Curcuminul, cel mai puternic citostatic natural

Curcuminul, cel mai puternic citostatic natural


Curcuminul este campionul absolut al reglării multor căi de semnalizare în cancer, fiind în momentul de față cel mai studiat agent anticancer, deoarece inhibă proliferarea, invazia, angiogeneza și metastaza diferitelor tipuri de cancer.

Datorită acestei capacități de a regla căile de semnalizare și țintele moleculare implicate în patogenia cancerului (factorii de creștere, enzimele, factorii de transcripție, kinazele, citokinele inflamatorii și proteinele proapoptotice și antiapoptotice), curcuminul poate suprima proliferarea celulelor canceroase, invazia, angiogeneza și metastaza într-o mulțime de tipuri de cancer.

Curcumina suprimă creșterea, angiogeneza, invazia și metastaza cancerelor prin reglarea țintelor moleculare multiple.

_____
Nagaraju, Ganji Purnachandra, et al. "The impact of curcumin on breast cancer." Integrative Biology 4.9 (2012): 996-1007.
Impactul curcuminei asupra cancerului de sân.

În ce cancere își dovedește caracterul citostatic?

Beneficiile terapeutice ale curcuminei au fost demonstrate în peste 20 de tipuri de cancere, cum ar fi: cancerul la sân, cancerele hematologice (dintre care, cele mai frecvente, limfomul, leucemia și mielomul multiplu), cancerul pulmonar, cancere ale sistemului digestiv (cancer gastric, cancer colorectal, cancer pancreatic și cancer hepatic), cancerul de piele, tumori cerebrale, cancerul de prostată etc. Iată numai câteva exemple:

Cancerul de piele

Potrivit studiilor recente, curcuminul pare să prevină cancerul de piele și să prelungească timpul până la debutul tumorii, putând avea potențial chimiopreventiv. Un studiu, publicat cu câțiva ani în urmă în revista „Cancer”, a constatat că curcuminul a oprit creșterea celulelor canceroase în cancerul de piele. De asemenea, s-a descoperit că curcuminul a inhibat viabilitatea celulelor canceroase și a declanșat moartea acestora. Și, cu cât doza este mai mare, cu atât este mai puternic efectul citostatic al curcuminului.


Leucemie

Curcuminul prezintă diferite acțiuni farmacologice – anticancerigene, antioxidante, antidiabetice, antiinflamatorii, imunomodulatoare, hepatoprotectoare, reglatoare ale lipidelor, antidepresive și antiartritice. Multe studii celulare și experimentale au raportat beneficiile curcuminului în leucemie.

Din punct de vedere clinic, administrarea de curcumin (3,5 g timp de 6 săptămâni) a avut un efect chemosensibilizant puternic la pacienții cu leucemie mieloidă cronică. Pacienții care au primit atât curcumin, cât și Imatinib au prezentat un prognostic mai bun cu niveluri scăzute de NO, în comparație cu pacienții cărora li s-a administrat doar Imatinib. Într-un studiu preclinic, tratamentul cu curcumin a încetinit semnificativ creșterea tumorii la cobaii cu xenogrefă cu leucemie mieloidă cronică prin eliberarea de exozomi îmbogățiți cu miR-21 în plasmă.


Cancerul pulmonar

Curcuminul poate fi un adjuvant eficient în tratarea tumorilor de organe solide datorită proprietăților sale de reglare a oncogenelor (p53, egr-1, c-myc, bcl-XL etc.), a factorilor de transcripție (NF-kB, STAT-3 și AP-1), a protein kinazelor (MAPK) și a enzimelor (COX și LOX). Cancerul pulmonar este cea mai frecventă afecțiune malignă la nivel mondial și o cauză principală a deceselor cauzate de cancer.

Compusul și-a demonstrat efectele antitumorale în cancerul pulmonar, lipsa de toxicitate sistemică a curcuminului și amplul său mecanism de acțiune făcându-l cel mai potrivit ca terapie adjuvantă pentru cancerul pulmonar, rezistent la terapiile disponibile în prezent.


Cancerul la sân

Curcuminul prezintă efecte inhibitoare puternice în cancerul la sân, cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, și sensibilizează liniile celulare la medicamentele anticanceroase. Mai mult, poate induce apoptoza în liniile celulare canceroase, independent de expresia receptorului hormonal. Curcuminul inhibă proliferarea celulelor stem de cancer la sân, un factor important care influențează reapariția cancerului. Inhibarea proliferării celulelor stem de cancer la sân suprimă metastazele și reatașarea, limitând în cele din urmă formarea tumorii. Prin urmare, curcuminul este un puternic agent anticancer în cancerul la sân, iar aplicarea sa concomitentă cu alte terapii oncologice pare promițătoare.


Cancerul de prostată

Curcuminul este capabil să inhibe viabilitatea, proliferarea, supraviețuirea, migrarea/invazia și aderența diferitelor celule umane în cancerul de prostată. Curcuminul a inhibat atât celulele de cancer de prostată sensibile la androgeni, cât și pe cele insensibile, prin țintirea unui număr de cascade de semnalizare responsabile de reglarea funcției celulare. Efectele antiproliferative, antisupraviețuire și antimigratorii ale curcuminului în cancerul de prostată se pot datora inhibării căilor de semnalizare Akt/mTOR, Ras/MAPK, scăderii activării NF-kB, clivajului sporit al caspazei proapoptoptice și PARP și inhibarea membri ai familiei de proteine Bcl-2 antiapoptotice. Curcuminul poate, de asemenea, să inducă stoparea ciclului celular și să îmbunătățească autofagia în diferite linii celulare în cancerul de prostată.


Cancerul gastric

Curcuminul și-a dovedit efectele benefice împotriva angiogenezei, proliferării, agresiunii, diseminării, propagării și apoptozei în cancerul gastric. Caracteristicile antitumorale ale acestui compus aparțin în principal inhibării transducțiilor de semnalizare. Curcuminul are, de asemenea, efect inhibitor asupra creșterii bacteriei H. pylori. Este un fapt general acceptat că utilizarea unei strategii multimodale în tratamentul cancerului gastric poate îmbunătăți remarcabil starea clinică și timpii de supraviețuire.

Curcuminul protejează împotriva efectelor adverse ale chimioterapiei

Curcuminul

De asemenea, curcuminul s-a dovedit un bun protector împotriva efectelor adverse ale citostaticelor și radioterapiei. S-a constatat că administrarea curcuminului, concomitent cu citostaticele conduce la un semnificativ efect nefroprotectiv, cardioprotectiv, neuroprotectiv, hepatoprotectiv. De asemenea, combate efectele adverse cutanate sau ale toxicității reproductive, ale mielosupresiei, genotoxicității și ale enterotoxicității, fără a se înregistra un efect advers major prin administrarea curcuminei, în afară de simptomele digestive în cazul administrării orale.

Rămâne întrebarea dacă curcuminul nu va diminua efectul citotoxic al chimioterapiei, scăzând efectul anticancerigen al acesteia. Dimpotrivă, studiile au arătat că administrarea curcuminei înainte, după sau în același timp cu citostaticele va îmbunătăți efectul acestora.

Curcuminul are un puternic efect sinergic cu majoritatea citostaticelor

Astfel, studiile demonstrează utilitatea asocierii cisplatinei, doxiciclinei, gembitabinei și a 5 fluororacilului cu curcuminul, pentru a crește semnificativ efectele citotoxice ale acestor citostatice. De asemenea, s-au realizat studii extinse asupra sinergiei curcuminului cu paclitaxelul și docetaxelul, dar și cu irinotecanul sau oxaliplatinul și carboplatinul.

Curcuminul perfuzabil

Administrarea curcuminului intravenos

Cea mai mare provocare rămâne biodisponibilitatea scăzută a curcuminului, ceea ce face ca, pentru a atinge anumite nivele serice, trebuie administrată oral o cantitate mare de curcumin în jur de 8 grame zilnic, ceea ce este dificil și chiar imposibil pentru anumite persoane, mai ales că predispune la anumite simptome digestive. Acest lucru este rezolvat în clinica noastră prin administrarea curcuminului intravenos, ceea ce conduce la o absorbție de sute de ori mai mare în comparație cu administrarea orală, ajungându-se astfel la nivele plasmatice ale curcuminului, toxice pentru celula tumorală chiar și în monoterapie.

Curcuminul rămâne compusul natural cu cea mai mare aplicabilitate în tratarea cancerului, fie sinergic cu terapiile convenționale, fie în monoterapie, dar și în prevenția cancerului prin țintele multiple pe care acționează, reglând diverse căi de semnalizare moleculară ce duc la apariția, progresia și metastaza cancerului.

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore