image
Tratamente

Curcuminul – suplimentul „de aur” pentru sănătate

Curcuminul este un adevărat supliment „de aur” pentru sănătate prin acțiunile sale antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene și antivirale. La Clinica ImunoMedica este administrat intravenos în mai multe patologii: boli inflamatorii, boli autoimune, neurologice (Alzheimer, Parkinson), cardiovasculare, diabet etc. și, mai ales, în cancer.

De milenii, rădăcina de turmeric (Curcuma Longa) face parte din tradiția culinară și medicală a Asiei. Materialul vegetal brut și adesea uscat este consumat pe scară largă ca aditiv alimentar, iar în medicină este folosit în special pentru tratarea diferitelor tulburări inflamatorii, în virtutea efectelor sale imunomodulatorii.

Curcuminul, un extract din această rădăcină, a atras atenția oamenilor de știință din întreaga lume pentru acțiunile sale antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene și antivirale pentru care se dovedește eficient într-o mulțime de patologii, cum ar fi: boli inflamatorii, autoimune, neuronale, cardiovasculare, renale, endocrine, cutanate, respiratorii, infecțioase, gastro-intestinale și, mai ales, cancer.

În ce patologii este benefic curcuminul?

Din sutele de mii de pagini de studii despre efectele curcuminului în sănătate, amintim implicațiile sale în câteva boli mai cunoscute și mai răspândite astăzi (1).

Curcuminul în boli neurologice și neurodegenerative

Curcuminul este un anti-amiloid promițător, un antiinflamator și agent neuroprotector pentru mai multe boli neurodegenerative. Acțiunile sale asupra sistemul nervos central fac din el un tratament promițător mai ales pentru bolile cerebrale asociate cu înaintarea în vârstă (2).

Alzheimer

Pe lângă rolul său în prevenirea bolii Alzheimer, curcuminul acționează și în terapie, ca antioxidant, agent antiinflamator, inhibitor al agregării Aβ și chelator al ionilor metalici. Cercetările sugerează că curcuminul este unul dintre cei mai promițători compuși în terapia Alzheimer.

 

Folosul și avantajele curcuminului pentru tratarea bolilor neurologice (5)

Parkinson

Curcuminul nu numai că blochează agregarea amiloidului și apariția leziunilor neuronale, dar și restabilește funcțiile cognitive și senzoriale în diferite boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson și Huntington. Studiile preclinice arată că în Parkinson administrarea curcuminului ameliorează semnificativ activitatea locomotoare. Efectele se datorează reducerii deficiențelor generate de stresul oxidativ și disfuncțiilor mitocondriale. Curcuminul scade inflamația cerebrală și speciile reactive de oxigen (ROS), crescând nivelul de glutation și nivelul unor neurotransmițători precum norepinefrina și dopamina. În felul acesta, curcuminul restaureză funcțiile dopaminergice neuronale și, implicit, disfuncțiile motorii în Parkinson.

Huntington

Prin mecanisme asemănătoare – funcțiile antioxidante, antiinflamatorii, antiapoptotice, modularea nivelului de neurotransmițători și reducerea agregatelor huntinginiene – curcuminul produce ameliorări și în boala Huntington.

Depresie și anxietate

Curcuminul ameliorează simptomele în depresie și anxietate prin modularea unor mecanisme implicate în apariția acestor afecțiuni. Puternic antiinflamator, curcuminul reglează nivelul citokinelor IL-1β, IL-6 și TNF-α care în depresie prezintă un nivel ridicat. De asemenea, crește neurogeneza, scade rezistența la glucocorticoizi, și, prin aceasta, neurotoxicitatea mediată de corticosteron și stresul oxidativ, reglează axa HPA (hipotalamus-glanda pituitară) și eliberarea de neurotransmițători (3).
Unul dintre principalele efecte ale curcuminului în depresie este creșterea nivelului seric al factorului de creștere neuronală, mai ales în zona hipocampusului, îmbunătățind memoria și învățarea. De asemenea, curcuminul scade nivelul de endothelin-1, o peptidă vasoactivă, și nivelul de leptin, un hormon ce mediază adipocitoza – amândoi biomarkeri în depresie.
În anxietate, curcuminul reglează nivelele scăzute de noradrenalină, dopamină, serotonină și de GABA. Reduce nivelele de corticosteron și IL6, biomarkeri implicați în anxietate. Cel mai important aspect este însă că curcuminul poate crește expresia receptorilor de serotonină 5HT-1A a căror scădere generează depresia și anxietate.
 

Folosul și avantajele curcuminului pentru tratarea bolilor neurologice


Dependența medicamentoasă și de droguri


Studiile preclinice dovedesc că administrarea curcuminului reduce dependența de droguri și simptomele sevrajului prin prevenirea dezvoltării toleranței opiode care mediază dependența. De asemenea, curcuminul poate inversa procesul de dependență și toleranță opioidă.

Curcuminul în scleroza multiplă


Curcuminul este unul dintre cele mai bune mijloace de reducere a inflamației sistemului nervos și, deci de ameliorare a simptomelor în scleroza multiplă. Efectul neuroprotectiv (4) al curcuminului, prin reducerea stresului oxidativ, îmbunătățirea respirației mitocondriale și alte mecanisme celulare antiproliferative, joacă un rol terapeutic semnificativ în scleroza multiplă.
Astfel, curcuminul este considerat o soluție terapeutică promițătoare în scleroza multiplă, rămânând de depășit biodisponibilitatea sa redusă prin administrarea orală a unei cantități semnificative sau prin administrarea intravenoasă. Trebuie menționat că în scleroza multiplă, efectele curcuminului sunt proporționale cu nivelul său plasmatic, ceea ce înseamnă că se necesită doze orale de peste 8 grame pe zi pe termen lung sau perfuzii cu curcumin unde biodisponibilitatea este de 100%. 

 Gachpazan, Meysam, et al. "Targeting Nuclear Factor-Kappa B Signaling Pathway by Curcumin: Implications for the Treatment of Multiple Sclerosis." Studies on Biomarkers and New Targets in Aging Research in Iran (2021): 41-53.

 
Efectul antiinflamatoriu al curcuminului în scleroza multiplă, prin activarea factorului PPARγ și inhibarea lui TLR4 și Ikβ reduce NFkβ. (5)

Curcuminul în bolile cardiovasculare

Curcuminul are un potențial cardioprotector foarte ridicat, fiind anticoagulant, anti-hipercolesterolemic și anti-aterosclerotic. De asemenea, diminuează consecințele ischemiei cardiace, ale leziunii de reperfuzie, regenerând miocardul.

Arteroscleroză coronariană

Administrarea de curcumin, vreme de 4 luni, atenuează semnificativ incidența și progresia aterosclerozei. Mecanismul anti-aterosclerotic al tratamentului cu curcumin include protecția împotriva oxidării și a inflamației, inhibarea agregării trombocitelor, modularea homeostaziei colesterolului, scăderea colesterolului LDL și creșterea colesterolului lipoproteinelor de înaltă densitate, reducerea peroxidării lipidelor, a trigliceridelor și a citokinelor proinflamatorii.

Hipertensiune

Curcuminul reduce hipertensiunea arterială prin blocarea receptorului de angiotensină I și reducerea enzimei de conversie a angiotensinei circulantă, care induce vasodilatația și mediază nefroprotecția.

Aritmia

Curcuminul reduce aritmia cardiacă, fibrilația ventriculară și tahicardia prin atenuare stresului oxidativ în vasele mezenterice.

Curcuminul în sindromul metabolic


Diabetul

Curcuminul îmbunătățește funcția celulelor-β pancreatice, previne moartea acestora și scade rezistența la insulină. Se observă o îmbunătățire a controlului glicemiei la doze mici ale insulinei, a lipidemiei și se intensifică activitatea antioxidantă a ficatului. Curcuminul ameliorează tulburările metabolice prin inversarea multor parametri inflamatorii, inclusiv reducerea infiltrației macrofagelor în țesutul adipos, creșterea producției de adiponectină în țesutul adipos și scăderea hepatomegaliei. Curcuminul previne complicațiile severe ale diabetului, având un efect pozitiv în efectele subiacente ale diabetului (neuropatie, cardiomiopatie, nefropatie și retinopatia diabetică).
 

Țintele moleculare relevante ale curcuminului în complicațiile diabetului.

Curcuminul reduce incidența obezității și a factorilor de risc asociați, în virtutea caracterului său antioxidant și antiinflamator.

Curcuminul în cancer

Curcuminul este un important agent anticancer. Efectele anticancer ale curcuminului includ inhibarea carcinogenezei, inhibarea angiogenezei și a creșterii tumorale. Curcuminul reduce efectele secundare ale chimioterapiei sau radioterapiei, ceea ce îmbunătățește calitatea vieții pacienților. O serie de studii au raportat că curcuminul crește timpul de supraviețuire a pacientului și scade nivelul markerilor tumorali.

În general, curcuminul (a) previne cancerul, (b) încetinește răspândirea cancerului, (c) eficientizează chimioterapia, (d) protejează celulele sănătoase de efectele adverse ale radioterapiei.

Cancerul de piele

Potrivit studiilor recente, curcuminul pare să inhibe formarea cancerului de piele și să prelungească timpul până la debutul tumorii, putând avea potențial chimiopreventiv în cancerul de piele. Un alt studiu, publicat cu câțiva ani mai devreme în revista „Cancer”, a constatat că curcuminul a oprit creșterea celulelor canceroase de piele melanom într-un laborator. Oamenii de știință au descoperit că curcuminul a inhibat viabilitatea celulelor canceroase și a declanșat moartea celulelor canceroase în cancerul de piele. Și, cu cât doza era mai mare, cu atât era mai eficientă.

Curcuminul în boli de piele

 

Psoriazis

Psoriazisul este un termen generic pentru un grup de afecțiuni ale pielii și articulațiilor, determinate de dezechilibre ale sistemului imunitar. Aplicarea de curcumin în psoriazis a redus eficient nivelul fosforilaz kinazei din pielea pacienților cu psoriazis, eficacitatea curcuminului de a reduce nivelul fosforilazei kinazei fiind mai pronunțată decât a calcipotriolului. De asemenea, administrarea orală de curcumin reduce nivelul seric de IL-22 și atenuează psoriazisul vulgar. Într-un studiu pe animale, administrarea de curcumin (40 mg/kg, timp de 20 de zile) a prezentat o reducere semnificativă a grosimii urechii, a greutății urechii, a înroșirii urechii și a greutății ganglionilor limfatici în modelul de șoarece transgenic cu keratina 14-VEGF de psoriazis. Administrarea de curcumină a inhibat canalul Kv1.3 și a suprimat expresia citokinelor și proliferarea celulelor T, ducând la reducerea fenotipului psoriazisului.

Curcuminul perfuzabil


Cea mai mare provocare rămâne biodisponibilitatea scăzută a curcuminului, ceea ce face ca, pentru a atinge nivele serice terapeutice, trebuie administrată oral o cantitate mare de curcumin în jur de 8 grame zilnic, ceea ce este dificil și chiar imposibil pentru anumite persoane, mai ales că predispune la anumite simptome digestive. Acest lucru este rezolvat în clinica noastră prin administrarea curcuminului intravenos, ceea ce conduce la o absorbție de sute de ori mai mare în comparație cu administrarea orală, ajungându-se astfel la nivele plasmatice ale curcuminului, toxice pentru celula tumorală chiar și în monoterapie.

Referințe
(1)    Patel, Sita Sharan, et al. "Cellular and molecular mechanisms of curcumin in prevention and treatment of disease." Critical reviews in food science and nutrition 60.6 (2020): 887-939.
(2)    Reddy, P. Hemachandra, et al. "Protective effects of Indian spice curcumin against amyloid-β in Alzheimer’s disease." Journal of Alzheimer's Disease 61.3 (2018): 843-866.
(3)    Guest, Paul C. Studies on Biomarkers and New Targets in Aging Research in Iran. Springer International Publishing, 2021.
(4)    Hu, Shuxin, et al. "Clinical development of curcumin in neurodegenerative disease." Expert review of neurotherapeutics 15.6 (2015): 629-637.
(5) Gachpazan, Meysam, et al. "Targeting Nuclear Factor-Kappa B Signaling Pathway by Curcumin: Implications for the Treatment of Multiple Sclerosis." Studies on Biomarkers and New Targets in Aging Research in Iran (2021): 41-53.
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore