image
Cancer

Tratamente hormonale în cancer

Pentru anumite tipuri de cancer, hormonii produși de corp joacă un rol important în creșterea tumorală și răspândirea cancerului în corp. În acest context, este folosită terapia hormonală care elimină, blochează sau adaugă hormoni specifici organismului. Astfel, în funcție de strategia abordată, tratamentele hormonale în cancer sunt de mai multe tipuri: terapie de supresie hormonală, terapie de privare hormonală, terapie hormonală, terapie anti-hormonală sau tratament endocrin. În clinica ImunoMedica, terapia hormonală este integrată într-o abordare mai largă, în care atât nutriția, cât și celelalte terapii o completează și îi amplifică efectul.

Cine poate fi tratat cu ajutorul terapiei hormonale?

Pentru ca terapia hormonală să poată fi folosită cu succes, trebuie testate celulele tumorale pentru a se vedea dacă sunt sensibile la hormoni, adică dacă au supraexprimați anumiți receptori de hormoni. În condițiile însă în care terapia este administrată pe o durată mai lungă de timp și nu se constată o reducere tumorală, trebuie refăcută testarea, pentru că, în anumite cazuri, celula tumorală își schimbă expresia, adaptându-se la noile condiții și găsindu-și alte căi de hrănire. În astfel de situații, tratamentul hormonal devine inutil.

Cum acționează terapia hormonală?

•    Inhibă producția hormonului prin diferite modalități.
•    Schimbă modul în care acționează un hormon în organism.
•    Blochează legarea unui hormon de celulele canceroase.
Care sunt tipurile de cancer care pot fi tratate și prin terapia hormonală?
•    Cancerul la sân
•    Cancerul de prostată
•    Cancerul de ovare
•    Cancerul uterin
•    Cancerul de tiroidă
•    Cancerul glandelor suprarenale
•    Cancerele neuroendocrine

Care sunt cele mai des folosite terapii hormonale?

 

Tratamentul hormonal în cancerul la sân
80% dintre cancerele la sân sunt hormono-pozitive. Aceasta înseamnă că sunt estrogen-receptor-pozitive (ER) sau progesterone-receptor pozitive (PR) sau ambele în același timp, situație cel mai des întâlnită. În terapia hormonală pentru cancerul la sân mai sunt luați în discuție receptorii hormonului de creștere epidermal 2 HER2, care în 15-20% din cazuri poate fi pozitiv, situație în care se aplică terapiile țintite. Terapiile întâlnite sunt urmăroarele:
HR (hormon receptor)  pozitiv
•    modulatori selectivi ai răspunsului receptorilor de estrogen (SERM) (tamoxifen). Blochează selectiv receptorii de estrogen de pe celulele de cancer la sân.
•    inhibitori de aromatază care duc la inhibarea producției de estrogen (Arimidex -anastrozole, Aromasin – exemestane, Femara - letrozol la care se mai adaugă Palbociclib sau ribociclib). Se folosesc mai ales pentru femeile aflate la menopauză.
•    reglatori negativi ai receptorilor de estrogen (ERD) (Faslodex - fulvestrant). Blochează în mod agresiv receptorii de estrogen din întregul organism. Se recomandă în stadiile avansate cu HER2 negativ.
•    agoniști ai hormonului luteinizant (LHRH) sunt medicamente care produc inhibarea producției de estrogen de către ovare. (Zoladex – goserelin, Lupron – leuprolide, Trelstar - triptorelin)

•    îndepărtarea ovarelor

 

Tratamentul hormonal în cancerul de prostată
Cel mai des întâlnit cancer la bărbați, cancerul de prostată, este stimulat în cele mai multe cazuri de hormonii androgeni, de testosteron și derivații lui, produși de testicole sau în mai mica măsură de glandele suprarenale. Astfel că terapiile hormonale pentru cancerul de prostată au în vedere reducerea nivelului de testosteron sau blocarea receptorilor de testosteron sau hormoni androgeni. Iată terapiile folosite:
•    Agoniști ai hormonului luteinizant (LHRH) (Zoladex – goserelin, Lupron – leuprolide, Trelstar - triptorelin)
•    GnRH antagoniști ai gonadotropinei
•    Medicamente antiandrogene (Casodex – bicalutamide, cyproterone acetate, Cyprostat - cyproterone acetate, Drogenil – flutamide).
Terapiile hormonale la clinica Imunomedica au în vedere nu numai stadializarea cancerului și raportul beneficiu-risc, ci și strategiile integrate care fac ca administrarea unor astfel terapii să aibă un efect cât mai puternic pe o perioadă cât mai scurtă de timp posibil, pentru a evita efectele nedorite. Abordarea multimodală și protejarea organismului împotriva efectelor adverse ale acestor terapii, dar și îndepărtarea cauzelor care au dus la apariția cancerului dependent hormonal, sunt sursa succesului terapeutic al acestor cancere în clinica ImunoMedica.
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore