image
Cancer

Cancerul Ovarian

Testele de chimiosensibilitate realizate în clinica noastră cresc potrivit studiilor de trei ori rata de răspuns la chimioterapie și de două ori supraviețuirea la 5 ani. Aceasta și pentru că folosim testul ATP-TCA superior prin comparație cu celelelate teste de chimiosensibilitate prin standardizare, capacitate de evaluare, cantitate de celule tumorale necesare, reproductibilitate și precizie. [1]
Pentru realizarea unui test de chimiosensibilitate pentru cazurile de recidivă în cancerul ovarian cu lichid de ascită este nevoie între 750 ml și un 1000 ml lichid de ascită prelevat prin paracenteză în clinica noastră, ca în maxim o săptămână să puteți intra în posesia rezultatului care indică rezistența și sensibilitatea la citostatice.
În cazul în care cancerul ovarian este primar și nu se pune problema existenței un lichid de ascită, testul se poate realiza în urma intervenției chirurgicale, în condițiile în care este adusă în clinica noastră în aceeași zi cu operația în jur de 1 cmdin țesut tumoral. În laboratorul nostru de anatomie patologică se pot face atât examenul de histopatologie, cât și examenul de imunohistochimie, amândouă acoperite de CASMB.

Costul testului de chimiosensibilitate este de 2500 lei.

Cancerul ovarian se situează pe locul al șaptelea ca prevalență printre femei la nivel global și reprezintă principala cauză a mortalității în rândul cancerelor ginecologice. Majoritatea femeilor afectate sunt diagnosticate în stadii avansate, iar în ciuda intervențiilor chirurgicale extinse urmate de chimioterapie, rata de supraviețuire la cinci ani rămâne în jur de 20-30%.
Una dintre provocările semnificative în acest sens este rezistența la chimioterapie, fie că este de ordin genetic, înnăscută, fie se dezvoltă după tratament. De aceea, pentru a crește șansele unui tratament cu rezultate mai bune, ar fi ideal să anticipăm eficacitatea chimioterapiei pentru tumori specifice folosind teste de sensibilitate la medicamente. Astfel, testul de chimiosensibilitate poate să simplifice procesul de selectare a medicamentelor eficace, eliminându-le pe cele ineficiente, ceea ce ar putea duce la reducerea reacțiilor adverse la chimioterapie și la îmbunătățirea răspunsurilor la tratament.

Rata de succes a testelor de chemosensibilitate în cancerul ovarian

La spitalul Pembury, Kent (UK) s-a constatat într-un studiu de chemorezistență realizat pe 120 de pacienți cu cancer de ovar stadiul III, IV, prin metoda MTT, că pacienții care s-au dovedit rezistenți la chemoterapie în testul de chemosensibilitate au avut o rată de supraviețuire de două ori mai mică la 5 ani [2]. Acest lucru putea fi evitat dacă terapia ar fi fost ghidată potrivit testului de chimiosensibilitate.  

Într-un studiu de fază II efectuat la 59 de paciente cu carcinom ovarian recidivant, terapia dirijată cu ajutorul testului ATP-TCA a reușit să tripleze rata de răspuns și să dubleze timpul de supraviețuire, în comparație cu regimurile de chimioterapie empirică publicate [3].

Rezultatele au fost confirmate de un alt studiu realizat de o echipă formată din cercetători din 5 mari universități și spitale din Europa și America. Pacienții care au fost identificați ca fiind sensibili la chimioterapie prin metoda ATP au avut o medie semnificativ mai lungă a PFS (28,5 vs. 12,6 luni) și OS (46,1 vs. 17,6 luni) în comparație cu pacienții prezis ca fiind rezistenți. Testul a demonstrat o sensibilitate și specificitate de 95% și, respectiv, 44% [4]. Adică probabilitatea să te vindeci sau să trăiești după 5 ani de la declanșarea cancerului este de două ori mai mare atunci când folosești acest test.

Într-un alt studiu realizat prin colaborarea a două universtități din Japonia, Tokyo,  s-a constatat că supraviețuirea la 5 ani a fost de 50.0% respectiv 11.0% în grupul sensitiv fața de cel rezistent la chimioterapie constatat în teste, ceea ce arată o diferență semnificativă [5]. Cu alte cuvinte, folosirea testului de chimiosensivitate poate crește de 5 ori supraviețuirea la 5 ani potrivit acestui studiu.

Date asemănătoare au rezultat dintr-un studiu realizat în 10 spitale sau universități din USA, unde s-a demonstrat pe un lot de 262 de pacienți că relația cu răspunsul testului a rămas constantă atât în tumori sensibile la platină, cât și în tumori rezistente la platină [6]. De asemenea, s-a demonstrat o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere statistic de 14 luni în media OS (37,5 luni față de 23,9 luni) [7].
"Testul ATP-TCA prezintă rate favorabile de răspuns atunci când este folosit ca un test predictiv pentru a individualiza chimioterapia în cazul cancerului ovarian epitelial recurent puternic pre-tratat [8]."
"Chimioterapia orientată cu ajutorul testului ATP-TCA îmbunătățește ORR și PFS la pacienții cu cancer ovarian epitelial recurent, în special la pacienții cu rezistență la platină [9].”

  1. Andreotti, Peter E., et al. "Chemosensitivity testing of human tumors using a microplate adenosine triphosphate luminescence assay: clinical correlation for cisplatin resistance of ovarian carcinoma." Cancer research 55.22 (1995): 5276-5282; Cree, Ian A., and Christian M. Kurbacher. "Individualizing chemotherapy for solid tumors—is there any alternative?." Anti-Cancer Drugs 8.6 (1997): 541-548; Cree, Ian A., et al. "Correlation of the clinical response to chemotherapy in breast cancer with ex vivo chemosensitivity." Anti-cancer drugs 7.6 (1996): 630-635.
  2. Taylor, C. G., et al. "Chemosensitivity testing predicts survival in ovarian cancer." Eur. J. Gynaec. Oncol.-IssN 22.4 (2001): 2.
  3. Kurbacher, Christian M., et al. "ATP chemosensitivity testing in ovarian and breast cancer: early clinical trials." Chemosensitivity Testing in Oncology (2003): 221-230.
  4. Konecny, Gottfried, et al. "Correlation of drug response with the ATP tumorchemosensitivity assay in primary FIGO stage III ovarian cancer." Gynecologic oncology 77.2 (2000): 258-263
  5. Nakada, S., et al. "Chemosensitivity testing of ovarian cancer using the histoculture drug response assay: sensitivity to cisplatin and clinical response." International Journal of Gynecologic Cancer 15.3 (2005).
  6. Rutherford, Thomas, et al. "A prospective study evaluating the clinical relevance of a chemoresponse assay for treatment of patients with persistent or recurrent ovarian cancer." Gynecologic Oncology 131.2 (2013): 362-367.
  7. Rutherford, Thomas, et al. "A prospective study evaluating the clinical relevance of a chemoresponse assay for treatment of patients with persistent or recurrent ovarian cancer." Gynecologic Oncology 131.2 (2013): 362-367.
  8. Sharma, Sanjay, et al. "Outcome of ATP-based tumor chemosensitivity assay directed chemotherapy in heavily pre-treated recurrent ovarian carcinoma." BMC cancer 3.1 (2003): 1-10.
  9. Gao, Y. T., et al. "A prospective study of adenosine triphosphate-tumor chemosensitivity assay directed chemotherapy in patients with recurrent ovarian cancer." Zhonghua fu Chan ke za zhi 48.5 (2013): 358-363.image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore