image
Tratamente

Camera hiperbară în scleroză multiplă

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică a sistemului nervos central care este caracterizată prin episoade de inflamație și demielinizare focală cu localizări multiple, diseminate în timp. Fără un tratament eficient, 80% dintre pacienții care suferă de scelroză multiplă au simptome progresive și care se agravează în timp.

Studii clinice privind oxigenoterapia hiperbară în scleroza multiplă

Între anii 1980 și 1982, doctorii B.H. Fischer, M. Marks și T. Reich de la Centrul Medical al Universității din New York au finalizat primul studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, al aplicăriii tratamentului cu oxigenoterapia hiperbarică în cazul a 40 de pacienți care suferiseră de scleroză multiplă timp de cel puțin 11 ani. Cercetătorii au împărțit pacienții aleatoriu, în două grupe a câte 20. Grupul experimental a inspirat oxigen pur în timpul tratamentelor de 90 de minute, o dată pe zi timp, de 20 de zile. Trei pacienți din grupul experimental au părăsit studiul înainte de finalizare.
Cercetatorii au publicat concluziile lor în New England Journal of Medicine, în 1983. La doisprezece din 17 (70%) dintre participanții la studiu care au urmat ședințe cu HBOT, au fost observate îmbunătățiri semnificative, în următorul an de follow-up de la încheierea studiului. Pacienții care nu aveau forme grave de scleroză multiplă au avut cele mai bune rezultate. Prin comparație, dintre pacienții care au primit amestecul oxigen-azot, doar la un pacient din 20 s-a observat o îmbunătățire a stării generale.

Până în 1984, dr. Neubauer, dar și alți medici, au aplicat și au observat impactul HBOT asupra a peste 10.000 de pacienți diagnosticați cu scleroză multiplă, în paisprezece țări. Dintre acești pacienți, în cazul a 70% pacienți a fost observată îmbunătățirea funcției creierului, a funcției renale și intestinale, și o scădere a spasticității musculare. La una din conferințele de medicină hiperbarică, dr. Neubauer a declarat că peste 600 dintre pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă pe care i-a tratat cu HBOT au cunoscut o îmbunătățire substanțială a stării generale de sănătate. El a menționat, de asemenea, că tratamentele periodice cu oxigenoterapie hiperbarică au redus frecvența recidivei.

În 1986, dr. Neubauer și Kagan au demonstrat că 11 din 35 de leziuni ale pacienților cu scleroză multiplă au dispărut după doar o oră de terapie cu oxigen hiperbaric. La trei conferinte internaționale separate, dr. Neubauer, Kagan si Gottlieb au prezentat studii care au arătat că testele MRI au confirmat o reducere statisticsemnificativă  atât în numărul, cât și în mărimea leziunilor la pacienții cu scleroză multiplă care au urmat tratamente cu oxigen hiperbaric, comparativ cu cei care nu au urmat astfel de terapie.

Într-un studiu japonez, dublu-orb controlat cu placebo, în 1986, dr. Tl Yamada și colegii săi au raportat că toți pacienții cărora li sa administrat HBOT au avut o scădere substanțială a numărului de cazuri de recidivă. În 1990, Oriani și colegii de la Universitatea Palermo, Italia, au testat 44 de pacienți diagnosticați cu scleroză multiplă și care aveau scoruri reduse de handicap Kurtzke (KDS). Cei 22 de participanți tratati cu HBOT sătămânal, timp de un an, au avut îmbunătățiri semnificative, comparativ de cei 22 care nu au urmat acest tratament.

La Paris, Franța, Pallotta și echipa sa de cercetare au urmărit, timp de 8 ani de zile, evoluația a 22 de pacienți diagnosticați cu scleroză multiplă. Fiecare participant a urmat o serie inițială de 20 de tratamente HBOT. Numai 11 pacienți au continuat apoi terapia, fiind tratați cu HBOT de două ori, la fiecare 20 de zile.
Cei care au avut parte de tratamentele prelungite au prezentat o scădere dramatică a riscului de recidivă, în timp ce la cei care au urmat doar seria inițială de tratament s-a observat o creștere treptată a episoadelor de recidivă. Acest lucru a stabilit în mod concludent importanța continuării tratamentelor HBOT.
 Pacienții care au beneficiat de îmbunătățiri dramatice de pe urma acestei forme de terapie, au pus bazele unui centru non-profit numit The Federation of Multiple Sclerosis Treatment Centers, care, la ora actuală, s-a extins și în Marea Britanie.

Un alt studiu a testat impactul oxigenoterapiei hiperbarice asupra limfocitelor T și B la pacienții care fuseseră diagnosticați cu scleroză multiplă de cel puțin 9 ani de zile. (Limfocitele T și B se referă la două tipuri de celule albe din sânge, vitale în funcția sistemului imunitar). Nouăzeci la sută dintre pacienții testați au prezentat o îmbunătățire a răspunsului imunitar după tratamentele HBOT. Astfel, studiul a reconfirmat succesele anterioare ale utilizării presiuni hiperbarice, de 1.5 ATA sau mai puțin, pentru perioade mai lungi de tratament și a arătat riscul pe care administrarea tratamentului la valori ale presiunii mai mari de 1.5 ATA îl poate avea asupra funcției imunitare.
 

Efectele biologice ale oxigenoterapiei hiperbarice în scleroză multiplă

Când integritatea barierei hemato-encefalice este afectată, țesutul cerebral începe să formeze edeme care împiedică alimentarea cu oxigen și, astfel, afectarea funcțiilor creierului. Terapia cu oxigen hiperbaric reușește să alimenteze cu oxigen zonele în care sistemul circulator nu mai poate ajunge. Acest lucru permite barierei hemato-encefalice și țesuturilor subiacente să se vindece și restabilește funcțiile normale ale sistemului nervos. Eficiența tratamentului cu oxigenoterapia hiperbarică în cazul sclerozei multiple depinde de viabilitatea celulor afectate (dacă au fost distruse complet sau se află încă într-o stare de funcționare sub cea normală). Începerea tratamentului HBOT încă din primele faze ale sclerozei va produce cele mai bune rezultate, potențându-se și capacitatea creierului de a restabili funcțiile afectate sau pierdute. Chiar dacă, la fel ca orice alte forme de tratament, HBOT nu poate ajuta toți pacienții diagnosticați cu sceroză multiplă, este important de subliniat faptul că rezultatele studiilor clinice arată că pacienți chiar și cu forme cronice de scleroză au înregistrat îmbunătățiri dramatice ale sănătății generale în urma terapiei.
Pentru bibliografie vezi la oxigenoterapia hiperbarică
 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore