image
Departamente

Disbioza Intestinala. Medicină Integrativă

Confortul și comoditățile progresului tehnologic ne-au invadat viața și obiceiurile alimentare, obligându-ne să plătim însă un preț foarte mare: însăși sănătatea noastră. De la pesticidele din sol și pasteurizarea alimentelor la abuzul de antibiotice și obsesia pentru produsele de curățenie, dorința noastră de a fi mereu curați și în siguranță ne expune, în realitate, riscului de a dezvolta diverse afecțiuni cronice. Faptul că ne-am concentrat tot mai mult pe eliminarea microbilor a avut un efect nociv asupra organismului uman și, în special, asupra sistemului digestiv. Lipsa nutrienților, dieta bogată în alimente procesate și pline de substanțe chimice, stresul și utilizarea în exces a produselor antimicrobiene au creat fisuri microscopice în pereții intestinali, care au cauzat o inflamație generalizată și au scăzut imunitatea. Astfel, tot mai mulți oameni suferă în zilele noastre de dezechilibre majore ale microbiomului.

În explicarea funcțiilor pe care le au bacteriile din corpul nstru, împărțim microorganismele intestinale în „bacterii benefice” și „bacterii dăunătoare”. Proporția de „bacterii benefice” din intestinele noastre este de aproximativ 20%, cele dăunătoare fiind în proporție de 30%, restul de 50% fiind bacterii intermediare. Astfel, flora noastră intestinală este alcătuită, în cea mai mare parte, din bacterii intermediare ‒ microorganisme oportuniste care nu aparțin nici unei categorii. Paradoxal este faptul că tocmai aceste bacterii intermediare contribuie la controlul mediului nostru intestinal. Ele vor deveni benefice sau dăunătoare în funcție de  alegerile noastre, de propriul nostru mod de viață, deopotrivă somatic și psihic. Un rol esențial îl joacă alimentația. Dacă avem, de pildă, un program haotic, cu mese neregulate și alte obiceiuri alimentare proaste, atunci bacteriile intermediare vor fi atrase în zona bacteriilor dăunătoare, ajungându-se la situația în care majoritatea bacteriilor intestinale să acționeze ca bacterii dăunătoare. Într-un astfel de mediu nefavorabil, cu timpul, intestinele devin disfuncționale și încep să-și fac apariția diferite boli.

Foarte mulți oameni suferă de o alterare a florei microbiene prin diminuarea populației esențiale de bacterii bune și proliferarea bacteriilor patogene, ceea ce poate determina un dezechilibru microbiologic al organismului. Fenomenul este cunoscut sub numele de disbioză intestinală sau disbacterioză. Acest dezechilibru este deseori cauza principală din spatele unor afecțiuni medicale prost înțelese și tot mai frecvente, cum ar fi: sindromul intestinului permeabil, sindromul intestinului iritabil, numeroase boli autoimune, oferind totodată o explicație plauzibilă și pentru dificultatea unor persoane de a scădea în greutate.

Factori de risc

Factorii generici de risc ai disbiozei sunt stilul modern de viață și folosirea în exces a medicamentelor în îngrijirea medicală. De pildă, utilizarea masivă de antibiotice poate culmina cu un dezechilibru sever la nivelul bacteriilor lor intestinale. Alimentele și băuturile, medicamentele uzuale și stresul, suprasolicitarea – toate pot perturba echilibrul microbian. Multe medicamente pot face ravagii asupra microbiomului, omorând cantități de bacterii care nu mai pot fi înlocuite, modificând pH-ul intestinului într-un mod care favorizează dezvoltarea speciilor patogene, sau afectând mucoasa intestinală și permițând bacteriilor să pătrundă în zone în care nu ar trebui să se afle în mod normal. Alături de antibiotice, astfel de medicamente sunt: inhibitorii de pompă de protoni/antiacide, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pilulele anticoncepționale și terapiile hormonale, steroizii și chimioterapia. Dintre alimente, un efect perturbator asupra microbiomului îl au îndulcitorii artificiali, excesul de zahăr și de grăsimi din dietă, insuficiente fibre în alimentație, dar și alcoolul. Un conținut scăzut de fibre poate însă afecta mai grav microbiomul decât prea mult zahăr, amidon și grăsime.

Simptome și afecțiuni generate de disbioza intestinală

Indicii ale unei disbioze intestinale sunt balonările, durerile abdominale, gaze urât mirositoare, erupții cutanate, rosacee, intoleranță la unele alimente, scaune cu aspect „ciudat”, oboseală, confuzie, infecții frecvente și, în general, senzația generală de epuizare. Spectrul de afecțiuni asociate disbiozei intestinale este foarte larg, din care menționăm: boala celiacă sau intoleranța la gluten, boala inflamatorie a intestinului, bolile autoimune, bolile tiroidiene, creșterea bacteriană excesivă din intestinul subțire, diabetul, infecțiile fungice, obezitatea, scleroza multiplă, sindromul intestinului iritabil, sindromul intestinului permeabil, sinuzita, vaginoza bacteriană etc. De asemenea, disbioza are un rol major și în declanșarea cancerelor, dar și a diferitelor afecțiuni psihice: depresie, schizofrenie, dislexie, anxietate, ADD, autism, ADHD, dispraxie.

Abordare terapeutică

Clinica noastră oferă o gamă largă de investigații de ultimă oră în diagnosticarea stării microbiomului. În ce privește abordarea terapeutică, primul și cel mai la îndemână pas este modificarea dietei și a stilului de viață, așa încât să favorizeze o reechilibrare a florei microbiene. Alimentația se dovedește factorul cel mai influent, fiindcă bacteriile sunt strâns legate de hrana pe care o consumăm. Astfel, în loc să ne concentrăm pe ce să mâncăm ca să pierdem în greutate, sau ca să ne scădem colesterolul, sau ca să evităm diabetul, ar trebui să ne întrebăm ce ar trebui să mâncăm pentru a ne cultiva o „grădină” intestinală înfloritoare, fiindcă problemele de sănătate sunt mai rare atunci când bacteriile intestinale sunt echilibrate, abundente și diverse. De pildă, o dietă bogată în alimente fermentate este esențială.

Alături de alimentație, adoptarea unui stil de viață cât mai natural este esențială. Astfel, este de dorit să renunțăm la săpunurile antibacteriene, să folosim uleiuri esențiale pentru produsele de îngrijire personală, să reducem consumul de antibiotice, să consumăm miere naturală în loc de zahăr, să petrecem mai mult timp în aer liber și să diminuăm stresul, să consumăm produse de sezon și cultivate local pentru a evita conservanții, să reducem stresul și să includem în hrana noastră zilnică mai multe alimente bogate în probiotice și prebiotice.

Pentru cazurile mai grave de dezechilibru al microbiomului, clinica oferă posibilitatea transplantului de materii fecale (FMT), care poate fi o soluție salvatoare, dat fiind că înlocuiește flora bacteriană din intestinul unei persoabe bolnave cu altă floră bacteriană provenită din materiile fecale ale unei persoane sănătoase.

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore