image
Tratamente

Glutationul – super-antioxidantul anti-aging

Glutationul poate fi considerat pe bună dreptate super-oxidantul anti-aging, date fiind proprietățile sale de a metaboliza toxinele, a descompune radicalii liberi și a susține imunitatea. În Clinica ImunoMedica este folosit într-o multitudine de patologii, în cancer, boli neurodegenerative (Parkinson, demență, Alzheimer), boli psihice, boli autoimune etc.
Glutationul este un puternic antioxidant produs în celule și compus în mare parte din trei aminoacizi: glutamina, glicină și cisteină. Glutationul ajută la metabolizarea toxinelor, descompune radicalii liberi, susține imunitatea și multe altele. Glutationul este, de asemenea, cunoscut pentru faptul că elimină otrăvurile din organism, cum ar fi medicamentele sau poluanții.
Atunci când scade nivelul de glutation din organism, crește riscul de cancer, diabet 2, hepatită și boala Parkinson. Există o serie de factori care pot determina scăderea nivelului de glutation din organism, între care alimentația deficitară, toxinele din mediu, stresul, dar și vârsta.

Beneficiile Glutationului


Reduce stresul oxidativ

Glutationul ajută la ameliorarea stresului oxidativ, care, la rândul său, reduce riscul de îmbolnăvire. Deficiența de glutation determină niveluri crescute de stres oxidativ, care ar putea genera diabetul, bolile degenerative, cancerul, boli cardiace sau artrita reumatoidă. Pe de altă parte, nivelurile crescute de glutation cresc nivelul de antioxidanți și rezistența la stresul oxidativ în celulele canceroase. De aceea, nu se recomandă administrarea lui împreună cu tratamentele pro-oxidative în cancer.

Reduce inflamația

Inflamația este direct proporțională cu deficiența de glutation. Controlorul principal al inflamației este NF-k, un complex proteic care crește acțiunea unui număr de gene inflamatorii și a constituenților acestora. Cercetările au arătat că glutationul poate bloca NF-k-ul. De asemenea, glutationul poate preveni producerea majorității citokinelor inflamatorii.

Optimizează și susține imunitatea

Scăderea nivelului de glutation face să scadă imunitatea, astfel fiind diminuată capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și virozelor.

Detoxifierea organismului

Glutationul este un factor important procesul de detoxifiere, în protejarea organismului împotriva toxicității și bolilor. Este implicat în apărarea celulară împotriva xenobioticelor și a compușilor dăunători naturali, cum ar fi radicalii liberi și hidroperoxizii. Glutationul participă de asemenea la protecția celulelor împotriva metalelor toxice.

Susține funcția mitocondrială

Glutationul este principalul tiol non-proteic din celulele ale căror funcții sunt dependente de tiolul redox-activ al fragmentului său de cisteină care servește drept cofactor pentru o serie de enzime antioxidante cu rol în procesele de detoxifiere a organismului. Deși este sintetizat exclusiv în citosol din aminoacizii săi constituenți, glutationul este distribuit în diferite compartimente, inclusiv în mitocondrii, unde concentrația sa în matrice este egală cu cea a citosolului. Această caracteristică și sarcina sa negativă la pH fiziologic implică existența unor purtători specifici pentru a importa glutationul din citosol în matricea mitocondrială, unde joacă un rol cheie în apărarea împotriva speciilor reactive de oxigen induse de respirație și în detoxifierea hidroperoxizilor lipidici și a electrofililor.

Are acțiune anti-aging

Fiind un antioxidant atât de puternic, glutationul are acțiune anti-aging și poate juca un rol important în a ne ajuta să ne simțim și să arătăm tineri mai mult timp. Pe lângă protejarea celulelor noastre, rolul său în detoxifiere previne acumularea de toxine care pot contribui la stresul oxidativ și deteriorarea corpului nostru.
Când organismul are mai puțin glutation, activitatea radicalilor liberi accelerează foarte mult procesul de îmbătrânire, afectează organismul și produce declin cognitiv. La femei, nivelurile încep să scadă la începutul menopauzei și continuă să rămână la capătul inferior al scalei. În plus, pe măsură ce nivelurile de stres oxidativ cresc din cauza scăderii glutationului, oasele devin mai fragile, efectele osteoporozei cresc și celulele individuale sunt mai vulnerabile la deteriorare.

Susține sănătatea creierului

Deficitul de glutation din creier este legată de pierderea neuronilor în timpul procesului de îmbătrânire sau ca urmare a unor boli neurologice precum boala Huntington, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral și boala Alzheimer.

Ameliorează rezistența la insulină

Nivelurile scăzute de glutation au fost asociate cu arderea mai lentă a grăsimilor și cu rate mai ma/ri de depozitare a grăsimilor în organism. Prin suplimentarea cu cisteină și glicină pentru a crește nivelul de glutation, s-a constatat o îmbunătățire a rezistenței la insulină și a arderii grăsimilor.

În ce patologii este folosit glutationul?

Glutationul joacă un rol central ca apărare antioxidantă, precum și în reglarea căilor implicate în homeostazia celulară, nu numai ca agent de detoxifiere al compușilor endogeni și exogeni, ci și prin participarea sa la procesele legate de proliferarea celulară, apoptoză, expresia genelor, reglarea sistemului imunitar, anti-aging și metabolismul compușilor celulari etc. Tulburările homeostaziei glutationului sunt legate de etiologia și/sau progresia unei varietăți de boli: boli de inimă, cancer, diabetul, fibroza chistică, boala Parkinson, Alzheimer, boli inflamatorii, imune, metabolice, printre multe altele. Toate aceste patologii au în comun o reducere a rezervorului de glutation care de obicei concurează cu o creștere a producției de radicali liberi. Deficitul de glutation a fost asociată cu rate mai mari de îmbolnăvire gravă și deces la pacienții cu COVID-19.

Bolile autoimune

Inflamația cronică cauzată de bolile autoimune poate crește stresul oxidativ. Aceste boli includ artrita reumatoidă, boala celiacă și lupusul. Potrivit unui studiu, glutationul ajută la reducerea stresului oxidativ fie prin stimularea, fie prin reducerea răspunsului imunologic al organismului. Bolile autoimune atacă mitocondriile din anumite celule. Glutationul funcționează pentru a proteja mitocondriile celulare prin eliminarea radicalilor liberi.
Persoanele care suferă de artrita reumatoidă au adesea o capacitate afectată de a procesa antioxidanți și, ca urmare, au niveluri mai scăzute de glutation. Cu toate acestea, acești oameni au, de asemenea, niveluri ridicate ale unei enzime specifice care utilizează glutation peroxidaza pentru a dezactiva radicalii liberi. Aceste niveluri crescute de glutation peroxidază arată că acei indivizi au un stres oxidativ mai mare și, de asemenea, au o cerință mai mare de glutation.

Psoriazis

Un mic studiu a indicat că proteina din zer, atunci când este administrată pe cale orală, a îmbunătățit psoriazisul cu sau fără tratament suplimentar. S-a demonstrat anterior că proteinele din zer cresc nivelul de glutation. Participanții la studiu au primit zilnic 20 de grame ca supliment oral timp de trei luni. Cercetătorii au afirmat că sunt necesare mai multe studii.

Boala ficatului gras alcoolic și nealcoolic

Moartea celulară în ficat poate fi exacerbată de o deficiență de antioxidanți, inclusiv de glutation. Acest lucru poate duce la boli ale ficatului gras atât la cei care abuzează de alcool, cât și la cei care nu o fac. S-a demonstrat că glutationul îmbunătățește nivelurile de proteine, enzime și bilirubină din sângele persoanelor cu boală hepatică grasă cronică alcoolică și nealcoolică.
Un studiu a raportat că glutationul a fost cel mai eficient atunci când este administrat persoanelor cu boală de ficat gras pe cale intravenoasă, în doze mari. Participanții la studiu au arătat, de asemenea, reduceri ale malondialdehidei, un marker al leziunilor celulare din ficat.

Boli neurologice


Alzheimer

Boala Alzheimer, într-o anumită măsură, este cauzată de stresul oxidativ. Potrivit experților medicali, boala Alzheimer este exemplificată prin acumularea de TDP-43 (o proteină care leagă ADN-ul) în sistemul nervos central. Pe măsură ce acumularea se acumulează în timp, nivelurile de glutation scad semnificativ și creează riscuri suplimentare pe care le-am menționat anterior. Într-un studiu de cercetare al bolii Alzheimer efectuat pe șoareci, creșterea nivelului de glutation a arătat o îmbunătățire a memoriei, o reducere a formării plăcii și o îmbunătățire generală a simptomelor de bază ale bolii.

Parkinson

Boala Parkinson afectează sistemul nervos central și este definită de simptome precum tremur. Momentan nu are leac. Un studiu mai vechi a documentat efectele pozitive ale glutationului intravenos asupra simptomelor precum tremur. Deși sunt necesare mai multe cercetări, se pare că glutationul poate ajuta la reducerea simptomelor, îmbunătățind calitatea vieții la persoanele cu această boală. Într-un studiu, glutationul IV (600 miligrame de două ori pe zi timp de 30 de zile) a îmbunătățit semnificativ simptomele asociate cu boala Parkinson netratată anterior.

Boli psihice

Mai multe studii au analizat biochimia persoanelor care suferă de depresie și au descoperit că toți subiecții aveau niveluri scăzute de glutation. În consecință, în studiile pe animale, în condiții de stres, sa demonstrat că glutationul împiedică depresia.
Deși restabilirea nivelurilor normale de glutation ajută la normalizarea răspunsului la stres și ajută la calmarea minții, are, de asemenea, o schimbare pozitivă asupra altor tulburări mentale, care includ tulburarea bipolară, tulburarea obsesiv-compulsivă și schizofrenia.
Este cunoscut faptul că persoanele care suferă de schizofrenie au un nivel scăzut de glutation. Mai multe studii clinice au dat N-acetil cisteină (o formă suplimentară de cisteină care crește nivelul de glutation) subiecților, care au arătat o îmbunătățire a simptomelor schizofreniei.
Persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) au fost observate cu niveluri crescute de radicali liberi în sânge. Creșterea glutationului ar oferi o apărare antioxidantă mai bună, rezistență la stres și ar reduce severitatea simptomelor.

Cele mai frecvent prescrise medicamente utilizate pentru tratarea tulburării bipolare sunt eficiente datorită creșterii nivelului de glutation. Alternativ, creșterea nivelului de glutation prin administrare intravenoasă sau cu suplimente poate ajuta, de asemenea, la atenuarea simptomelor și la normalizarea stării de spirit.

Autism

Mai multe studii, inclusiv un studiu clinic raportat în Medical Science Monitor, indică faptul că copiii cu autism au niveluri mai mari de daune oxidative și niveluri mai scăzute de glutation în creier. Aceasta a crescut susceptibilitatea la leziuni neurologice la copiii cu autism din cauza unor substanțe precum mercurul.
Studiul clinic de opt săptămâni pe copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 13 ani a folosit aplicații orale sau transdermice de glutation. Modificările simptomelor autiste nu au fost evaluate ca parte a studiului, dar copiii din ambele grupuri au arătat îmbunătățiri ale nivelurilor de cisteină, sulfat de plasmă și glutation din sângele integral.

Boli de inimă

Celulele endoteliale sunt responsabile pentru controlul relaxării și contracției vaselor de sânge, iar dilatarea și constricția arterelor afectează tensiunea arterială. Persoanele cu sau fără ateroscleroză pot dezvolta un tip de afecțiune cardiovasculară în care celulele endoteliale sunt deteriorate și nu mai funcționează corespunzător, crescând riscul de aritmie și accident vascular cerebral.

Boala arterială periferică

Boala arterelor periferice apare atunci când arterele periferice sunt înfundate de placă. Cel mai frecvent se întâmplă în picioare. Un studiu a raportat că glutationul a îmbunătățit circulația, crescând capacitatea participanților la studiu de a merge fără durere pe distanțe mai lungi. Participanților cărora li sa administrat glutation mai degrabă decât o soluție salină placebo li sa administrat perfuzii intravenoase de două ori pe zi timp de cinci zile și apoi li s-a analizat mobilitatea.

Fibroza chistică

În fibroza chistică se constată un nivel scăzut de glutation în căile respiratorii. Mai multe studii au investigat eficacitatea glutationului inhalat în fibroza chistică, iar rezultatele confirmă impactul pozitiv al glutationului inhalat asupra funcției pulmonare la acești subiecți.

Sănătatea pielii

Glutationul luminează pielea prin scăderea activității celulelor pielii care creează pigmenți întunecați sau melanină. Acest efect ajută la minimizarea proeminenței petelor de piele mai închise, care de obicei cresc pe măsură ce îmbătrânim.
Ca o consecință a activității antioxidante slăbite poate fi o cauză a acneei, iar deficiența prelungită de antioxidanți va înrăutăți sănătatea pielii. Prin creșterea nivelului de glutation, acneea poate fi redusă prin stimularea regenerării pielii și contracararea stresului oxidativ.

Combate efectele adverse ale chimioterapiei

Glutationul intravenos poate fi utilizat împreună cu chimioterapia pentru a reduce efectele toxice, dar eficacitatea acesteia.

PROCEDURA

Glutationul poate fi administrat intravenos, intramuscular sau prin inhalare. Este disponibil și ca supliment oral sub formă de capsule și lichide. Cu toate acestea, ingestia orală de glutation este atât de puțin eficientă, biodisponibilitatea lui tinzând către zero, încât o soluție ar fi să fie înlocuită cu administrarea orală de N-acetil cisteină, glicină și glutamină.  Oricum, protocolul de aur rămâne administrarea intravenoasă unde absorbția este de 100%.
Este bine de știut că administrarea de curcumin, seleniu, vitamina C și vitamina E poate ajuta ficatul să producă glutation.. Producția de glutation poate crește și printr-o dietă adecvată, în special dieta de tip mediteranean, dar și prin consumarea de lapte nepasteurizat și alte produse lactate nepasteurizate, de fructe și legume proaspăt culese, de avocado și sparanghel, de carne de calitate.

Precauții

Suplimentele de glutation sunt în general recunoscute ca fiind sigure. Nu există suficiente date care să arate că este sigur pentru persoanele însărcinate sau care alăptează

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore