image
Tratamente

Camera hiperbară în ateroscleroză și diabet

Complicațiile aterosclerotice reprezintă cea mai importantă cauză de morbiditate și mortalitate la pacienții diabetici. Recent, s-a observat că oxigenoterapia hiperbarică poate reduce progresia bolii, dar, în același timp, și accelerează procesele biochimice implicate în regresul aterosclerozei la modelele animale.
Mai exact, în modelele animale s-a demonstrat că utilizarea oxigenoterapiei hiperbarice atenuează simptomele aterosclerozei la iepurii hrăniți cu o dietă bogată în colesterol și la șoarecii knockout apoE și că are un impact pozitiv asupra statusului redox în țesuturile relevante.  
În plus, terapia cu oxigen hiperbaric atenuează reacțiile proinflamatorii și răspunsurile imune la oxidarea LDL în șoarecii knockout apoE .

Într-un studiu realizat în Turcia, în cadrul Academiei Medicale Militare Gulhane, se arată că această terapie îmbunătățeste, în cazul pacienților cu diabet și complicații ale diabetului, indicele glicemic, simptomele aterosclerozei și markerii inflamatori. În studiu au fost incluși 28 de pacienți. Pacienții au urmat o schemă de tratament care a presupus administrarea de oxigen 100% pur, la 2.4 ATA, timp de 105 minute, de cinci ori pe săptămână, ajungând la un total de 30 de ședințe. Au fost cuantificați următorii parametrii: glucoza liberă din sânge, hemoglobina glicozilată (HbA1c), insulina, proteina C-reactivă, acidul uric, volumul mediu plachetar, hemoleucograma completă, profilul lipidic. Rezultatele finale ale studiului au arătat că, după cele 30 de ședințe de tratament, toți acești parametri erau îmbunătățiți.
 
O ipoteză recentă a încercat să explice maniera în care oxigenoterapia exercită toate aceste efecte benefice în organismul pacienților diabetici afirmând că una din căi ar putea fi cea a restaurarea reactivității vasculare prin modularea producției de factori vasoconstrictori și vasodilatatori și creșterea sensibilității vaselor la acești factori.
 
Alte studii au întărit această ipoteză, arătând că, într-adevăr, oxigenul hiperbaric, la pacienții diabetici care răspund pozitiv la acest tratament, alterează expresia ciclooxigenazei 2 (COX-2) și a sintazei oxidului nitric endotelial (eNOS) și crește nivelul oxidului nitric local (NO).

Deoarece toți factorii de risc ai aterosclerozei la diabetici sunt corelați, efectul potențial al HBOT asupra funcției endoteliale per se poate fi suficient pentru a explica scăderea semnificativă observată la markerii aterosclerotici, glicemici și ai inflamației.

Hipoxia declanșează diverse procese celulare, atât în condiții fiziologice cât și patologice, fiind implicată, de asemenea, și în apariția aterosclerozei. Dovezile relevante privind rolul clinic al hipoxiei în progresia aterosclerozei sunt furnizate, mai ales, de pacienții cu apnee obstructivă în somn. În timpul somnului, acești pacienți trec prin cicluri cronice intermitente de hipoxie și reoxigenare (hipoxia intermitentă cronică)  și au un risc mult mai mare de dezvoltare, în timp, a aterosclerozei și a afecțiunilor cardiovasculare complementare. Așadar, creșterea nivelului de oxigen în țesuturile hipoxice, prin tratamentul hiperbaric, atenuează procesele de oxidare lipidică și proinflamatorii, crescând, totodată, sinteza de enzime antioxidante.
Pentru bibliografie vezi la oxigenoterapia hiperbarică
 
 
 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore