Centrul Lyme

Terapia multimodală Lyme la Clinica ImunoMedica


Caracterul multisistemic și multidimensional al bolii Lyme face ca vindecarea să se poată realiza numai în contextul unei abordări multimodale și integrative. Acesta este motivul pentru care Clinica ImunoMedica a introdus în tratarea bolii majoritatea terapiilor care și-au demonstrat eficiența în combaterea infecției cu Lyme și a coinfecțiilor asociate, dar și în recuperarea organismului în urma bolii.

În clinica noastră, terapiile convenționale centrate pe antibioterapie sunt susținute prin terapii precum hipertermia totală și oxigenul hiperbar și completate cu alte terapii precum perfuziile cu vitamina C sau alte extracte antiinflamatorii și bactericide. Un rol important în contracararea reacției Herxheimer specifice distrugerii biofilmelor și a bacteriilor îl joacă terapiile care au în vedere refacerea microbiomului și amplificarea mecanismelor de detoxifiere.

Terapii standard
și adjuvante
în boala Lyme

Căpușă

De cele mai multe ori, mușcătura căpușei nu transmite doar boala Lyme. În foarte multe cazuri, aceasta este asociată cu alte microorganisme care induc patologii ce sunt adesea trecute cu vederea în tratarea Boreliozei. Între cele mai importante coinfecții ale bolii Lyme întâlnim Anaplasmoza, Babioza, Bartonela și Erlichia.

De asemenea, pe terenul unei imunități supresate de Borelioză, înfloresc și coinfecții secundare sau infecții cu oportuniști, precum Candidoza, Chlamydia Pneumoniae, Cytomegalovirus, Epstein Barr Virus, Human herpes virus 6, streptococi și micotoxine. Toate acestea fac ca în tratarea bolii Lyme să fie luate în considerare și terapiile care joacă un rol important antiviral, antifungic, antiifinfecțios, în general terapii ce stimulează imunitatea.

Terapii oxidative
bactericide
și antivirale
în boala Lyme

Borelia

Borelia burgdorferi poate persista în corpul uman, nu numai în formă spirochetală, ci și în formă de biofilm rezistent la antibiotice. Iar rezistența la tratamentul cu antibiotice poate fi înregistrată chiar și după un tratament cu antibiotice de lungă durată.

Rezistența la tratament și reapariția bolii sunt asociate cu agregate asemănătoare biofilmului în Borelia burgdorferi, Borelia afzelii și Borelia garinii, atât in vitro, cât și în vivo, permițând Boreliei să reziste la condițiile de mediu cele mai nefavorabile. Aceasta explică necesitatea terapiilor ce contribuie la distrugerea biofilmului, în formele avansate ale bolii Lyme.

Distrugerea biofilmelor
și eliminarea toxinelor
în boala Lyme

Sucuri Detox

Distrugerea spirochetelor și eliberarea unei cantități mari de endotoxine în sânge conduce în multe cazuri la apariția reacției Herxheimer. Acest lucru presupune o înrăutățire a simptomelor, cu apariția unei febre ușoare, dureri articulare, dureri de cap sau mialgii, o puternică stare de rău sau alte simtome care nu mai fuseseră întâlnite până în acel moment. Terapiile de detoxifiere și antioxidante ajută la eliminarea mai rapidă a endotoxinelor din organism sau neutralizarea efectului acestora.

Detox
în boala Lyme

Familie cu copii in natura

O trăsătură importantă a sindromului bolii Lyme post-tratament (Posttreatment Lyme Disease Syndrome) este declanșarea unui răspuns pro-inflamator excesiv în perioada infecției care persistă și în perioada post-infecțioasă. Acest mecanism poate duce la un sindrom de inflamație cronică, persistent și după încheierea tratamentului cu antibiotice. În cazul artritei Lyme, această inflamație produce afectarea țesuturilor de la nivelul sinovial, afectare vasculară și fibroză.

Cât privește Neuroborelioza, inflamația creierului sau a sistemului nervos central și periferic induce o stare de oboseală permanentă, confuzie mentală, dureri de cap, insomnii, pierderi de memorie, demielinizări, neurodegenerare etc. Acestea sunt doar câteva dintre efectele inflamației cronice post-tratament care necesită o abordare terapeutică antiinflamatorie, până când inflamația se va retrage, iar persoana va putea reîncepe o viață normală.

Terapii antiinflamatoare
și antioxidante
în boala Lyme
Terapii manuale
în boala Lyme

Întrebări mai des întâlnite privind terapia bolii Lyme

 • Cât durează tratamentul Boreliozei în Clinica ImunoMedica?

  Tratamentul se desfășoară pe parcursul a trei săptămâni. În cazul în care există un proces avansat de neurodegenerare pe nervii periferici și nu numai, cu leziuni corticale și demielinizări, atunci anumite terapii, cum este oxigenul hiperbar, ar trebui să continue până la minim 30 zile pentru a îmbunătăți neurogeneza și angiogeneza.

 • Care sunt efectele adverse ale terapiilor propuse?

  O anumită toxicitate presupune orice tratament cu antibiotice însă celelalte terapii asociate, cum ar fi restaurarea sănătății microbiomului, nu numai că vor împiedica antibioticele să aducă o vătămare organismului, ci vor îmbunătăți atât procesele imunitare, asimilarea de nutrienți, cât și celelalte procese vitale dependente de o floră intestinală sănătoasă.

 • Poate terapia să conducă la o înrăutățire a simptomelor?

  Într-adevăr, reacția Herxheimer produsă de eliminarea endotoxinelor în urma distrugerii spirochetelor poate conduce la un astfel de fenomen, dar susținerea organismului prin terapiile de detoxifiere are chiar acest rol, de a anihila această reacție sau de a o diminua până la nivelul la care devine insesizabilă.

 • Pot primi un plan de tratament personalizat?

  Da, dar aceasta numai după ce veți comunica cu unul dintre medicii clinicii noastre, pentru a ne informa privind starea dumneavoastră de sănătate, istoricul bolii și analizele dumneavoastră.

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore