Centrul Lyme

Reacția Jarisch-Herxheimer în boala Lyme


În 7-30% dintre cazurile de borelioză tratamentul cu antibiotice conduce la reacția Jarisch-Herxheimer. Este vorba de agravarea unor simptome pe o perioadă de timp de la câteva zile la câteva săptămâni 1.


Acest efect este cauzat de distrugerea unui număr mare de microorganisme într-un timp foarte scurt cu eliberarea în sânge a non-endotoxinelor pyrogene și a lipoproteinelor 2, toxine care stimulează un puternic răspuns proinflamatoriu.

Studiile arată că reacția este proporțională cu încărcătura bacterială a celui infectat 3. Numită și „criza vindecării”, reacția Jarisch-Herxheimer, este una dintre cele mai bune dovezi ale eficienței schemei de antibiotice sau a terapiei care a fost abordată.

Terapii de detoxifiere

Luând în considerare acest fenomen, clinica noastră pune un accent deosebit pe terapiile de detoxifiere care îmbunătățesc funcția ficatului și a rinichiului.

Bibliografie

1. Butler, Thomas. "The Jarisch–Herxheimer reaction after antibiotic treatment of spirochetal infections: a review of recent cases and our understanding of pathogenesis." The American journal of tropical medicine and hygiene 96.1 (2017): 46.
2. Nykytyuk, Svitlana, et al. "The Jarisch-Herxheimer reaction associated with doxycycline in a patient with Lyme arthritis." Reumatologia 58.5 (2020): 335.
3. Breuer, Adin, et al. "Quantitative real-time PCR in Borrelia persica tick-borne relapsing fever demonstrates correlation with the Jarisch-Herxheimer reaction." European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases 40.5 (2021): 1113-1116.
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore