală (IMC) în creșterea riscului diferitelor forme de cancer asociate obezității.
Analiza datelor colectate de la peste 43.000 de indivizi a arătat că, similar riscului crescut cu 11% de apariție a 10 forme de cancer în cazul persoanelor cu IMC mare, persoanele cu o valoare mare a circumferinței taliei și a raportului talie-șold (WHR) au un risc de 13% respectiv, 15% de apariție a cancerului.

Aceste rezultate au fost publicate în jurnalul British Journal of Cancer și au fost obținute de o echipă de cercetători au Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, din Lyon, Franța, echipă condusă de H. Freisling.
Cercetătorii au considerat că, atunci când este evaluat riscul apariției cancerului, pe lângă valorile IMC, trebuie luate în calcul și alte aspecte ale fiziologiei umane.

Este binecunoscut faptul că o valoare mare a IMC este asociată cu numeroase afecțiuni, inclusiv cancer. Cu toate acestea, până la ora actuală, nu este complet înțeleasă asocierea dintre adipozitate și cancer, observându-se totuși o corelație între circumferința taliei și WHR și cancerele de colon și de sân.

Cercetătorii au realizat o meta-analiză a factorilor antropometrici determinanți ai obezității și asocierile lor cu diferite forme de cancer, analizând datele a șapte studii prospective din cadrul Consortium on Health and Ageing: Network of Cohorts din Europe și SUA.

Datele a 43.419 de persoane din Danemarca, Germania, Grecia, Olanda, Irlanda de Nord, Norvegia și Spania au fost incluse în studiu. Vârsta medie a participanților la debutul studiului a fost cuprinsă între 54 și 67 de ani, iar prevalența obezității a fost între 11% și 42%.

În timpul follow-up-ului de 12 ani, au fost înregistrate 1656 cazuri de cancere datorate obezității: cancer de sân la pacientele aflate la postmenopauză, cancer colorectal, esofagian, gastric, hepatic, biliar, pancreatic, endometrial, ovarian și renal.

În cadrul tuturor studiilor, IMC a fost asociat cu un risc crescut de cancere asociate obezității. Asocieri similare au fost observate și în cazul circumferinței taliei și a WHR.

A fost observată o relație directă dintre măsurătorile indicilor de adipozitate și cancer.

Creșterea valorilor IMC, circumferinței taliei, a soldurilor și a WHR a fost asociată cu o creștere semnificativă a riscului de cancer colorectal și a celui de sân.

Freisling H et al. Br J Cancer. 2017;116:1486-1497.

Distribuie pe:

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore