Electrochimioterapia

Electrochimioterapia


Electrochimioterapia (ECT), o terapie de ultimă generație a cancerului, utilizează electroporarea - o tehnică prin care cu ajutorul unor pulsuri electrice se crește de până la 10 000 de ori efectul citostaticului care pătrunde în cantitate mare în celula tumorală.Necesitând doar una sau două sesiuni, tehnica este cât se poate de sigură și, cel mai important, lipsită de efectele adverse ale chimioterapiei convenționale.

Prin electroporare curentul electric crește permeabilitatea membranelor celulare și permite medicamentului să pătrundă în celulă și să își exercite toxicitatea conducând la apoptoză celulară și prin urmare la distrugerea tumorilor.

Efecte extraordinare se observă în cancerul la sân, în melanom, în sarcom, în cancerul rectal și în general în oricare metastază la piele și în metastaze osoase.


De ce electrochimioterapia?

Electrochimioterapia este una din cele mai eficiente, ieftine și non-invazive proceduri oncologice. Este o modalitate de a introduce citostaticele în celulele canceroase, combinând injectarea acestora în tumoră sau în fluxul sanguin cu un puls electric prin care aceste medicamente sunt trimise țintit în celulele canceroase (proces numit electroporare). O sondă specială transmite tumorii maligne un impuls electric, care modifică membrana celulei canceroase, formând niște pori ce permit pătrunderea medicamentului și intensificarea acțiunii acestuia doar asupra celulelor canceroase.

Printre medicamentele aprobate clinic care au fost testate în studii preclinice, bleomicina s-a dovedit cel mai potrivit pentru utilizarea clinică în electrochimioterapie. Expunerea celulelor la impulsuri electrice crește citotoxicitatea bleomicinei (de aproape 10.000 de ori). Aplicarea pulsurilor electrice la tumori poate fi efectuată fie prin electrozi cu plăci care sunt plasați pe piele deasupra tumorii, fie prin electrozi cu ace care sunt introduși în aceasta. Numai aplicarea impulsurilor electrice, furnizate de oricare dintre tipurile de electrozi, are un efect minim sau deloc asupra creșterii tumorii.

Cât este de eficientă
electrochimioterapia
în tratarea cancerului?

Electrochimioterapia s-a dovedit mai eficientă decât simpla administrare a citostaticelor. Este o procedură promițătoare pentru tumorile maligne de origine cutanată și non-cutanată. Studiile au arătat că tumorile mici au răspuns de două ori mai bine decât cele mari. În plus, este o tehnică mult mai ieftină, rapidă și mai ușor de suportat, indiferent de tipul tumorii, pentru că, administrându-se doze mici de citostatice, are un nivel scăzut de efecte adverse și disconfort.

Electrochimioterapia are o rată de răspuns obiectiv (ORR) mai mare de 80%, cu un procent mare (53-86%) de răspunsuri complete de lungă durată. Potrivit unor estimări recente, electrochimioterapia are o eficiență medie de aproximativ 84%, în timp ce chimioterapia sistemică, cel puțin în cazul cancerelor de stadiu patru, are doar un rol paliativ cu rate de răspuns sub 25% ca monoterapie. Astfel, o mai eficientă administrare a medicamentelor chimioterapeutice în celulele tumorale prin electroporație se dovedește o soluție salvatoare. Prin utilizarea acestei metode, se obține o concentrația intracelulară mult mai mare în celulele tumorale de bleomicină sau cisplatin, utilizând doze cu mult mai mici decât în curele de chimioterapie, ceea ce le potențează semnificativ eficacitatea antitumorală și păstrează integritatea celulelor normale în care chimioterapia nu mai pătrunde.

Procedura


Administrarea medicamentului

Inițial, un medicament chimioterapic, de obicei bleomicina sau cisplatina, este administrat pacientului. Aceste substanțe chimioterapice sunt recunoscute pentru faptul că sunt mai eficiente atunci când celulele sunt expuse la câmpuri electrice.


Electroporarea

La opt minute după administrarea medicamentului, electrozi speciali sunt plasați în jurul sau direct în țesutul tumoral. Impulsul este transmis de dispozitivul CLINIPORATOR printr-o sondă în formă de stilou prevăzut cu un electrod. Medicul introduce electrodul în tumoră pentru a descărca impulsul electric asupra tumorii. Durata impulsului emis este de 100 µs. Numărul de impulsuri variază de la 1 la 20, iar amplitudinea acestora de la 100 la 1000 de volți. Frecvența folosită este între 1 și 5000 Hz. Pe durata implementării, atât tensiunea aplicată, cât și profilul curentului sunt afișate în timp real pe ecran, permițând astfel monitorizarea eficienței fiecărei electroporații individuale direct pe monitor 1.

Aceste impulsuri generează temporar pori în membranele celulare, proces numit electroporație. Acest fenomen permite medicamentului să pătrundă mai eficient în celulele tumorale conducând la apopotoză tumorală. Tratamentul poate dura între 30-60 de minute, în funcție de numărul tumorilor.


Electrochimioterapia schema

Avantajele folosirii
electrochimioterapiei

Prin această metodă, concentrația medicamentului chimioterapic în țesutul tumoral este semnificativ crescută, motiv pentru care citostaticul este administrat în doze mult mai mici, ceea ce duce la reducerea efectelor secundare. Astfel, principalul avantaj al acestei proceduri este că păstrează țesutul sănătos neafectat, în comparație cu alte opțiuni de tratament oncologic clasic.

Electrochimioterapia nu intră în conflict cu alte terapii, cum sunt chimioterapia, radioterapia sau terapiile adjuvante. Dimpotrivă, electrochimioterapia este sinergică cu toate celelalte terapii ale cancerului. În cazul unui sistem imun puternic, o ședință de electrochimioterapie poate aduce un beneficiu semnificativ, conducând în anumite cazuri până la dispariția completă a tumorii și inactivarea metastazelor.

De asemenea, chiar și în cazuri unor cancere avansate, electrochimioterapia poate reduce până la dispariție masele tumorale, poate genera scăderea dimensiunilor ganglionilor afectați, poate conduce la diminuarea sau chiar dispariția durerii locale și îmbunătățește astfel calitatea vieții. De asemenea, pot fi tratate tumori care nu răspund bine la alte forme de tratament și poate fi utilizată în combinație cu alte terapii.


Este această terapie aprobată în Europa?

Această tehnică utilizată de mai bine de 25 ani la nivel european, beneficiază de foarte multe studii clinice și are inclusiv un Ghid European de Tratament. Electrochimioterapia folosește în acest moment bleomicina și cisplatina pentru a trata metastazele cutanate ale diferitelor tumori, dar si tumori primare inoperabile.

Efectele
electroporării

 • Distrugerea selectivă a țesuturilor tumorale
 • O afectare majoră și ireversibilă a vaselor de sânge care hrănesc tumora cu nutrienți și oxigen care duce la moartea celulelor tumorale 2
 • Efect imunogen de distrugere a metastazelor la distanță prin efectul abscopal

De câte ședințe
este nevoie?

În general este suficientă o singură ședință. Aceasta poate declanșa un efect imunogen abscopal prin care sistemul imun distruge și celelalte metastaze. Sunt însă și cazuri când pentru tumori mari este nevoie și de o a doua ședință.

Electrochimioterapia în clinica ImunoMedica

Prin bunăvoința dr. Gregor Sersa

Care sunt cancerele
unde este indicată
electrochimioterapia?

 • Melanom 3: în special pentru melanomul recurent sau metastatic electrochimioterapia crește semnificativ supraviețuirea
 • Cancerul cutanat, cum ar fi carcinomul bazocelular 4 și carcinomul spinocelular 5
 • Cancerul la sân 6, mai ales în cazul în care s-a dovedit rezistent la alte tratamente dintre cele recomandate de ghiduri. Studiile arată un răspuns complet în 50% din cazuri, parțial răspuns în 21%, boală stabilă în 18% și progres în numai 8% din cazuri 7
 • Recidiva la peretele toracic în cancerul la sân, unde se înregistrează o rată de vindecare completă de 59% și o rată a răspunsului obiectiv de 89% mai mare chiar decât pe tumorile primare în cancerul sân
 • Metastaze osoase 8 unde studiile înregistează o rată de răspuns de 29%, boală stabilă în 59% și progres în numai 16%. Nu este afectată structura minerală a osului și capacitatea sa regenerativă
 • Sarcomul 9 poate fi tratat prin electrochimioterapie, mai ales atunci când este localizat la nivelul pielii sau în țesuturile moi
 • Cancerul cu celule scuamoase al cavității orale și orofaringial 10
 • Tumori de cap și gât 11 sau care sunt localizate la acest nivel
 • Cancerul rectal 12
 • Metastaze cutanate 13, de orice histologie, care sunt simptomatice din cauza sângerării, ulcerației, respirării, mirosului sau durerii
 • Cancere primare de mucoase 14, inclusiv tumori recurente, unde alte modalități de tratament (chirurgie, radioterapie, terapii sistemice) au eșuat sau nu sunt posibile
 • Cancer pancreatic 15 primar nerezecabil
 • Metastaze la ficat 16 de la tumori solide
 • Carcinom colangiocelular 17 la nivelul hilului hepatic
 • Carcinom hepatocelular 18
 • Cancerul glandelor salivare 19
 • Cancerul esofagian 20

Contraindicații pentru electrochimioterapia

 • Alergie sau hipersensibilitate la bleomicina sau cisplatin;
 • Doza cumulată de bleomicina de 400.000UI;
 • Neuropatie periferică > gradul 2;
 • Antecedentele de fibroză pulmonară vor împiedica administrarea intravenoasă a bleomicinei;
 • Infecție și/sau insuficiență cardiacă și/sau insuficiență hepatică și/sau alte boli sistemice grave;
 • Tulburări severe de coagulare necorectabile;
 • Sarcina, alăptarea: pacientele potențial fertile trebuie să utilizeze metode contraceptive adecvate.

Beneficii

Controlul bolii
 • Rata de răspuns obiectiv mai mare de 80%
 • Procent mare (53-86%) de răspunsuri complete de lungă durată.

Simptome care pot fi
atenuate ușor prin ECT
 • Sângerări
 • Scurgeri
 • Durere
 • Miros


Alte avantaje
 • Tratament sigur, ușor și extrem de eficient
 • Îmbunătățirea calității vieții pacientului, independent de speranța de viață
 • Rezultate cosmetice și funcționale pozitive
 • Electrochimioterapia este independentă de histologie
 • Doze mici de medicament
 • Fără efecte secundare semnificative
 • Poate fi repetat în siguranță de mai multe ori și pacienții sunt dispuși să repete tratamentul
 • Cost eficiență


Efectul imunogen
al
electrochimioterapiei

Electrochimioterapia nu doar posedă o capacitate citotoxică intrinsecă împotriva celulelor canceroase, dar și generează un răspuns imunitar anticancerigen sistemic prin activarea morții celulare imunogene. Astfel se poate considera că electrochemoterapia declanșează un răspuns imun local și poate acționa ca o vaccinare in situ cu efecte imunogene la nivelul întregului organism. Apare astfel un efect antitumoral mai eficient și mai durabil chiar și în cazul metastazelor care nu au fost electroporate.

De aceea, esențial în această terapie pentru a amplifica efectele imunogene ale electrochimioterapiei este un răspuns imun puternic 21. Acesta trebuie să însemne atât un număr suficient de celule imune, T, NK și Dendritice activate cât și o imunitate de tip Th2. Desigur, susținerea ulterioară terapiei cu protocoale specifice de întărire a imunității este esențială. În acest sens studiile arată și o sinergie puternică a electrochimioterapiei cu imunoterapia 22 mai ales în tumorile imunogene, cum sunt melanomul 23, cancerul de sân 24, cancerul hepatic 25 etc.

Avantajele Electrochimioterapiei
la clinica ImunoMedica


Având în vedere scopul principal al clinicii noastre – întărirea răspunsului imun antitumoral – electrochimioterapia realizată în ImunoMedica își dovedește în cele mai multe dintre cazuri eficiența în distrugerea tumorilor și eliminarea metastazelor.

Terapia nu este urmată decât în urma unor analize complexe care pun în evidență răspunsul antitumoral al pacientului.

În cazul în care acesta este foarte scăzut, ceea ce înseamnă și o probabilitate crescută de progresie tumorală, și un răspuns slab la electrochimioterapie sunt propuse o seamă de terapii care urmăresc:

 1. Polarizarea unui răspuns antitumoral de tip Th1, M1
 2. Inhibarea supresiei imune realizată prin celulele Treg, MDSC
 3. Modelarea unui mediu intratumoral care favorizează infiltrarea cu celule imune de tip Th1
 4. Creșterea numărului de celule imune – T helper, T citotoxice, Nk, NKT, Dendritice, M1
 5. Activarea celulelor imune antitumo
Clinica ImunoMedica este singura din țară unde este folosită electrochimioterapia în tratarea cancerului.

Echipamentul utilizat de noi este de ultimă generație, cel mai performant în domeniul electroporării. Pe baza folosirii acestui echipament - IGEA s-au realizat majoritatea studiilor clinice și preclinice în domeniul electrochimioterapiei până în acest moment.

Pentru a putea afla dacă sunteți eligibili pentru tratamentul prin electrochimioterapie a cancerului de care suferiți, vă puteți programa în clinica noastră la dr. Valentin Popescu unul dintre puținii specialiști ai acestui domeniu în România.

Electrochimioterapia

Bibliografie

1. Schmidt, G., et al. "Electrochemotherapy in breast cancer: a review of references." Geburtshilfe und Frauenheilkunde 74.06 (2014): 557-562.
2. Jarm, Tomaz, et al. "Antivascular effects of electrochemotherapy: implications in treatment of bleeding metastases." Expert review of anticancer therapy 10.5 (2010): 729-746.
3. Sersa, Gregor. "The state-of-the-art of electrochemotherapy before the ESOPE study; advantages and clinical uses." European Journal of Cancer Supplements 4.11 (2006): 52-59.
4. Clover, A. J. P., et al. "Electrochemotherapy for the treatment of primary basal cell carcinoma; A randomised control trial comparing electrochemotherapy and surgery with five year follow up." European Journal of Surgical Oncology 46.5 (2020): 847-854.
1. Schmidt, G., et al. "Electrochemotherapy in breast cancer: a review of references." Geburtshilfe und Frauenheilkunde 74.06 (2014): 557-562.
2. Jarm, Tomaz, et al. "Antivascular effects of electrochemotherapy: implications in treatment of bleeding metastases." Expert review of anticancer therapy 10.5 (2010): 729-746.
3. Sersa, Gregor. "The state-of-the-art of electrochemotherapy before the ESOPE study; advantages and clinical uses." European Journal of Cancer Supplements 4.11 (2006): 52-59.
4. Clover, A. J. P., et al. "Electrochemotherapy for the treatment of primary basal cell carcinoma; A randomised control trial comparing electrochemotherapy and surgery with five year follow up." European Journal of Surgical Oncology 46.5 (2020): 847-854.
5. Tokmakçı, Mahmut. "A high-voltage pulse generation instrument for electrochemotherapy method." Journal of medical systems 30 (2006): 145-151.
6. Wichtowski, Mateusz, et al. "Electrochemotherapy in breast cancer-discussion of the method and literature review." Breast Care 12.6 (2017): 409-414.
7. Matthiessen, Louise Wichmann, et al. "Electrochemotherapy for breast cancer—results from the INSPECT database." Clinical Breast Cancer 18.5 (2018): e909-e917;
Sersa, Gregor, et al. "Electrochemotherapy of chest wall breast cancer recurrence." Cancer Treatment Reviews 38.5 (2012): 379-386.
8. Bianchi, Giuseppe, et al. "Electrochemotherapy in the treatment of bone metastases: a phase II trial." World Journal of surgery 40 (2016): 3088-3094; Campanacci, Laura, et al. "Electrochemotherapy is effective in the treatment of bone metastases." Current Oncology 29.3 (2022): 1672-1682; Bocchi, Maria Beatrice, et al. "Electrochemotherapy in the Treatment of Bone Metastases: A Systematic Review." Journal of Clinical Medicine 12.19 (2023): 6150.
9. Campana, Luca G., et al. "Electrochemotherapy treatment of locally advanced and metastatic soft tissue sarcomas: results of a non-comparative phase II study." World journal of surgery 38 (2014): 813-822.
10. Prospective randomised trial with control group ‘Electrochemotherapy as first-line treatment of squamous cell carcinoma recurrences of the oral cavity and oropharynx: a randomised controlled trial’.EudraCT 2018-003589-15. Lead researcher: Dr Franco Ionna, G. Pascale Foundation National Institute of Tumours IRCCS, Naples.
11. De Virgilio, Armando, et al. "Electrochemotherapy in head and neck cancer: A review of an emerging cancer treatment." Oncology letters 16.3 (2018): 3415-3423; Strojan, Primož, et al. "Electrochemotherapy in mucosal cancer of the head and neck: a systematic review." Cancers 13.6 (2021): 1254.
12. Prospective randomised trial with control group ‘Organ sparing for locally advanced rectal cancer after neoadjuvant therapy followed by electrochemotherapy’. EudraCT number: 2018-004166-33. Lead Researcher: Dr Paolo Delrio, G. Pascale Foundation National Institute of Tumours IRCCS, Naples.
13. Matthiessen, Louise Wichmann, et al. "Management of cutaneous metastases using electrochemotherapy." Acta Oncologica 50.5 (2011): 621-629; Ferioli, Martina, et al. "Electrochemotherapy of skin metastases from breast cancer: a systematic review." Clinical & Experimental Metastasis 38 (2021): 1-10.
14. Strojan, Primož, et al. "Electrochemotherapy in mucosal cancer of the head and neck: a systematic review." Cancers 13.6 (2021): 1254.
15. Prospective randomised trial with control group ‘Phase IIb trial to evaluate the efficacy of laparoscopic electrochemotherapy in the treatment of locally advanced pancreatic cancer’. EudraCT: 2018-003925-27; Phase I/II trial - feasibility and safety of a new surgical technology: electrochemotherapy in locally advanced pancreatic adenocarcinoma. Lead Researcher: Dr Francesco Izzo, G. Pascale Foundation National Institute of Tumours IRCCS, Naples.
16. Edhemovic, Ibrahim, et al. "Intraoperative electrochemotherapy of colorectal liver metastases." Journal of surgical oncology 110.3 (2014): 320-327; Edhemovic, Ibrahim, et al. "Intraoperative electrochemotherapy of colorectal liver metastases: a prospective phase II study." European Journal of Surgical Oncology 46.9 (2020): 1628-1633.
17. Tarantino, Luciano, et al. "Electrochemotherapy of cholangiocellular carcinoma at hepatic hilum: a feasibility study." European Journal of Surgical Oncology 44.10 (2018): 1603-1609; Granata, V., et al. "Electrochemotherapy of cholangiocellular carcinoma at hepatic hilum: a case report." European Review for Medical & Pharmacological Sciences 24.12 (2020).
18. Djokic, Mihajlo, et al. "Electrochemotherapy as treatment option for hepatocellular carcinoma, a prospective pilot study." European Journal of Surgical Oncology 44.5 (2018): 651-657.
19. Strojan, Primož, et al. "Electrochemotherapy in mucosal cancer of the head and neck: a systematic review." Cancers 13.6 (2021): 1254.
20. Egeland, Charlotte, et al. "Endoscopic electrochemotherapy for esophageal cancer: a phase I clinical study." Endoscopy International Open 6.06 (2018): E727-E734.
21. Calvet, Christophe Y., et al. "Electrochemotherapy with bleomycin induces hallmarks of immunogenic cell death in murine colon cancer cells." Oncoimmunology 3.4 (2014): e28131.
22. Calvet, Christophe Y., and Lluis M. Mir. "The promising alliance of anti-cancer electrochemotherapy with immunotherapy." Cancer and Metastasis Reviews 35 (2016): 165-177.
23. Goggins, Clare A., and Amor Khachemoune. "The use of electrochemotherapy in combination with immunotherapy in the treatment of metastatic melanoma: A focused review." International Journal of Dermatology 58.8 (2019): 865-870.
24. Denkert, Carsten. "The immunogenicity of breast cancer—molecular subtypes matter." Annals of Oncology 25.8 (2014): 1453-1455; Loizides, Sotiris, and Anastasia Constantinidou. "Triple negative breast cancer: Immunogenicity, tumor microenvironment, and immunotherapy." Frontiers in Genetics 13 (2023): 1095839.
25. Trotovšek, Blaž, et al. "New era of electrochemotherapy in treatment of liver tumors in conjunction with immunotherapies." World Journal of Gastroenterology 27.48 (2021): 8216; Trotovsek, Blaz, et al. "Laparoscopic electrochemotherapy for the treatment of hepatocellular carcinoma: Technological advancement." Frontiers in Oncology 12 (2022): 996269.
mai mult
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore