Hipertermia totală în boala Lyme
Încă de la începutul anilor 80 s-a constatat că multiplicarea, motilitatea și supraviețuire Boreliei depind de temperatură 1. Însă fiecare tulpină are un interval de temperatură specific optim pentru multiplicare.
De pildă, tulpina B31 (B. burgdorferi sensu stricto) are o temperatură medie ideală la 33°C și un interval de creștere între 22°C și 39°C 2, pentru tulpina BR75 (afzelii) optimul se constată la 35°C la intervalul de multiplicare (20-40°C), iar pentru tulpina BR14 (garini) temperatura optimă este de 37°C cu un interval de dezvoltare (20-41°C).
Un efect bactericid al temperaturii a fost observat pentru tulpinile sensu stricto și afzelli la 41°C. De fapt, toate tulpinile în afară de BR14 (garini) nu vor supraviețui la 41°C. La 42°C, nici aceasta nu poate supraviețui, deși la 41°C încă se putea multiplica și avea motilitate 2.
Poate fi considerată
în acest context
hipertermia totală
utilă pentru
tratarea bolii Lyme?
Desigur, creșterea temperaturii peste 39°C, poate crea un stres semnificativ pentru cele mai multe dintre tulpini, însă singură temperatura crescută nu ar putea conduce la efectele dorite.
Un alt studiu realizat în anul 1996 pune într-o cu totul altă lumină eficiența hipertermiei totale în boala Lyme. Reisinger și colegii descoperă că eficiența tratamentului cu antibiotice crește de 16 ori atunci când temperatura este crescută cu două grade de la 36°C la 38°C 3. La temperaturi mai înalte este probabilă o creștere și mai mare a efectului antibioticelor. Așadar, acest efect singur explică importanța hipertermiei totale în terapia bolii Lyme.
O altă explicație a efectului bactericid al hipertermiei totale o constituie efectul de stimulare a reacției imune împotriva nu numai a Boreliei, ci și a altor patogeni asociați, alte bacterii sau viruși. 4, 5. Spre exemplu, hipertermia stimulează proliferarea celulelor T prin intermediul Interleukinei 1 și 2. 6 De asemenea, hipertermia îmbunătățește eficiența macrofagelor în distrugerea bacteriilor 7.
Bibliografie
2. Hubálek, Zdeněk, Jiří Halouzka, and M. Heroldova. "Growth temperature ranges of Borrelia burgdorferi sensu lato strains." Journal of medical microbiology 47.10 (1998): 929-932.
3. Reisinger, Emil, et al. "Antibiotics and increased temperature against Borrelia burgdorferi in vitro." Scandinavian journal of infectious diseases 28.2 (1996): 155-157.
4. Roberts Jr, NORBERT J., and R. T. Steigbigel. "Hyperthermia and human leukocyte functions: effects on response of lymphocytes to mitogen and antigen and bactericidal capacity of monocytes and neutrophils." Infection and Immunity 18.3 (1977): 673-679.
6. Roberts Jr, NORBERT J., and R. T. Steigbigel. "Hyperthermia and human leukocyte functions: effects on response of lymphocytes to mitogen and antigen and bactericidal capacity of monocytes and neutrophils." Infection and Immunity 18.3 (1977): 673-679.
7. Hanson DF: Fever, temperature, and the immune response. Annals New York Academy of Sciences 813: 453-464, 1997.
Soluțiile terapeutice adoptate în clinica ImunoMedica
Au în vedere o gamă largă de terapii convenționale, adjuvante și suportive, în care sunt integrate concepte medicale confirmate printr-o temeinică cercetare științifică, dar și prin experiența clinică a numeroși specialiști în domeniul bolii Lyme din întreaga lume.
Pacienții ImunoMedica au acces la cele mai noi tehnologii și inovații în domeniul diagnosticului și al tratamentelor, din momentul în care acestea și-au dovedit utilitatea, eficiența și siguranța.