image
Terapii

Dieta Budwig. Dietoterapie

Scurt istoric

Johanna Budwig (1908-2003) nu a fost medic, ci un binecunoscut biochimist german. În 1952, dr. Johanna Budwig a fost expertul senior al guvernului german în domeniul lipidelor și farmacologiei și a fost considerată una dintre cele mai importante autorități mondiale în materie de grăsimi și uleiuri. În timpul cercetărilor sale, ea a descoperit că multe dintre grăsimile procesate și uleiurile hidrogenate distrug membranele celulelor noastre, determinând îmbolnăvirea celulelor și creșterea gradului de toxicitate din organism.

Dieta Budwig este un tratament, încă nedovedit științific, al cancerului, care presupune consumul mai multor porții zilnice de ulei de in și brânză de vaci.

Lipidele sunt molecule esențiale, prezente în fiecare celulă din organsimul uman. Peste 60% din întregul sistem nervos este alcătuit din grăsimi. Așadar, ele sunt esențiale pentru ca organismul să funcționeze normal. Budwig considera că grăsimile din alimentele prelucrate în mod convențional afectează integritatea membranară, și astfel, integritatea tisulară și comunicarea dintre celule. Mai mult, ea era de părere că uleiurile hidrogenate și grăsimile procesate opresc procesele electrice celulare.

Teza ei a fost că sângele bolnavilor de cancer este deficitar în lipoproteine și fosfolipide, ambele tipuri speciale de grăsimi. Ea credea că deficiențele acestor grăsimi au permis celulelor canceroase să crească și să se înmulțească.

Deși Budwig a scris cărți și lucrări pentru a furniza dovezi științifice și a explica mecanismele biochimice ale dietei, nu au fost publicate studii clinice în niciun jurnal medical.

Cum acționează în corp

Budwig credea că brânza de vaci, împreună cu uleiul de semințe de in, determină o mai bună disponibilitate a acizilor grași esențiali prin membrana plasmatică, permițând o îmbunătățire a respirației celulare aerobe.

Dr. Budwig și-a dezvoltat dieta pe baza ipotezei că tumora este cauzată de scăderea absorbției de oxigen prin membranele celulare, în absența acizilor grași omega-3, cum ar fi acidul linolenic. În timp ce modificările metabolice, cum ar fi creșterea glicolizei aerobe și a sintezei acizilor grași, apar în celulele canceroase, rolul acizilor omega-3 în patogeneza și tratamentul cancerului este încă în curs de investigare.

S-a demonstrat că acizii grași polinesaturații din uleiul de semințe de in reduc nivelurile de citokine proinflamatorii, factorul de necroză tumorală (TNF) alfa și interleukina-1 beta. Acizii grași omega-3 au arătat, de asemenea, și proprietăți antineoplazice, prin creșterea speciilor de oxigen reactive intracelulare și prin scăderea prostaglandinelor protumorigene.

Suplimentele din ulei de in cresc conținutul de acizi grași și fosfolipide în eritrocite, dar rolul acestei descoperiri în tratamentul cancerului nu este cunoscut. Suplimentele din semințe de in, de asemenea, inhibă proliferarea cancerului de prostată la subiecți umani și inhibă creșterea cancerului mamar in vitro, prin scăderea factorilor de creștere și creșterea expresiei genei p53. În plus, semințele întregi de in conțin lignani și fitoestrogeni, care pot avea, de asemenea, proprietăți antineoplazice și hormonale.

Efectul consumului de brânză de vaci asupra biodisponibilității acizilor omega-3 nu a fost încă studiat. Grăsimile procesate, grăsimile saturate, grăsimile animale, alimentele prelucrate și zahărul sunt interzise în dieta Budwig deoarece se consideră că interferează cu absorbția de oxigen și respirația celulară. Studiile epidemiologice arată că persoanele care urmează diete lacto-vegetariene au o incidență mai mică a cancerului gastro-intestinal în comparație cu non-vegetarieni, deși aceste studii indică mai degrabă asocierea decât cauzalitatea.

Procedura medicală

Dieta are la bază administrarea unui amestec de ulei de in și brânză de vaci, precum și legume, fructe și sucuri. Este interzis consumul de zahăr, grăsimi animale, crustacee, alimente prelucrate, soia și cele mai multe din produsele lactate, și este încurajată expunerea la soare. Această dietă este adesea combinată cu proceduri precum clismele cu cafea, în regimurile alternative de tratament pentru cancer.

Semințele de in sunt bogate în acid alfa-linolenic, pe care organismul îl transformă în acizi grași omega-3 cu lanț lung, esențiali, găsiți și în somon, sardine și macrou. Semințele de in mai conțin și fibre și sunt una dintre cele mai bogate surse dietetice de lignani, o clasă de estrogeni din plante care contribuie la protecția împotriva cancerului de sân, prostată și colon.

Dieta Budwig se concentrează pe eliminarea alimentelor care împiedică corpul să funcționeze la nivelul său optim. De aceea, pacienții sunt sfătuiți să nu consume alimente procesate.

Recomandări

Dieta este utilizată în scopul prevenirii și tratării diferitelor forme de cancer.

Beneficii

Nu există dovezi clinice clare că dieta Budwig tratează sau vindecă cancerul la oameni.

Majoritatea cercetărilor privind semințele de in s-au efectuat în laborator și au vizat efectul asupra celulelor canceroase. Rezultatele au arătat că substanțele conținute pot determina stoparea dezvoltării și metastazarea.

Cercetările au analizat, de asemenea, efectele semințelor de in în cancerul la animale. Studiile efectuate asupra celulelor cancerului de sân la șoareci sugerează că ar putea ajuta ca tratamentele cu tamoxifen și cu anticorpi monoclonali Herceptin să funcționeze mai bine. Dar nu au fost realizate până acum studii care să stabilească dacă această formă combinată de terapie funcționează la subiecți umani diagnosticați cu cancer mamar.

Un mic studiu la barbați a constatat că semintele de in ar putea ajuta la reducerea nivelului hormonului masculin testosteron și la scăderea dimensiunilor tumorilor de prostată. Cercetătorii au spus că, deși aceste rezultate au fost promițătoare, este nevoie de studii clinice randomizate controlate pentru a afla mecansimul exact de acțiune.

Au fost analizate și efectele lignanilor și ale fitoestrogenilor din semințele de in. Se crede că lignanii pot acționa asupra cancerelor hormono-dependente, cum ar fi unele cancere de sân, și că pot avea efect antioxidant, determinând o încetinire a ratei de dezvoltare a celulelor tumorale.

Efecte adverse și contraindicații

Semintele de in au efecte estrogenice slabe.

Studiile la animale indică faptul că uleiul din semințe de in poate crește timpul de sângerare și nivelul inhibitorului de activare a trombocitelor și poate scădea agregarea plachetară.

Un studiu efectuat pe animale a constatat că o dietă bogată în semințe de in, în timpul sarcinii, poate crește riscul de apariție a cancerului de sân la copii.

Lignanii din semințele de in poate diminua nivelele de glucoză.

Semintele de in pot scădea absorbția ketoprofenului.

Semintele de in pot reduce efectele metoprololului.

Clismele cu cafea pot duce la dezechilibru electrolitic, infecții, inflamații ale rectului și colonului și arsuri.

Bibliografie selectivă

Austria JA et al. J Am Coll Nutr 2008; 27(2):214-221.
Barcelo-Coblijn G et al. Am J Clin Nutr 2008; 88(3):801-809.
Budwig J. Hippokrates 1956; 27(19):605-612.
Cockbain AJ et al. Gut 2012; 61(1):135-149.
Demark-Wahnefried W et al. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2008; 17(12):3577-3587.
http://www.cellectbudwig.com/index.php.
Khan G et al. Reprod Toxicol 2007; 23(3):397-406.
Lee J, Cho K. In Vitro Cell Dev Biol Anim 2012; 48(4):244-250.
Pan A et al. Am J Clin Nutr 2009; 90(2):288-297.
Prasad K. J Cardiovasc Pharmacol 2009; 54(5):369-377.
Sturgeon SR et al. Nutr Cancer 2008; 60(5):612-618.
Zhao Y et al. Cell Death Dis 2013; 4:e532.

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore