image
Noutăți

Stimularea nervului vag, cheia sănătății noastre?

în 30.12.2021
Nervul vag este o autostradă neuronală care se întinde pe toată lungimea corpului nostru, de aceea stimularea lui poate avea efecte benefice uimitoare asupra sănătășii noastre fizice și mentale. Se poate spune, fără exagerare, că nervul vag este cheia sănătății noastre, pentru că poate îmbunătăți aproape orice, de la siluetă până la durata de viață. Unii cercetători susțin cu multă îndrăzneală că nervul vag, numit și „nervul auto-îngrijirii” organismului, reprezintă „viitorul medicinii”. Dacă învățăm să-l menținem într-o stare de funcționare bună, ne vom bucura de o sănătate optimă.

Stimularea nervului vag activează sistemul nervos parasimpatic, cu efecte benefice asupra organismului: crește producția de acid gastric și de enzime digestive, asigurând absorbția adecvată și susținută a nutrienților vitali; scade presiunea sanguină; reglează sistemul imunitar; stimulează hormonii și enzimele, ca, de exemplu, oxitocina și acetilcolina, care vor ameliora starea generală de sănătate și dispoziția psihologică. Mai mult, studiile arată că nervul vag este capabil să primească informații de la microbiom, pe baza cărora să declanșeze răspunsuri adecvate. De asemenea, va determina efecte anxiogenice (care provoacă anxietate) și anxiolitice (care reduc anxietatea) ca răspuns la anumiți stimuli – de unde rezultă marele potential de reglare a dispoziției psihice pe care îl are stimularea nervului vag.

Se pare că stimularea acestuia este o alternativă mult mai bună de tratare a durerii și a inflamării decât medicamentele analgezice și anti-inflamatorii. Unii au dus această teorie încă mai departe, sugerând că nervul vag se poate „conecta” la celulele stem latente ale corpului, ceea ce implică nu numai faptul că se poate încetini degradarea celulară, ci chiar se poate stimula într-un anume grad regenerarea acesteia. O bună funcționare a nervului vag încetinește alterarea celulară, reducând efectele îmbătrânirii. Pe scurt, dacă vom învăța să ne controlăm nervul vag, vom fi în măsură să controlăm și răspunsurile inflamatorii [1]. 

Îmbunătățirea tonusului vagal

Eficacitatea stimulării nervului vag depinde în mare măsură de tonusul vagal, care definește puterea, viteza și eficiența răspunsului nervului vag. Tonusul vagal poate fi măsurat prin urmărirea anumitor procese biologice, cum ar fi ritmul cardiac, ritmul respirației și variabilitatea ritmului cardiac. Când variabilitatea ritmului cardiac este mare, tonusul vagal este, de asemenea, ridicat, iar un tonus vagal ridicat presupune o capacitate mai mare a corpului de a se relaxa după stres. De altfel, cercetarea științifică a descoperit o buclă de feedbackpozitiv între tonusul vagal ridicat, emoțiile pozitive și o sănătate fizică înfloritoare. Cu alte cuvinte, cu cât crește tonusul vagal, cu atât se va îmbunătăți sănătatea fizică și mentală și vice versa.

Un aspect interesant este că tonusul vagal se transmite de la mamă la copil. Mamele deprimate, anxioase și supărate în timpul sarcinii au o activitate vagală mai mică, care se va manifesta și la copilul nou-născut, care va prezenta și el o activitate vagală scăzută și niveluri mici de dopamină și serotonină. S-a demonstrat că stimularea nervului vag și creșterea tonusului vagal ajută la tratarea unei largi varietăți de afecțiuni ale creierului[2] și ale sănătății mentale, incluzând: depresia, tulburările anxioase, Alzheimer, migrene, Fibromyalgia, Tinnitus, dependeța de alcool, autism, bulimia nervoasă, tulburări de personalitate, dependență de heroină, tulburări de memorie, scleroză multiplă, tulburări obsesiv-compulsive, boli mentale severe, leziuni cerebrale, Sindromul oboselii cornice.

De asemenea, un tonus vagal ridicat este asociat cu o reglare mai eficientă a circulației și prelucrării sângelui, indicând un risc mai scăzut de diabet, accidente vasculare cerebrale, boli cardiovasculare și altele. Dimpotrivă, un tonus vagal scăzut este asociat cu inflamație cronică, niveluri ridicate de stres și probleme cardiovasculare, între altele. 

Cum putem stimula nervul vag?

Există diferite căi de stimulare, mai mult sau mai puțin invazive. Încă din 1997, cei care sufereau de migrene acute și epilepsie au fost adesea tratați prin implantarea chirurgicală a unui stimulator al nervului vag, care folosește curenți electrici ce stimulează periodic nervul vag. Cei mai mulți pacienți au raportat o îmbunătățire atât a sănătății lor fizice, cât și a celei psihice, înregistrând și o reducere semnificativă a convulsiilor epileptic și a migrenelor. Este, de asemenea, larg acceptat faptul că folosirea unui stimulator al nervului vag poate fi utilă în depresie [3], tulburarea bipolară și obezitate morbidă. Nervul vag poate fi stimulat și prin proceduri mai puțin invazive, fără însă a avea rezultate la fel de spectaculoase ca acelea obținute prin stimulator.

Iată câteva metode foarte eficiente:

Fredonatul și cântatul

Una dintre cele mai interesante metode de stimulare a nervului vag implică vibrația auditivă, deoarece nervul vag este conectat la corzile vocale și la mușchii din spatele gâtului. Cântatul, fredonatul și gargara pot activa acești mușchi și vă pot stimula nervul vag. Sunetele line, ascultate la căști în ambele urechi, declanșează, de asemenea, un răspuns al nervului vag. S-a demonstrat că în felul acesta crește variabilitatea ritmului cardiac și tonusul vagal.

Frigul și apa rece

În cazul în care aveți un ritm cardiac ridicat, vă puteți stimula nervul vag pentru a-l diminua. Puteți face acest lucru spălându-vă pe față cu apă rece ca gheața timp de 30-60 de secunde. Această metodă produce așa-numitul „reflex de scufundare”. Nervul vag ordonă încetinirea ritmului cardiac pentru a conserva oxigenul. Reflexul de scufundare, remarcat inițial în scufundările cu apă rece, este o metodă de primă stimulare a nervului vag. Este capabil să calmeze rapid stările de anxietate, panică, stres și inflamație la nivelul întregului corp, precum și să îmbunătățească starea de spirit. O pungă de plastic mare, închisă cu fermoar, umplută cu gheață sau cuburi de gheață aplicată de pe linia scalpului pe buze, va funcționa și ea foarte bine.

S-a demonstrat, de altfel, că, în general, expunerea la frig activează nervul vag și neuronii colinergici prin intermediul nervului vag. Expunerea la frig în mod regulat reduce răspunsul simpatic de „Luptă sau fugi!” și crește activitatea parasimpatică prin nervul vag. Ieșitul afară iarna la temperaturi scăzute, cu îmbrăcăminte ușoară, și dușurile reci sunt foarte utile în acest sens. Încercați să terminați dușul cu cel puțin 30 de secunde de apă rece, apoi continuați să măriți intervalul de timp. 

Rugăciunea

Nervul vag poate fi puternic stimulat prin calmarea și adunarea minții în timpul rugăciunii. Cercetările arată că rugăciunea crește tonusul vagal și emoțiile pozitive, deoarece, dincolo de alte beneficii, la nivel fiziologic, reduce activitatea simpatică și crește modulația vagală. 

Respirația

Respirațiuaprofundă și lentă este un alt mod de stimulare a nervului vag.Reduce anxietatea și crește activitatea sistemului parasimpatic. Majoritatea oamenilor au între 10 și 14 respirații pe minut. O reducere la aproximativ 6 respirații pe minut este o modalitate excelentă de a ameliora stresul. Ar trebui să respirați profund din diafragmă. Expirația ar trebui să fie lungă și lentă. În acest mod se stimulează eficient nervul vag și se ajunge la o stare de relaxare. 

Probioticele

Tot mai multe cercetări indică faptul că bacteriile intestinale îmbunătățesc funcția creierului prin stimularea nervului vag. Într-un studiu pe cobai cărora li s-a administrat probioticul Lactobacillus Rhamnosus, s-au constatat modificări pozitive ale receptorilor GABA din creier, o reducere a hormonilor de stres și mai puține simptome de depresie și anxietate. Aceste schimburi benefice între intestin și creier au fost facilitate de nervul vag. Un alt studiu a arătat ca probioticul Bifidobacterium Longum a normalizat comportamentul anxios, acționând prin nervul vag. 

Acizii grași Omega 3

Acești acizi sunt grăsimi esențiale pe care organismul nu le poate produce singur și se găsesc, de regulă, în pește și uleiul de pește. Sunt necesari pentru funcționarea electrică normală a creierului și a sistemului nervos. Cercetatorii au descoperit că acizii grași Omega-3 cresc tonusul vagal și activitatea vagala. Consumul ridicat de pește este asociat cu o activitate vagală sporită și predominanța parasimpatică. 

Exercițiile fizice

Activitatea fizică regulată mărește nivelul hormonului de creștere al creierului, întreține buna funcționare a mitocondriilor creierului și ajută la inversarea declinului cognitiv. S-a demonstrat, de asemenea, că stimulează nervul vag, ceea ce poate explica efectele benefice asupra creierului și asupra sănătății mintale. 

Masajul

Cercetările arată că masajul poate stimula nervul vag și poate crește activitatea vagală și tonusul vagal. Nervul vag poate fi stimulat prin masarea mai multor zone specifice ale corpului: masarea picioarelor (reflexoterapie) crește modulația vagală și variabilitatea ritmului cardiac, diminuând răspunsul simpatic „Luptă sau fugi!” . Masarea sinusului carotidian poate stimula, de asemenea, nervul vag pentru a reduce convulsiile. 

Socializarea și râsul

Principalul hormon al stresului din corp poate fi diminuat semnificativ prin socializare și bună dispoziție. Relațiile sociale benefice îmbunătățesc tonusul vagal și cresc emoțiile pozitive, în timp ce râsul crește variabilitatea ritmului cardiac și îmbunătățește starea psihică. Stimularea nervului vag duce adesea la râs ca efect secundar, sugerând ca acestea două sunt conectate și se influențeazp reciproc. Așadar, întâlniți-vă cu prietenii și fiți veseli, pentru că este benefic pentru sănătate. 

Postul intermitent stimulează hormonul de creștere al creierului, îmbunătățește funcția mitocondrială și are un rol important în depășirea ceții creierului și a declinului cognitiv. Cercetările arată, de asemenea, că postul și restricțiile calorice cresc variabilitatea ritmului cardiac, care reprezintă un indicator de creștere a activității parasimpatice și a tonusului vagal. Cel mai la îndemnână mod de a începe postul intermitent este să vă alegeți anumite zile din săptămână în care să serviți o singură masă pe zi, în intervalul 16-19, poate chiar în zilele de post rânduite de Biserică. 

Așadar, „nimic nou sub soare”Ecclesiast 1:9! Toate aceste căi de stimulare a nervului vag nu reprezintă altceva decât metode vechi de când lume de a ne asigura o elementară stare de bine psihologică și fiziologică. De altfel, înțelepciunea ancestrală ne învață că modul cel mai simplu și mai ieftin de a ne menține sănătatea este prevenția, prin adoptarea unui stil de viață care să ne mențină într-un echilibru psihosomatic. În acest sens, stimularea nervului vag se dovedește un element-cheie, contribuind substanțial la prevenirea bolilor și vindecarea acestora.

 [1] https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-021-03650-7, https://www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/abs/vagus-nerve-stimulation-for-depression-efficacy-and-safety-in-a-european-study/AF511029F46B81E993A6C3909F43C3AE

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1545968320948065

[3] https://www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/abs/vagus-nerve-stimulation-for-depression-efficacy-and-safety-in-a-european-study/AF511029F46B81E993A6C3909F43C3AE

 

 

     

Distribuie pe:

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore