image
Tratamente

Oxigenul hiperbaric și fertilitatea la femei

Terapia cu oxigen hiperbaric, pe care o aplicăm pentru diferite afecțiuni la Clinica Imunomedica, ajută substanțial în a preveni și trata infertilitatea la femei. Camera hiperbară crește fertilitatea prin îmbunătățirea ovulației și a calității ovulului, dar și prin aceea că ameliorează endometrioza.
În ultimii ani, camera hiperbară și-a câștigat un rol binemeritat în terapiile care tratează holistic(1) infertilitatea, deoarece îmbunătățește sănătatea întregului organism prin creșterea angiogenezei, reducerea inflamației, reducerea leziunilor tisulare și combaterea oboselii cronice. Toate aceste efecte stimulează fertilitatea deopotrivă la bărbați și femei, dat fiind că sistemul reproducător funcționează optim atunci când organismul este plin de energie și nu prezintă un exces de inflamație.
Fertilitatea la femei scade în mod natural odată cu vârsta, deoarece scade calitatea ovocitelor și rezerva ovariană. De regulă, o femeie sănătoasă de peste 30 de ani are în jur de 20% șanse să rămână însărcinată, în timp ce după vârsta de 40 de ani șansele de fertilitate scad la 5%. În afara ovulației deficitare, alți factori de risc pentru fertilitate sunt: grosimea endometrului (mucoasa interioară a uterului), esențială pentru a susține oul și embrionul; apariția fibroamelor și endometrioza.

Experiența clinică arată că oxigenul hiperbaric este benefic pentru a ameliora fertilitatea la femei, deoarece contribuie la buna funcționare a ovulelor și uterului.

Beneficiile pentru fertilitate


îmbunătățește ovulația

Un studiu(2) realizat în 2014 de o echipă de medici din Mexic pe un număr paciente diagnosticate cu infertilitate a observat o creștere semnificativă a nivelului seric al hormonului anti-müllerian de până la 116% în urma terapiei cu oxigen hiperbaric. S-a dovedit astfel că oxigenul hiperbaric este un tratament alternativ pentru femeile cu rezervă ovariană scăzută. Astfel, camera hiperbară contribuie substanțial la îmbunătățirea ovulației și a calității ovulului.

crește angiogeneza foliculară

Angiogeneza este esențială pentru dezvoltarea foliculară, având un rol important în calitatea ovocitelor și dezvoltarea timpurie a embrionului. Într-un studiu pilot(3) realizat de Universitatea din Iowa (SUA) pe un grup de paciente diagnosticate cu infertilitate, s-a constatat creșterea nivelului de VEGF (factorul de creștere a endoteliului vascular) în lichidul folicular la femeile tratate cu oxigen hiperbaric, în comparație cu grupul de control. Or se știe că VEGF joacă un rol important în creșterea angiogenezei foliculare.

 

crește grosimea endometrului

Infertilitatea la femei se poate datora și problemelor de receptivitate endometrială, adică o calitate scăzută a mucoasei uterine în care se va dezvolta embrionul. Oxigenul hiperbaric pregătește endometrul și îmbunătățește calitatea acestuia, prin creșterea fluxului sanguin și a aportului de oxigen.(4)

combate endometrioza și boala inflamatorie pelvină

Inflamația cauzată de ambele afecțiuni vă poate afecta negativ fertilitatea. Oxigenul hiperbaric acționează benefic prin aceea că reduce inflamația. La pacientele care suferă de endometrioză, efectul antiinflamator al terapiei cu oxigen hiperbaric ajută la reducerea răspunsului inflamator al TLR4 în diferite organe, reducând inflamația cronică la nivel sistemic. Oxigenul hiperbaric îmbunătățește oxigenarea și vascularizația în endometrioză, ameliorând calitatea ovulelor, răspunsul în stimularea ovariană și calitatea embrionului.

reduce cicatricile uterine

Cicatricele uterine pot scădea fertilitatea femeii. Studiile arată că oxigenul hiperbaric poate fi utilizat atât preventiv, pentru a preveni cicatricile uterine, cât și terapeutic, prin aceea că vindecă țesutul deteriorat.

Pe baza cercetărilor la nivel internațional, dar și a propriei experiențe terapeutice, Clinica ImunoMedica recomandă camera hiperbară ca parte a unei strategii de a stimula fertilitatea la femei prin metode neinvazive și sigure. Procedurile adesea riscante pe termen lung, cum ar fi fertilizare in vitro și inseminarea, presupun costuri foarte mari, câtă vreme un ciclu complet de oxigen hiperbaric este de aproximativ zece ori mai convenabil.

(1) Feng, Jiaxing, et al. "The Efficacy of Complementary and Alternative Medicine in the Treatment of Female Infertility.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, vol. 2021, 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8093064/, 10.1155/2021/6634309.
(2) Pineda, J. F. G. (2015, May 1). Improvement in Serum Anti-Müllerian Hormone Levels in Infertile Patients after Hyperbaric Oxygen (preliminary results). Retrieved October 19, 2022, from https://www.jbra.com.br/media/html/JBRA1117.html
(3) VANVOORHIS, B, et al. "Hyperbaric Oxygen and Ovarian Follicular Stimulation for in Vitro Fertilization: A Pilot Study.” Fertility and Sterility, vol. 83, no. 1, Jan. 2005, pp. 226–228, 10.1016/j.fertnstert.2004.05.101. Accessed 16 June 2022.
(4) Mitrović, Ana, et al. "HYPERBARIC OXYGENATION as a POSSIBLE THERAPY of CHOICE for INFERTILITY TREATMENT.” Bosnian Journal of Basic Medical Sciences, vol. 6, no. 2, 1 May 2006, pp. 21–24, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7192642/.

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore