image
Tratamente

Seleniul, un mineral esențial pentru sănătate

Seleniul este un micronutrient esențial pentru sănătate, cu o acțiune puternic antioxidantă. La Clinica ImunoMedica îl administrăm cu succes în mai multe afecțiuni (cancer, diabet, Alzheimer, tulburări mentale, tulburări cardiovasculare, infertilitate, oboseală cronică etc.), deoarece întărește imunitatea, combate stresul oxidativ și inflamația.
Seleniul se găsește în sol, în anumite alimente și în apa pe care o consumăm zi de zi. Este esențial pentru sănătatea noastră datorită rolului său în a întreține sănătatea organismului și a-l proteja de stresul oxidativ. Deficitul de seleniu predispune la infecții, slăbiciune musculară, oboseală cronică, infertilitate, afecțiuni ale glandei tiroide, presiune arterială, probleme cu ochii, căderea părului, unghii fragile etc., de aceea este atât de important să fim atenți la aportul zilnic de seleniu.

Seleniul - beneficii pentru sănătate

 

Combate stresul oxidativ

Seleniul este unul dintre antioxidanții naturali care apără organismului de o serie de afecțiuni cronice cauzate de stresul oxidativ, cum ar fi bolile de inimă, cancere, boli neurologice și psihice, diabet și multe altele.

Este puternic antiinflamator

Inflamația afectează celulele sănătoase care intră într-un proces de degenerare, conducând la apariția mai multor afecțiuni cronice – cancere, arterioscleroză, diabet, tulburări autoimune, artrită reumatoidă, pancreatită, astm și tulburări neurodegenerative. Alături de alte suplimente alimentare și nutrienți, seleniul poate regla mecanismele antiinflamatorii, contribuind la ameliorarea sau prevenirea acestor boli.

Este puternic antiviral

Seleniul este implicat în inhibarea exprimării virale și în întârzierea evoluției SIDA la pacienții HIV pozitivi. Deficitele de nutrienți pot interfera cu eficacitatea terapiei antiretrovirale prin slăbirea sistemului imunitar, direct dependent de aportul de seleniu. Acest lucru poate fi legat nu numai de rolul seleniului în funcțiile imune, ci și de activitatea sa în modularea expresiei virale.

Întărește imunitatea

Seleniul este esențial pentru imunitate. Creșterea nivelului de seleniu în sânge poate, de pildă, întări imunitatea la persoanele cu HIV, gripă, tuberculoză și hepatită C. Ca antioxidant, seleniul ajută la scăderea stresului oxidativ din organism, ceea ce reduce inflamația și sporește imunitatea.

Susține sănătatea cardiovasculară

Seleniul vă poate ajuta să vă mențineți inima sănătoasă prin ținerea sub control a stresului oxidativ și prin reducerea riscului de boli de inimă. Seleniul poate scădea markerii de inflamație din corp, care este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă.

Previne declinul cognitiv și mental

O dietă bogată în seleniu poate ajuta la prevenirea declinului mental și a pierderii memoriei la persoanele cu boala Alzheimer. Concentrațiile scăzute de seleniu sunt asociate cu scăderea funcției creierului legată de vârstă, cel mai plauzibil din cauza scăderii activității antioxidante.

Susține sănătatea tiroidei

În glanda tiroidă se află înmagazinat cel mai  mult seleniu. Seleniul protejează glanda tiroidă de stresul oxidativ și este necesar pentru producția de hormonii tiroidieni T3 și T4, responsabili cu buna funcționare a metabolismului. Acest mineral ajută la protejarea tiroidei împotriva daunelor oxidative și joacă un rol esențial în producția de hormoni tiroidieni.

Îmbunătățește fertilitatea la bărbați

Deficitul de seleniu afectează fertilitatea la bărbați. O deficiență moderată de seleniu dereglează motilitatea și morfologia spermatozoizilor (până la deconexiunile capului și cozii), în timp ce o deficiență severă exclude complet spermatogeneza.

Ajută în tratarea astmului

Dat fiind faptul că seleniul reduce inflamația, unele studii sugerează că seleniul poate ajuta la reducerea simptomelor legate de astm. Cercetările sugerează că persoanele care suferă de astm au niveluri mai scăzute de seleniu în sânge.

Susține sănătatea oaselor și a scheletului

Seleniul este un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor și rolul său poate fi legat de acțiunea selenoproteinelor specifice care mențin echilibrul celular redox, protejând osul de stresul oxidativ și reglând proliferarea și diferențierea celulelor osoase. Concentrațiile reduse de seleniu seric sunt asociate atât cu o densitate minerală osoasă redusă și, implicit, cu creșterea riscului de boli osoase.

Reglează glicemia

Atât deficiența, cât și nivelurile ridicate de selenoproteine pot promova dezvoltarea diabetului. Diferite selenoproteine sunt implicate în reglarea homeostaziei glucozei, deși mecanismul nu este încă pe deplin înțeles. SELENOT este implicat în homeostazia glicemiei, precum și în menținerea integrității structurale a pancreasului endocrin.

În ce patologii este recomandat seleniul?


Seleniul este prezent într-o multitudine de funcții biologice esențiale, de la reglarea concentrației speciilor reactive de oxigen până la biosinteza hormonilor. Aceste procese joacă un rol central în prevenirea și îmbunătățirea rezultatului clinic al mai multor boli, inclusiv cancerul, diabetul, boala Alzheimer, tulburările mentale, tulburările cardiovasculare, tulburările de fertilitate, inflamația și infecțiile (inclusiv SARS-CoV-2).

Seleniul și sănătatea mentală

Nivelurile scăzute de seleniu sunt asociate cu o creștere a riscului de declin cognitiv. Dimpotrivă, o asociere pozitivă între concentrația de seleniu din sânge și performanța cognitivă a fost găsită la bărbați, dar nu și la femei.

Alzheimer

Studiile științifice arată că diferite forme de seleniu pot fi eficiente în prevenirea sau tratamentul tulburării Alzheimer. Seleniul, singur sau combinat cu vitamina E, a fost propus pentru tratarea sau prevenirea bolii Alzheimer în primul rând datorită proprietăților sale antioxidante.

Seleniul în cancer

Nivelul adecvat de seleniu din sânge protejează împotriva multor tipuri de cancer, în timp ce suplimentarea cu seleniu ajută la îmbunătățirea calității vieții bolnavilor care urmează terapii oncologice. Astfel, seleniu previne cancere precum: cancerul de prostată, cancerul mamar, cancerul hepatic, cancerul colorectal, pulmonar, de vezică urinară, de cap, esofagian, gastrointestinal și tiroidian.

Suplimentarea cu seleniu a determinat o reducere a efectelor secundare ale chimioterapiei (căderea părului, dureri abdominale, scăderea apetitului) la pacienții cu cancer. De asemenea, s-a constatat că reduce oboseala și amețeala generate de chimioterapie.

Cancerul hepatic

Seleniul s-a dovedit eficient în cancerul hepatic primar, iar suplimentele multiagent care conțin seleniu au fost eficiente în cancer esofagian, precum și în leziunile orale precanceroase sau în cancer de piele non-melanom. În ultimele decenii, tot mai mult studii au investigat rolul potențial al seleniului în cancerul hepatic, implicând mai multe căi majore de semnalizare asociate cancerului, căi metabolice și sisteme de apărare antioxidantă atât in vitro, cât și în modele preclinice.

Cancerul de prostată

În cancerul de prostată, seleniul are un rol protector împotriva progresiei acestuia, de aceea suplimentarea cu seleniu este indicată în prevenție și terapie. Studii recente au evidențiat că concentrația scăzută de seleniu în plasmă a fost asociată cu un risc crescut în cancerul de prostată de 4 până la 5 ori.

Cancerul mamar

S-a constatat o corelație negativă între nivelurile de seleniu din țesutul uman și riscul de cancer mamar. În acest context, un studiu axat pe cancer mamar la pacientele obeze, a arătat că scăderea nivelului de selenoproteine în țesutul adipos al subiecților obezi a dus la o stare inflamatorie care poate evolua spre cancer mamar.

Patologiile în care este recomandat


  • afecțiuni cardiace
  • arterioscleroză
  • Alzheimer
  • tulburări mentale
  • hipotiroidism
  • infertilitate
  • osteoartrită
  • artrită reumatoidă
  • diabet
  • cancerul de prostată
  • cancerul mamar
  • cancerul pulmonar
  • cancerul colorectal
  • cancerul ovarian
  • cancerul gastrointestinal
  • cancerul de piele
  • cancerul esofagian
  • cancerul de vezică urinară
  • cancerul gastrointestinal
  • cancerul tiroidian
  • cataractă
  • degenerescență maculară
  • oboseală cronică
  • HIV/SIDA
  • intoxicații cu metale grele

Procedura

Doza de seleniu recomandată este, în medie, de 55 μg pe zi. Există recomandări care specifică o doză de 60 μg pe zi, în cazul femeilor, și 70 μg pe zi, în cazul bărbaților. Trialurile clinice randomizate au arătat că doza normală poate merge până la 400 μg pe zi.
Experiența clinică a indicat că mărirea acestei doze, până la 200 μg și 400 μg, în funcție de pacient, poate avea efecte benefice, cu studii care au arătat o reducere cu 50% a riscului apariției cancerului de prostată, de plămâni și de colon.  

Efecte adverse

Cele mai comune efecte adverse care pot apărea în cazul intoxicației la doze foarte mari, mult peste 7.5 mg pe zi, sunt: halenă cu miros de usturoi, căderea părului și a unghiilor, dermatită, insuficiență hepatică, neuropatii.
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore