image
Tratamente

Vitamina C în doze mari

Clinica ImunoMedica folosește Vitamina C perfuzabilă pentru tratarea mai multor afecțiuni, mai ales în cancer, dar și pentru întărirea sistemului imunitar. Perfuziile în doze mari de Vitamina C ameliorează simptomatologia diferitelor afecțiuni acute, tratează boli cronice (artrita, boala Lyme, infecții bacteriene, infecții virale, sindroame dureroase, cancer etc.) și contribuie substanțial la optimizarea stării generale de sănătate.
Există o multitudine de dovezi medicale care susțin eficiența terapiei cu Vitamina C – unul dintre cei mai buni agenți antivirali, având capacitatea de a neutraliza și elimina din organism un număr mare de compuși toxici. De asemenea, Vitamina C crește rezistența organismului la infecții, îmbunătățind considerabil capacitatea sistemului imunitar de a neutraliza infecții fungice și bacteriene. Potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH) din Statele Unite, Vitamina C are și excepționale proprietăți anticancerigene. Mai mult, Vitamina C este deosebit de eficientă în prevenirea de boli degenerative, cum ar fi cataracta, anumite tipuri de cancer și boli cardiovasculare.
Vitamina susține dezvoltarea sănătoasă a celulelor, absorbția adecvată a calciului, creșterea și repararea normală a țesuturilor, cum ar fi vindecarea rănilor și a arsurilor. Ajută la prevenirea coagulării sângelui, a apariției vânătăilor și contribuie la întărirea pereților capilarelor. Vitamina C este necesară pentru întreținerea unor gingii sănătoase, protejează împotriva a diferite infecții, întărește sistemul imunitar, ajută la reducerea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale crescute și previne arterioscleroza.

Indicii ale carenței de Vitamina C

•    hemoragii subcutanate
•    vindecarea greoaie a rănilor
•    tendința de învinețire ușoară
•    sângerarea gingiilor
•    deteriorarea danturii
•    lipsa de energie și oboseala cronică
•    digestia proasta
•    dureri de articulații
•    infecții bronșice, sensibilitate la răceli și gripe
Pacienții spitalizați cu infecții severe prezintă de cele mai multe ori niveluri plasmatice extrem de scăzute de Vitamina C. Or, astfel de niveluri prezente în tot corpul indică faptul că stresul oxidativ este generalizat și se reflectă în niveluri crescute de Proteina C reactivă (CRP) în sânge, un indice al inflamației crescute sistemic.
S-a constatat că deficiența de vitamina C este comună la bolnavii de cancer, cei cu nivelele cele mai mici de vitamina C având cea mai scurtă durată de supraviețuire. Interesant de observat este faptul că oboseala, dispneea, anorexia și depresia sunt toate simptome comune ale bolii maligne prezente și în deficitul de vitamina C. De asemenea, s-a putut constata că nivelele plasmatice scăzute de Vitamina C sunt asociate nu numai cu un consum nutrițional redus de alimente care conțin Vitamina C, ci și cu o scădere semnificativă a albuminei, o creștere a numărului de trombocite, dar mai ales a Proteinei C reactive.

Beneficii

Proprietăți terapeutice ale Vitaminei C

  • antiviral
  • antibacterial
  • antiinflamator
  • anticancerigen
  • antitumoral
  • anticoagulant
  • analgezic
  • previne boli degenerative
  • previne bolile cardiovasculare
  • întărește sistemul imunitar
  • regenerează organismul
  • ameliorează boli degenerative

 Există riscuri în administrarea perfuziilor cu Vitamina C?

 

•    Vitamina C nu este toxică

Vitamina C este singura substanță pentru care nu se poate stabili un nivel de toxicitate. Potrivit unui studiu (1), un grup de pacienți bolnavi de cancer în stadiu avansat a primit perfuzii de Vitamina C de 50 de grame pe zi pe o perioadă de opt săptămâni și nu s-au constatat efecte secundare negative, dimpotrivă, o ameliorare a stării generale de sănătate. Un alt studiu care a analizat administrarea de perfuzii ce depășesc în mod obișnuit 25 de grame/zi, aplicat la peste 20.000 de pacienți îngrijiți de 172 de medici, a arătat că perfuzia este „remarcabil de sigură” (2). La Clinica Riordan din Wichita, SUA, s-a administrat Vitamina C în doze mari pe o perioadă de 16 ani unui grup de 275 de pacienți fără a se constata efecte secundare negative (3).

•    Vitamina C nu afectează sănătatea rinichilor

Vitamina C, în doze zilnice de mai multe grame, nu face decât să promoveze sănătatea în întregul corp, inclusiv la nivelul rinichilor. Un studiu de la Harvard realizat pe 85.557 de femei fără antecedente de pietre la rinichi a arătat că un aport regulat de vitamina C nu este asociat cu riscul de a dezvolta pietre la rinichi (4). Un alt studiu de la Harvard a constatat că persoanele cu cel mai mare aport de Vitamina C prezintă un risc mai scăzut de a face pietre la rinichi decât acei indivizi cu cel mai mic aport de Vitamina C (5). Această constatare a fost folosită ulterior într-un alt studiu care a analizat nivelurile sanguine de Vitamina C la peste 10.000 de subiecți. Subiecții cu cele mai mari niveluri de Vitamina C au avut cea mai mică incidență a pietrelor la rinichi. (6)

Vitamina C, împreună cu magneziul, Vitamina D și Vitamina K2 lucrează sinergic pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi, precum și pentru a dizolva pietrele existente. Acest lucru se datorează faptului că pietrele sunt de obicei oxalat de calciu, iar oxalatul care poate proveni din metabolismul Vitaminei C nu va produce niciodată un calcul în absența unei prezențe excesive de calciu. (7) De fapt, chiar dacă din punct de vedere chimic este un acid organic slab, Vitamina C (acidul ascorbic) pune carbonatul de calciu în soluție la fel de ușor ca un acid anorganic concentrat, precum acidul clorhidric. (8)

•    Neplăceri gastrointestinale în administrarea orală a vitaminei C

Dacă Vitamina C se administrează oral în doze extrem de mari, pot apărea probleme gastrointestinale, care însă se reglează cu ușurință atunci când se redusă cantitatea. Este dificil de determinat nivelul la care o persoană ar putea avea astfel de disconforturi, deoarece unii oameni au un stomac ce suportă până la 25.000 mg pe zi, în timp ce alții încep să aibă probleme de la 600 sau 1.000 mg. La administrarea orală de megadoze de Vitamina C pot apărea efecte secundare, cum ar fi neplăceri gastrointestinale, inclusiv diaree, greață și crampe abdominale. Aceste reacții adverse se opresc în mod normal de îndată ce sunt reduse cantitățile.

Care este procedura?

Terapia intravenoasă este una din cele mai rapide și mai eficiente modalități de administrare a medicamentelor. Prin administrare orală de pastile sau suplimente, în corp este absorbită o cantitate mică din substanță, efectul dorit fiind atins mai greu. Prin administrarea intravenoasă (de nutrienți, vitamine etc.) sunt evitate sistemele digestiv și hepatic, atingându-se o rată de absorbție mult crescută și un efect direct asupra țesuturilor și celulelor. De asemenea, prin administrarea parenterală este furnizată o concentrație mare de nutrienți, într-un timp foarte scurt.
La Clinica ImunoMedica, Vitamina C este administrată intravenos, în doze fiziologice sau farmacologice terapeutice în funcție de patologie între 12 și 75 grame, sub formă de ascorbat de sodiu, la un pH neutru, după un protocol personalizat și supervizat de personalul medical specializat. În plus, concomitent cu administrarea parenterală, celor mai mulți pacienți li se recomandă și administrarea orală de vitamina C, în doze de maxim 3 g/zi, precum și al altor antioxidanți. Până în prezent în experiența noastră din clinica ImunoMedica, nu am constatat existența reacțiilor adverse în administrarea intravenoasă de vitamina C.

1.    Casciari J, Riordan N, Schmidt T et al. (2001) Cytotoxicity of ascorbate, lipoic acid, and other antioxidants in hollow fibre in vitro tumours. British Journal of Cancer 84:1544-1550. PMID: 11384106
2.    Padayatty S, Sun A, Chen Q et al. (2010) Vitamin C: intravenous use by complementary and alternative medicine practitioners and adverse effects. PLoS One 5:e11414. PMID: 20628650
3.    Jackson J, Riordan H, Bramhall N, Neathery S (2002) Sixteen-year history with high dose intravenous vitamin C treatment for various types of cancer and other diseases. Journal of Orthomolecular Medicine 17:117-119.
4.    Curhan G, Willett W, Speizer F, Stampfer M (1999) Intake of vitamins B6 and vitamin C and the risk of kidney stones in women. Journal of the American Society of Nephrology 10:840-845. PMID: 10203369
5.    Gerster H (1997) No contribution of ascorbic acid to renal calcium stones. Annals of Nutrition & Metabolism 41:269-282. PMID: 9429689
6.    Simon J, Hudes E (1999) Relation of serum ascorbic acid to serum vitamin B12, serum ferritin, and kidney stones in US adults. Archives of Internal Medicine 159:619-624. PMID: 10090119
7.    Levy T (2013) Death by Calcium: Proof of the toxic effects of dairy and calcium supplements. Henderson, NV: MedFox Publishing
8.    Ruskin S (1938) Studies on the parallel action of vitamin C and calcium. The American Journal of Digestive Diseases 5:408-411.
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore