image
Noutăți

Claritromicina în COVID-19 de severitate moderată

în 30.12.2021
Un grup de cercetători greci, de la Facultățile de Medicină din Atena, Pireu, Ioannina și Alexandroupolis, au realizat primul studiu experimental care testează eficacitatea clinică a antibioticului Claritromicină în tratarea COVID-19. După șase luni de monitorizare a 90 de pacienți înrolați în experiment, cercetătorii au ajuns la concluzia că tratamentul cu Claritromicină este asociat cu o ameliorare clinică timpurie la pacienții cu forme moderate de COVID-19.

Noul Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) agravează în mod imprevizibil pneumonia, așa încât starea unora dintre pacienți se deteriorează în insuficiență respiratorie severă în urma unui proces complex de dereglare imună. De la începutul pandemiei COVID-19, Azitromicina a fost introdusă în algoritmul de tratament datorită proprietăților sale antiinflamatorii, în încercarea de a atenua reacția hiperinflamatorie și de a preveni dezvoltarea insuficienței respiratorii severe. Azitromicina a fost administrată în asociere cu Hidroxiclorochina, pe baza rezultatelor unui studiu deschis care a arătat o mai mare eficiență terapeutică, atunci când cele două medicamente au fost utilizate în combinație. De altfel, proprietățile antiinflamatorii ale clasei de antibiotice macrolide au fost menționate în ghidurile Societății Toracice Americane încă din 2019, argumentând în favoarea combinației de antibiotice β-lactamice cu macrolide pentru gestionarea pneumoniei dobândite în comunitate (CAP - Community-Acquired Pneumonia).

Pentru a testa eficacitatea terapeutică a Claritromicinei, cercetătorii greci au inițiat un experiment deschis non-randomizat, desfășurat în cele patru instituții medicale menționate, în intervalul mai-octombrie 2020, în care au fost înrolați 90 de pacienți cu forme moderate de COVID-19 și 90 de pacienți în grupul martor. Grupul celor 90 de participanți cu infecții ale tractului respirator a primit 500 mg de Claritromicină la fiecare 12 ore timp de 7 zile, în timp ce grupul de control a beneficiat de tratamentul standard, administrându-li-se Azitromicină și Hidroxiclorochină.

Obiectivul principal pentru pacienții cu infecție a căilor respiratorii superioare a fost ca infecția respiratorie să nu cuprindă și tractul respirator inferior, iar pentru pacienții cu infecție a tractului respirator inferior, scorul simptomelor respiratorii la sfârșitul tratamentului să scadă cu cel puțin 50%, așa încât boala să nu avanseze către o insuficiență respiratorie severă. Pentru pacienții tratați cu Claritromicină, au fost evaluate sarcina virală a SARS-CoV-2, biomarkerii, funcția celulelor mononucleare și siguranța; biomarkerii au fost măsurați și la grupul de control.

Echipa medicilor greci a realizat două studii clinice „dublu-orb”, randomizate, controlate cu placebo, care au raportat că administrarea intravenoasă de Claritromicină este asociată cu o reducere substanțială a riscului de deces la pacienții cu boală critică cu sepsis Gram-negativ. Primul studiu a fost efectuat pe pacienții cu sepsis și a demonstrat că supraviețuirea în ziua 90 a fost de 40% în grupul placebo și de 57% în grupul de tratament cu Claritromicină. De asemenea, mortalitatea în pneumonia dobândită în comunitate, forma severă, a fost de 20,8% la pacienții tratați cu o combinație de β-lactamă și Claritromicină și de 33,8% la pacienții tratați cu o combinație de β-lactamă și Azitromicină. Pe baza dovezilor de mai sus, se pare că tratamentul COVID-19 cu Claritromicină poate atenua răspunsurile hiperinflamatorii și poate reduce riscul de progresie a insuficienței respiratorii severe.

În concluzie, rezultatele studiului indică în mod clar faptul că tratamentul cu Claritromicină la pacienții cu COVID-19 în forme moderate este asociat cu îmbunătățirea clinică timpurie și izolarea încărcăturii virale. Acest lucru este asociat cu o creștere a raportului de răspuns Th1/Th2. Pe viitor, sunt necesare studii suplimentare pentru a defini mai bine rolul acestui antibiotic în formele ușoare și moderate de COVID-19.

Referință: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.22.20248753v1#:~:text=Patients%20starting%20clarithromycin%20with%20the,as%20the%20mechanism%20of%20action.


Distribuie pe:

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore