Hipertermia totală

Hipertermia totală


Hipertermia totală folosită în clinica ImunoMedica este recunoscută oficial ca o metodă eficientă, de tratament suportiv în diferite forme de cancer.Principalele beneficii ale acestei terapii țin în primul rând de activarea sistemului imunitar prin creșterea temperaturii corpului. Ca urmare a vascularizației anormale, a metabolismului anaerob și a depleției de nutrienți, tumorile au o sensibilitate termică mai ridicată decât țesuturile sănătoase.

Astfel, s-a constatat faptul că prin creșterea termperaturii corpului, celulele tumorale sunt mult mai sensibile la oricare dintre terapiile antitumorale, fie că vorbim de chimioterapie sau radioterapie, fie de oricare altă terapie cu efect citostatic.


Procedura


Scopul hipertermiei totale este de a induce efectele benefice pe care febra le are asupra organismului. De obicei, pe parcursul a 3 ore, este indusă temperatura de 39-40°C, cu posibilitatea de menținere la 38-40°C timp de 3-5 ore.

Hipertermia totală, pacientul este așezat pe un pat special
În clinica ImunoMedica, pacientul este așezat pe un pat special, ajustabil de-a lungul procedurii ce poate dura câteva ore, pentru a asigura confortul pacientului pe toată durata ședinței.

Temperatura corpului este crescută prin aplicarea de radiație infraroșie (IR-A). Pacientul depune un efort minim în timpul acestei proceduri, el se relaxează într-o ambianța plăcută și confortabilă, în timpul celor câteva ore de aplicare a temperaturii. Pe durata întregii proceduri, sunt monitorizate constant temperatura corporală, ritmul cardiac, oxigenarea, presiunea sangvină, EKG-ul, frecvența respiratorie. Hipertermia totală se administrează în cicluri de 4-6-8-10-12 ședințe, efectuate consecutiv, la o săptămână distanță între ele.


Ilustrație pentru hipertermia totală

Recomandări pentru
hipertermia totală

Hipertermia totală folosită în clinica ImunoMedica poate fi aplicată în toate stadiile de evoluție ale unui cancer.

Numeroase trialuri clinice au studiat efectele tratamentului combinat al radioterapiei și chimioterapiei cu hipertermia totală. Aceste studii s-au centrat pe tratarea mai multor tipuri de cancer, precum, sarcoame, melanom, cancer de cap și gât, cancer de creier, pulmonar, esofagian, de sân, de vezică urinară, anal, hepatic, cervical, peritoneal. Multe din aceste studii au arătat apariția unei reduceri semnificative în volum a tumorii, atunci când hipertermia a fost combinată cu alte forme de tratament.

Argumente ale utilizării
hipertermiei totale

 • în comparație cu celulele sănătoase, la căldură excesivă, celulele canceroase devin mult mai sensibile, dezvoltând chiar o intoleranță față de efectele acesteia,
 • pentru că tumorile nu au capacitatea de a-și adapta circulația sângelui la efectele temperaturilor ridicate, este înregistrată o scădere a aportului sangvin la nivelul acestora,
 • temperatura mai mare de 41°C determină apariția acidozei în celulele canceroase, lucru care scade viabilitatea și capacitatea lor de diviziune,
 • temperatura ridicată determină activarea sistemului imunitar al organismului, cu creșterea producției de interferon. Reputatul medic german Rolf Issels a observat că hipertermia crește concentrația proteinelor de șoc termic (HSP) de pe suprafața celulelor canceroase, predispunându-le, astfel, la atacurile sistemului imunitar,
 • hipertermia sistemică poate fi utilizată cu succes în cazul cancerelor metastatice.

Masa tumorală, în miezul ei, conține celulele ce trăiesc într-o stare de hipoxie (cu puțin oxigen). Aceste celule au rezistență la tratamentul cu radiații, însă sunt foarte sensibile la căldură. Cercetătorii cred că radioterapia distruge celulele oxigenate normal din straturile superioare ale tumorii, în timp ce hipertermia acționează asupra celor din interiorul ei, diminuând considerabil rezistența totală a tumorii la tratamentul cu radiații sau medicamente.

Beneficiile
hipertermiei totale

Experiența clinică a arătat că unul dintre cele mai mari beneficii pentru hipertermia totale este cel de creștere a eficienței altor forme de tratament a cancerului. Încălzirea celulelor la o temperatură mai mare decât cea fiziologică le face susceptibile la tratamentul cu radiații și chimioterapice.


Cercetările de specialitate au arătat că, hipertermia totală poate determina:
 • maturizarea celulelor dendritice de la nivel cerebral,
 • creșterea răspunsului imun (prin interacțiunea celulelor dendritice cu celulele T CD8),
 • activarea prelungită a celulelor T ale sistemului imunitar,
 • activarea monocitelor și macrofagelor,
 • eliberarea factorului tumoral de necroză a (TNFa),
 • creșterea numărului de limfocite T și celule natural killer (NK),
 • stimularea generală a răspunsului imun al organismului.

În plus, sub influența căldurii, celulele tumorale produc proteine de șoc termic (HSP), specifice celulelor deteriorate din organism și a căror sinteză le face susceptibile distrugerii de către sistemul imunitar. Astfel, hipertermia totală folosită în clinica ImunoMedica stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva tumorii.Pentru mai multe informații mergi în pagina Hipertermia totală

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore