Terapii

Detoxifiere

Scurt istoric

Cancerul este o boală a întregului corp. Ea nu se manifestă doar într-o singură parte a trupului. Întregul organism este afectat, contaminat. Așadar, este nevoie de un proces integral de curățire, detoxifiere.

Unele din cele mai grave efecte secundare ale chimioterapiei sunt reducerea concentrației vitaminei D, distrugerea unui mare procent din bacteriile intestinale benefice (și, astfel, scăderea funcției imunitare), afectarea funcției hepatice și creșterea nivelului de inflamație din corp.

În lumea de astăzi, modernă, suntem expuși la numeroase toxine, atât în aerul pe care îl respirăm, cât și în apa, alimentele pe care le consumăm, dar și casele și orașele în care locuim. Substanțele chimice periculoase sunt conținute de produsele de curățare a locuinței și de mii de produse de îngrijire personală (inclusiv antiperspirante și apă de gură), fără ca cele mai multe din acestea să prezinte avertismente pe etichetă. Vaccinurile conțin, de adesea, mercur, aluminiu, formaldehidă și alte substanțe toxice. Medicamentele sunt, în sine, multe din ele, toxice și adesea conțin aditivi chimici artificiali. Metalele grele otrăvitoare din numeroase surse de mediu reprezintă o altă sursă de toxine, la fel ca și câmpurile electromagnetice (wi-fi, rețele mobile etc.) care ne înconjoară aproape peste tot.

Acest bombardament zilnic de toxine, din aproape orice loc imaginabil, poate avea multe efecte adverse, conturând decisiv starea noastră de sănătate în timp. Aproape toate aceste substanțe chimice dăunează celulelor noastre, slăbesc corpul, determină boli cronice și pot duce chiar la cancer. Și, din păcate, tratamentele anticanceroase convenționale, cum ar fi chimioterapia, pot crește cantitatea de substanțe nocive din organism, scăzând considerabil șansele de vindecare.

Vorbind despre legătura dintre substanțele chimice toxice și cancer, un eminent oncolog german spunea că, în ziua de zi, toxinele din mediul în care trăiește o persoană reprezintă, de cele mai multe ori, cauza apariției cancerului. În timp ce există, în mod evident, și alți factori declanșatori precum, ciuperci, viruși, predispoziția genetică etc., schimbările majore petrecute în lume în ultimii 100 de ani, introducerea a zeci de mii de substanțe chimice în mediu, sunt cele care au susținut această explozie a cazurilor de cancer. Astăzi, suntem expuși la substanțe chimice la care omenirea nu a mai fost expusă niciodată până acum, iar organismele noastre nu reușesc și nu știu cum să facă față acestui pericol. Astfel, cu cât suntem mai mult înconjurați de ele, cu atât legătura dintre substanțele chimice toxice și cancer devine tot mai clară.

Această expunere depășește, în cele din urmă, sistemele de apărare ale corpului, permițând dezvoltarea cancerului.

Cum acționează în corp

De unde provin toxinele? Toxinele sunt produse, în mod normal, de celulele organismului, ca urmare a proceselor fiziologice. Unele toxine sunt produse secundare de metabolism sau sunt rezultatul unor dezechilibre ale sistemului digestiv. Bolile, adică stările anormale, apar adesea ca urmare a acumulării în timp a toxinelor.

Însă t oxinele pot intra în organism și prin expunerea la mediul exterior (apă contaminată, produse alimentare contaminate, poluanți din aer, poluare fonică, expunere la soare, produsele din PVC ce conțin plumb, fumul și consumul de tutun, consum de alcool în exces, metale grele, medicamente, boli infecțioase, produse chimice, radiații etc.).

Atunci când este discutată problema legăturii dintre substanțele chimice și apariția cancerului, trebuie avute în vedere mai multe tipuri de acumulări toxice în organism. Mai întâi, există o toxicitate celulară provocată toxinele acumulate în celule ca urmare a excesului de aciditate din organism.

Apoi, este vorba de toxicitatea metalelor grele, ca urmare a expunerii continue, timp de ani de zile, la metale grele și substanțe chimice. În timp ce multe din aceste molecule provin din mediul înconjurător, există și alte surse precum execuțiile dentare din amalgam, multe vaccinuri și alte medicamente ce introduc mercurul și alte toxine în corpul nostru. De asemenea, o altă sursă de contaminare o reprezintă metilmercurul toxic acumulat în majoritatea peștilor. Nivelurile ridicate de metale grele perturbă funcția sistemului imunitar și trebuie abordate atunci când vorbim de terapia anticancer.

În plus, există o acumulare toxică în colon cauzată de alimente nedigerate și materii fecale neeliminate. Astfel, absorbția nutrienților este perturbată, iar toxinele care stagnează în această zonă intestinală sunt reabsorbite în organism. Acest lucru creează o stare constantă de stres asupra sistemului imunitar și suplimentează funcțiile sistemelor de detoxifiere ale corpului. Așadar, curățarea colonului reprezintă unul din primii pași spre modificarea pozitivă a stării de sănătate a organismului.

Produsele de îngrijire personală, cum ar fi șampoanele, cremele sau loțiunile, conțin adesea ingrediente care se adaugă la excesul de substanțe chimice pe care sistemul imunitar trebuie să le elimine. Utilizarea unor produse ce conțin ingrediente naturale, neconstaminate, reuduce povara aceste supraîncărcări. Iar cu cât este mai puțin copleșit sistemul imunitar, cu atât mai bine se poate lupta împotriva cancerului.

Cantitatea de toxine acumulate în organism influențează, în sens negativ, gradul de oxigenare al celulelor și riscul apariției de mutații genetice. Aportul de antioxidanți, mai ales prin consumul crescut de fructe și legume, alcalinizarea organismului și hidratarea reprezintă pași esențiali în detoxifierea celulară, intestinală și generală a corpului.

Procedura medicală

Detoxifierea este procesul de eliminare activă a toxinelor din organism. Legătura dintre detoxifiere și terapiile anticanceroase este un subiect important în cearea unui plan integrat de tratament personalizat.

Organismul are capacitatea naturală de detoxifiere, însă el nu poate elimina în mod adecvat toxinele din mai multe motive.

Celulele corpului nostru sunt programate să curețe și să detoxifice în mod natural organismul prin eliminarea produselor reziduale acumulate. În cazul în care substanțele toxice se acumulează la o rată mult mai rapidă decât cea de eliminare a lor, celulele sunt suprasolicitate, predispuse la erori, funcționare defectuoasă, pregătind, astfel, terenul dezvoltării bolilor.

Acesta este motivul principal pentru care detoxifierea ar trebui să reprezinte un proces periodic în viața oricărui pacient. Acumularea de toxine contribuie în mare măsură la deteriorarea celulară și la formarea bolilor, iar eliminarea toxinelor are capacitatea de a preveni și chiar de a vindeca bolile. Detoxifierea a reprezentat o metodă de terapie folosită de mii de ani (din vremea lui Hippocrate), cu mult înainte de nașterea medicinii moderne, când terapia medicamentoasă a devenit tratamentul standard acceptat pentru eliminarea bolii.

De exemplu, postul cu apă, o metodă care detoxifică rapid organismul, este una dintre cele mai vechi practici terapeutice utilizate pentru curățarea și vindecarea corpului. Alături de această strategie de detoxifiere, hipertermia și terapia cu Zeolit reprezintă alte două strategii de detoxifiere recomandate de specialiștii centrului nostru medical.

Recomandări

Oamenii sunt expuși constant la toxine. Dacă organismul nu se poate detoxifia în mod adecvat, acumularea toxinelor creează deseori inflamații și alte probleme de sănătate care pot duce la boli cum ar fi cancerul.

Când vorbim de detoxifiere, avem în vedere detoxifierea anumitor părți ale organismului. Sângele este principalul sistem de transport din organism, cel care aduce substanțe nutritive și oxigen la celule, și elimină produșii de metabolism și toxinele.

Colonul este partea finală a sistemului digestiv, în care alimentele sunt prelucrate înainte de a fi eliminate din corp. Așadar, sănătatea acestui segment intestinal, care e gazda și renumitelor bacterii benefice cu rol imunitar, este, prin urmare, esențială, pentru a evita, printre altele, riscul de reabsorbție al toxinelor destinate eliminării.

Rinichii asigură un sistem avansat de filtrare a sângelui și de eliminare a deșeurile prin urină, inclusiv deșeurile acide, care influențează pH-ul sângelui.

Ficatul îndeplinește o funcție integrată a întregului proces de detoxifiere, prin metabolizarea produșilor eliminați de celule și a toxinele pătrunse în organism.

La fiecare respirație, plămânii elimină toxine. Dintre aceste toxine, dioxidul de carbon, un produs secundar al respirației, se găsește în cantitatea cea mai mare. Mucusul și cilii împiedică pătrunderea microorganismelor și a substanțelor toxice în organism. Contracțiile musculare implicate în respirație ajută la circulația limfei și a sângelui, precum și la echilibrarea sistemului nervos.

Limfa, un lichid limpede, ce conține celule cu rol imunitar numite limfocite, se mișcă în corp printr-un sistem de vase paralel cu sistemul circulator sangvin. Limfa colectează deșeuri celulare, are rol în distrugerea patogenilor pătrunși în organism și a substanțelor ce pot provoca boli.

Cel mai mare organ de excreție a toxinelor din organism este pielea. Ea acționează și ca un scut protector, împiedicând pătrunderea microrogranismelor și a substanțelor toxice în corp, și eliminând produșii celulari de excreție.

Efecte adverse și contraindicații

Ar trebui să vă detoxifiați organismul în timpul chimioterapiei?

Numeroși doctori, specializați în practici terapeutice alternative de tratare a cancerului, subliniază importanța unui program de detoxifiere pentru pacienții lor. Deoarece, în urma tratamentului antitumoral, celulele canceroase mor, este important ca ele să fie eliminate.

Atunci când organismul este sănătos, el reușește să elimine cu succes toxinele prezente la nivel celular. Însă, în timpul tratamentului cu chimioterapice, corpul devine supraîncărcat cu toxine. Aceste toxine pot provoca oboseală, balonare, imunitate suprimată, dureri musculare și multe alte efecte secundare nedorite.

În cazul unei intervenții chirurgicale rezultate cu eliminarea ganglionilor limfatici, detoxifierea devine și mai dificilă. Acest lucru se datorează faptului că sistemul limfatic, implicat în eliminarea toxinelor, a fost afectat. Acumularea toxinelor poate agrava boli precum limfedemul, făcând și mai importantă realizarea detoxifierii în timpul chimioterapiei. În plus, radiațiile dăunează celulelor și cresc toxicitatea în organism, îngreunând eliminarea celulele canceroase moarte, proces necesar pentru vindecare.

Astăzi, este imposibil să evităm cu totul expunerea la toxine. Așadar, detoxifierea regulată este esențială pentru menținerea sănătății. Trebuie să faceți mișcare, să transpirați, să dormiți bine, să beți multă apă, să consumați o mulțime de fructe și legume și să completați aportul de antioxidanți, cu ajutorul alternativelor precum, cum ar fi armurariu, N-acetilcisteina, chlorella și altele.

În cazul chimio- sau radioterapiei, detoxifierea este și mai importantă pentru a ajuta corpul să scape de celulele canceroase moarte și să minimalizeze efectele toxice ale acestor tratamente convenționale. Este esențială consultarea unui practician care înțelege valoarea detoxifierii ca manieră de ajutare a organismului în procesele de vindecare și regenerare.

Bibliografie selectivă

Gresner P, Gromadzinska J, Wasowicz W. Lung Cancer. 2007; 57(1):1-25.
Hecht SS. Drug metabolism reviews. 1994; 26(1-2):373-390.
Kampa M, Elias C. Environmental Pollution 2008; 151(2):362-367.
Mathuros R et al. Toxicology Letters 2007; 168(3):200-209.
Per Sabro N et al. Carcinogenesis 1996; 17(5):1021-1027.
Saravanakumar D et al. Current Topics In Cellular Regulation 2001; 36:201-216.
Strange RC, Fryer AA. IARC Scientific Publications 1999; (148):231-49.
Surh YJ. Nature reviews. Cancer. 2003;3 (10):768.
Tsutomu S. Drug Metabolism and Pharmacokinetics 2006; 21(4):257-276.
Zee-Cheng, R. K. Methods And Findings In Experimental And Clinical Pharmacology 1992; 14(9):725-736.
Zhang D et al. Molecular & Cellular Proteomics 2005; 4(11):1686-1696.