image
Tratamente

Sauna

Sauna este o metodă de detoxifiere care prezintă maximă siguranță și eficiență pentru sănătatea organismului. Este benefică în diferite boli cronice, în anti-aging, slăbit și pentru imunitate. Spre deosebire de sauna tradițională, sauna cu infraroșu potențează aceste efecte și este mai ușor de suportat.

Sauna folosită regulat crește imunitatea și activează sistemul nervos parasimpatic, contribuind astfel esențial la menținerea stării generale de sănătate și la vindecarea diferitelor boli de care suferim. Conștienți de uimitoarele beneficii ale saunei, la Clinica ImunoMedica vă punem la dispoziție două tipuri de saună: sauna umedă și sauna cu infraroșu îndepărtat, dat fiind efectul sinergic al acestora.

Sauna cu infraroșu

Vorbim în special despre sauna cu infraroșu îndepărtat, deoarece studiile au demonstrat că,  spre deosebire de sauna umedă, sauna cu infraroșu crește cu 15%-20% transpirația realizată prin glandele sebacee (sudoripare apocrine), care conține colesterol, toxine solubile în grăsimi endogene sau exogene (xenobiotice), metale grele, amoniac și acid uric etc. Acest lucru se explică prin faptul că, utilizând sauna umedă, 95-97% din transpirația rezultată este formată din apa eliberată prin glandele sudoripare eccrine, în timp ce folosind sauna cu infraroșu îndepărtat, transpirația conține numai 80-85% apă, restul fiind transpirația glandelor sebacee. Ne referim la sauna cu infraroșu îndepărtat 3-30 Hz, căci este singura ce poate încălzi corpul în profunzime până la o adâncime de aproape 4 cm, încălzind doar suprafața pielii.
Sauna cu infraroșu prezintă foarte multe beneficii pentru sănătate, de la detoxifiere, imunitate și prevenție, la ameliorarea unor boli ca hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, demență și boala Alzheimer, cefalee, diabet de tip 2, artrită și altele. Potrivit cercetărilor, utilizând regulat sauna, în special sauna cu infraroșu, ne putem crește longevitatea cu 40%.

Cum funcționează sauna cu infraroșu?

Terapia utilizează încălzitoare cu infraroșu, de tehnologie Far Infrared (FIR), care eliberează o lumină de infraroșu pe care organismul o percepe sub formă de căldură, pe măsură ce este absorbită de piele. Este o lumină neinvazivă cu lungimi de undă între 5,6-20 de microni, care poate pătrunde în corpul nostru până la 7,62 cm. Prin acest proces, sauna cu infraroșu încălzește țesuturile musculare și organele interne fără însă a încălzi aerul din jur. Această căldură ajută detoxifierea organelor și țesuturilor și împinge toxinele din fluxul sanguin pentru a fi eliminate prin transpirația rezultată.

Beneficii

 

Crește imunitatea

Orice tip de saună întărește imunitatea, deoarece reduce obezitatea, determină atingerea unui volum mai bun al plasmei, creșterea numărului de globule albe, de limfocite, neutrofile și bazofile – toate esențiale pentru sistemul imunitar.

Detoxifiere

Cercetările au arătat că, utilizând regulat orice tip de saună, se îmbunătățesc căile de detoxifiere prin transpirația rezultată și se pot produce până la 2 litri de transpirație pe oră. În plus, sauna cu infraroșu ne ajută să eliminăm toxinele preluate din mediu și metalele grele, inclusiv mercurul și arsenicul. Nu e de mirare că pompierii americani folosesc, de exemplu, sauna pentru a elimina toxinele la care sunt expuși prin munca lor și pentru a preveni diferite boli generate de acestea. De altfel, anumite substanțe chimice (arsen, cadmiu, plumb și mercur) sunt eliminate preponderent inducând transpirația. De asemenea, transpirația pare a fi o metodă eficientă pentru eliminarea BPA (Bisfenolul A) – un contaminant chimic asociat cu efecte adverse asupra sănătății umane.

Reduce inflamația

Inflamația cronică este cauza principală a majorității problemelor cronice de sănătate din zilele noastre. Sauna cu infraroșu reduce inflamația cronică și riscul de durere și boli prin hiperoxigenarea celulelor sanguine, optimizarea circulației, îmbunătățirea răspunsului imunitar, reducerea răspunsului la stres cronic și optimizarea stării de relaxare. Lumina infraroșie se transmite către structurile celulare, crescând producția de energie și îmbunătățind circulația, ceea ce reduce inflamația și durerea. Transpirația pe care o eliminăm când folosim sauna cu infraroșu ajută, de asemenea, organismul să se detoxifice de poluanții toxici care reprezintă una dintre principalele cauze în inflamația cronice.

Sauna cu infraroșu îndepărtat poate inhiba interleukina-6 și nivelurile de ARN alfa a factorului de necroză tumorală ale celulelor mononucleare din sângele periferic și poate restaura expresia endotelială a oxidului nitric sintazei. Aceste rezultate demonstrează că sauna cu infraroșu îndepărtat poate contribui la reducerea nivelului de inflamație experimentat, de exemplu, de pacienții care trec prin tratament de dializă peritoneală.

Ameliorează diabetul

Rezistența la insulină, pre-diabetul și diabetul sunt probleme grave de sănătate cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume. Sensibilitatea la insulină, pe de altă parte, îmbunătățește arderea grăsimilor și reduce inflamația. Vestea bună este că sauna cu infraroșu poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și, ca urmare, poate îmbunătăți sănătatea generală. Există dovezi științifice că utilizarea saunei cu infraroșu îndepărtat este benefică persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 prin reducerea tensiunii arteriale și a circumferinței taliei, conform unui studiu din 2009.

Activează proteinele de șoc termic

Căldura pe care o suportă corpul nostru folosind sauna generează în organism un stres care conduce la distrugerea celulelor vechi și deteriorate și la crearea de celule noi și sănătoase prin autofagie. Proteinele de șoc termic sunt o categorie de proteine pe care celulele noastre le creează ca răspuns la expunerea la condițiile stresante generate de căldură. Ele joacă un rol esențial în sistemul de reparare celulară a organismului. Folosind sauna cu infraroșu, corpul se încălzește direct, fără a încălzi și aerul din jur, de aceea sauna cu infraroșu este mai eficientă și mai ușor de suportat.

Stimulează autofagia

Autofagia este un proces de reciclare celulară în care celula își metabolizează diferitele componente pentru a le recicla și construi structuri celulare noi și mai sănătoase. Stresul celular este motorul major al procesului de autofagie, prin care organismul descompune celulele mai vechi sau deteriorate și organelele celulare, lăsând loc pentru crearea unora noi, mai sănătoase, pentru o mai bună eficiență energetică.Când folosim sauna, corpul nostru se confruntă cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal. Acest stres provocat de căldură stimulează autofagia și permite regenerarea. Cercetările au descoperit că acest proces are beneficii anti-aging prin activarea proceselor interne de antioxidare și regenerare.

Îmbunătățește nivelul hormonilor de creștere

Hormonul uman de creștere (HGH) este esențial pentru creșterea, reproducerea celulară și regenerarea celulară, deoarece arde grăsimile și permite vindecarea celulară. Nu este important doar pentru creșterea musculară, ci și pentru sănătatea creierului, nivelul de energie și vitalitate.Sauna ne poate ajuta în acest sens. Cercetările au arătat că două ședințe de 20 de minute pe zi pot duce la o creștere de 2 ori a valorii inițiale a HGH, în timp ce două ședințe de 1 oră pe zi pot determina o creștere de 1600%.

Îmbunătățește rezistența fizică

Sauna poate îmbunătăți rezistența fizică. Aclimatizarea la căldură prin saună stimulează mecanismul de auto-răcire al corpului. În felul acesta, organismul ajunge să aibă performanțe mai bune pe timp de vară. De asemenea, sauna poate îmbunătăți fluxul de sânge către mușchi și poate crește numărul de celule roșii din sânge pentru un transport mai bun al oxigenului, ambele beneficiind de performanța și rezistența la exerciții.

Reduce obezitatea

Cercetările arată că putem arde până la 600 de calorii folosind sauna cu infraroșu într-o sesiune de 30 de minute. Temperatura corpului crește, crescând, în același timp, fluxul sanguin și frecvența cardiacă, exact cum se întâmplă când facem exercițiile fizice, atât de recomandate în obezitate. Alte cercetări au constatat că participanții care au folosit sauna cu infraroșu în sesiuni de 45 de minute de 3 ori pe săptămână, au pierdut 4% grăsime corporală în 16 săptămâni, reducându-se astfel semnificativ obezitatea.

Protejează sănătatea cardiovasculară

Atât sauna cu infraroșu, cât și celelalte tipuri de saună îmbunătățesc considerabil circulația sanguină, de aceea unul dintre cele mai relevante beneficii este legat de sănătatea cardiovasculară. Spre deosebire de persoanele care nu folosesc sauna, utilizatorii frecvenți (de 4-7 ori pe săptămână) au cu 50% mai puține șanse de a muri din cauze cardiovasculare. Utilizarea saunei cu infraroșu îndepărtat a fost asociată cu efecte benefice asupra hipertensiunii sistolice. De asemenea, sauna cu infraroșu îndepărtat reduce factorii de risc coronarian și de apariție a aterosclerozei.

Crește longevitatea

Utilizând regulat sauna avem șanse mai mari să ne prelungim viața, deoarece procedura crește activitatea genei FOXO3, o genă reglatoare legată de longevitatea crescută. Activarea genei FOXO3 este, de asemenea, corelată cu activarea celulelor stem, repararea ADN-ului și îmbunătățirea funcției imunitare. Într-un studiu realizat pe 2.315 de finlandezi, care au folosit sauna de 4 până la 7 ori pe săptămână, s-a înregistrat o reducere cu 40% a mortalității pentru diferite cauze posibile, o creștere semnificativă în longevitate.

Ameliorează sindromul de oboseală cronică

Un studiu efectuat pe femei cu sindrom de oboseală cronică care au fost tratate cu terapia Waon au experimentat mai puțină durere după tratament, precum și o stare de spirit îmbunătățită și a redus anxietatea, depresia și oboseala. Terapia Waon este o formă de terapie termică care utilizează sauna cu infraroșu îndepărtat pentru a fi îndepărtată oboseala cronică.

Ameliorează problemele respiratorii cronice

Un studiu amplu publicat în Jurnalul European de Epidemiologie a constatat că băile frecvente de saună pot fi asociate cu un risc redus de afecțiuni respiratorii acute și cronice la bărbații de vârstă mijlocie. Aceste afecțiuni au inclus: boala pulmonară obstructivă cronică, astmul sau pneumonia.

Ameliorează artrita reumatoidă

Un alt studiu a vizat sauna cu infraroșu îndepărtat la pacienții cu artrită reumatoidă (RA) și spondilită anchilozantă (SA). Cercetătorii au constatat că tratamentul cu infraroșu are efecte benefice semnificative statistic pe termen scurt, fără efecte adverse asupra sănătății în artrita reumatoidă.

Frumusețe și anti-aging

Expunerea la sauna cu infraroșu crește producția a două ingrediente esențiale pentru o piele sănătoasă: colagenul și elastina. Lungimile de undă în infraroșu îmbunătățesc, de asemenea, livrarea nutrienților către piele prin creșterea fluxului sanguin. Sauna ajută astfel la purificarea pielii, reducerea ridurilor, ameliorarea vergeturilor și celulitei, tratarea și prevenirea acneei și punctelor negre.

Beneficii psihice

De secole sauna este folosită pentru a produce senzația de relaxare. Căldura ajută la ameliorarea tensiunii fizice și emoționale din mușchi, inclusiv din mușchii feței și ai gâtului, prin activarea sistemului nervos parasimpatic. Efectul de relaxare este unul dintre cele mai mari beneficii pentru cei ce folosesc regulat sauna. Când ești relaxat, nivelul de energie crește și dormi mai bine noaptea, inducând starea de bine.

Reduce depresia

Un studiu japonez pe 28 de subiecți cu depresie medie a constatat că, folosind sauna cu infraroșu, în patru săptămâni de tratament, în sesiuni de 15 minute, de 5 ori pe săptămână, subiecții au ajuns la îmbunătățirea poftei de mâncare, scăderea durerii și relaxare.

Treizeci de persoane cu depresie majoră cărora nu li se administra medicamente antidepresive au fost repartizate aleatoriu în două grupuri într-un studiu de la Universitatea din Wisconsin-Madison. Grupului de testare i s-a administrat sauna cu infraroșu îndepărtat până la temperatura centrală a corpului de 38,5° C (temperatura limită superioară pentru hipertermia de intensitate ușoară a întregului corp). Evaluările au constatat că, în comparație cu grupul de control, cei din grupul cu infraroșu au prezentat o reducere semnificativă a depresiei pe parcursul întregii urmăriri medicale.

Reduce riscul de Alzheimer și demență

Un studiu pe termen lung care a urmărit aproximativ 2000 de bărbați finlandezi sănătoși timp de 20 de ani a arătat că sauna le-au îmbunătățit șansele de a evita demența și boala Alzheimer. Bărbații care au folosit sauna în ședințe de 15 minute de 4 până la 7 ori pe săptămână au avut un risc redus cu 66% și 65% de demență și, respectiv, de boală Alzheimer, comparativ cu cei care au avut 1 ședință /săptămână , și au înregistrat beneficii pentru sănătate, în special în ceea ce privește bunăstarea mentală și somnul.

 Contraindicații

 

Probleme cardiovasculare

Persoanele cu obezitate sau cu antecedente medicale de boli de inimă, tensiune arterială scăzută sau crescută, probleme circulatorii sau diabet trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza sauna.

Medicație

Persoanele care folosesc medicamente eliberate pe bază de rețetă ar trebui să ceară sfatul medicului lor, deoarece unele medicamente pot induce somnolență, în timp ce altele pot afecta ritmul cardiac, tensiunea arterială și circulația. Diureticele, barbituricele și beta-blocantele pot afecta mecanismele naturale de pierdere a căldurii ale organismului. Anticolinergicele, cum ar fi amitriptilina, pot inhiba transpirația și pot predispune indivizii la erupții cutanate sau, într-o măsură mai mică, la insolație. Unele medicamente eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi antihistaminice, pot determina, de asemenea, organismul să fie mai predispus la insolație.

Abuzul de alcool și droguri

Intoxicația cu alcool scade capacitatea de a gândi rațional. Prin urmare, individul poate să nu realizeze când corpul are o reacție negativă la căldură ridicată. Alcoolul crește și ritmul cardiac, care poate fi crescut și mai mult datorită stresului termic. Consumul de alcool, droguri sau medicamente înainte de o sesiune de saună poate duce la pierderea cunoștinței în timpul unei procedurii.

Vârsta

Capacitatea de a menține temperatura centrală a corpului scade odată cu vârsta. Acest lucru se datorează în primul rând condițiilor circulatorii și scăderii funcției glandelor sudoripare. Corpul trebuie să fie capabil să-și activeze procesele naturale de răcire pentru a menține temperatura centrală a corpului. Dacă sunteți în vârstă, folosiți sauna la o temperatură mai scăzută și nu mai mult de 15 minute la o sesiune.

La copii, temperatura de bază a corpului crește mult mai repede decât la adulți. Acest lucru se datorează unei rate metabolice mai mari pe masă corporală, adaptării circulatorii limitate la cerințele cardiace crescute și incapacității de a regla temperatura corpului prin transpirație. Pentru copii, utilizați sauna la o temperatură mai scăzută și timp de cel mult 15 minute o dată.

Diferite afecțiuni

Scleroza în plăci, tumorile sistemului nervos central și diabetul cu neuropatie sunt asociate cu o transpirație afectată. Consultați un medic înainte de a folosi sauna!

Hemofilii (Persoane predispuse la sângerare)

Persoanele predispuse la sângerare trebuie să evite sauna cu infraroșu.

Sarcina

Femeile însărcinate trebuie să consulte un medic înainte de a folosi sauna cu infraroșu.

Menstruația

Încălzirea zonei lombare a femeilor în timpul perioadei menstruale poate crește temporar fluxul menstrual. Acest lucru nu ar trebui să vă împiedice să utilizați sauna.

Leziuni articulare

Leziunile articulare recente (acute) nu trebuie încălzite în primele 48 de ore sau până când nu dispar simptomele. Articulațiile care sunt în mod cronic fierbinți și umflate pot răspunde slab la încălzirea puternică de orice fel.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele riscuri pe care le poate cauza folosirea stimulatoarelor cardiace și a defibrilatoarelor.
În cazul rar în care simțiți durere sau disconfort, întrerupeți imediat sauna.


image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore