image
Tratamente

Transplantul de microbiotă fecală

Transplantul de microbiotă fecală care se realizează în Clinica ImunoMedica este cea mai sigură metodă pentru a combate disbioza intestinală și a redobândi sănătatea. Cercetările din ultimii ani au dovedit că o mulțime de boli sunt corelate cu o floră microbiană intestinală alterată de stilul de viață defectuos, de stres și de toxicitatea alimentelor sau a medicamentelor.
Clinica ImunoMedica oferă posibilitatea transplantului de floră microbiană intestinală, cunoscut și ca transplant de microbiotă fecală (TMF) pentru bolnavii cu dezechilibre severe ale microbiomului.  Procedura poate fi o soluție salvatoare în multe afecțiuni, deoarece îmbogățește flora bacteriană din intestinul unei persoane bolnave cu floră microbiană intestinală provenită din filtrarea materiilor fecale ale unei persoane sănătoase. Într-un mod rudimentar, terapia era folosită în China,  încă din secolul al XVI-lea. În ultimele decenii însă a fost aplicată cu succes în spitale din întreaga lume, în special pentru combaterea Clostridiumului, unde terapia cu transplant de materie fecală (TMF) înregistrează o rată de succes de peste 90%.

Cercetarea clinică privind transplantul de microbiotă fecală (FMT) a fost îmbogățită în ultimii ani prin mii de studii care demonstrează eficiența acestei intervenții terapeutice într-o mulțime de boli despre care puțină lume își putea imagina până în prezent că ar putea fi cauzate sau agravate de disbioza intestinală.

Donatorii

Donatorii pentru transplantul de microbiotă fecală sunt selectați în conformitate cu ghidurile în vigoare, pe baza unui set extrem de complex de analize, precum și a unui chestionar privind stilul de viață și anumite comportamente de risc. De asemenea, sunt testați periodic pentru a le fi confirmată sănătatea și beneficiază de consiliere nutrițională pentru a adopta un stil de viață care să le îmbogățească cât mai mult microbiota.

Transplantăm microbiota obținută prin filtrare anaerobă

Pentru transplantul de floră microbiană intestinală, în Clinica ImunoMedica nu folosim  materie fecală nefiltrată, ci floră intestinală extrasă din materia fecală printr-un proces complex de filtrare și selectare, în care filtrele folosite și metodele de centrifugare reduc dimensiunea particulelor până la dimensiuni de sub un micron. Prin filtrarea anaerobă sunt eliminate alimentele digerate sau neprocesate, deșeurile biliare, resturile de celule sanguine și alte toxine, încât putem spune că administrarea se face cu extract de floră microbiană intestinală în care sunt însă menținute în viață bacteriile anaerobe.

Condiții de prezervare

Microbiota este păstrată la -80°C până la administrare, deoarece, potrivit studiilor, aceasta este singura metodă de prezervare pe termen lung a bacteriilor din flora intestinală. Implanturile cu microbiota fecală decongelată sunt la fel de eficiente ca materialul proaspăt, arată studiile. Aducerea la temperatură optimă se realizează în câteva ore, cu ajutorul unor băi de termostatare la 37°C, care păstrează integral viabilitatea bacteriilor.

Prezervarea bacteriilor anaerobe

Bacteriile anaerobe, care joacă un rol esențial în sănătatea microbiomului și sunt majoritare în microbiom, nu pot supraviețui mult timp în prezența oxigenului. De aceea, pentru prezervarea lor, din momentul donării și până la procesare, depozitare și livrare, sunt folosite tehnici de anaerobioză. Acestea prevăd, potrivit ghidurilor, folosirea pungilor de tip AnaeroGen din momentul donării și transportului până la procesare, precum și folosirea apei dezoxigenate în procesarea materialului și a stației de lucru în condiții de anaerobioză.

Cine este eligibil transplantului de microbiota fecală?

Pentru a putea beneficia de transplantul de microbiota fecală, trebuie să existe, în afara semnelor clinice care să indice disbioza intestinală, și teste care să confirme acest lucru, precum Zonulinul din ser sau materii fecale, Calprotectina, IgA secretor în materie fecală sau test de evaluare a microbiomului cu ajutorul tehnicii NGS (Next Generation Sequencing), cea mai performantă la ora aceasta. Inflamația intestinală, intestinul permeabil sau disbioza constatată în urma unora dintre analizele amintite sunt condiții de eligibilitate pentru transplantul de microbiota fecală. Toate analizele necesare pentru a diagnostica o eventuală disbioză pot fi efectuate în Clinica ImunoMedica.

Procedura

 Pregătirea pentru transplantul de microbiotă fecală se realizează, la recomandarea medicului, prin curățirea intestinului în seara dinaintea transplantului, dar și prin hidrocolonoterapia efectuată în Clinica ImunoMedica.

Procedura constă în instilarea rectală a soluției cu concentratul de floră microbiană intestinală după care persoana trebuie să rămână în repaus timp de 20 minute. Este bine ca transplantul să fie reținut timp de minim 6 ore până la următorul scaun, motiv pentru care, potrivit ghidurilor, înainte cu 30 minute de transplant, se administrează între 2 și 4 mg de Loperamid, în funcție de recomandarea medicului. Procedura este nedureroasă, iar efectele adverse sunt reduse la minimum prin purificarea florei intestinale.

Hrănirea și menținerea unei microbiom sănătos

Medicii noștri oferă consiliere nutrițională pacienților noștri, ajutându-i să adopte acea alimentație și acel stil de viață prin care vor putea hrăni și dezvolta un microbiom sănătos - condiție esențială pentru sănătatea biologică și psihologică. De asemenea, întrucât între microbiom și creier există o strânsă legătură atât prin nervul vag, cât și prin mulțimea de metaboliți ai bacteriilor intestinale, se recomandă evitarea stresului mai ales în perioada transplantului, pentru a favoriza stabilizarea unui microbiom sănătos.


image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore