image
Cancer

Psihoterapia în cancer

S-a demonstrat că psihoterapia oferă un real beneficiu pentru aproximativ 75% dintre pacienți bolnavi de cancer. Chiar și câteva ședințe pot îmbunătăți substanțial starea lăuntrică, redându-ți forțele necesare pentru a continua lupta.

A trăi cu un cancer sau a avea grijă de un om drag bolnav de cancer este o provocare pentru oricine. Este firesc să te confrunți cu o avalanșă emoții, atunci când tu însuți ai cancer sau cineva apropiat suferă de această boală. Stresul, supărarea, tristețea sau incertitudinea te copleșesc. Când astfel de sentimente îți afectează viața de zi cu zi sau se prelungesc pe o durată mai mare de timp, psihoterapia poate fi de un real ajutor.

În prezent, cercetarea a documentat că exprimarea emoțională, suportul social, nivelurile mai scăzute de suferință emoțională și spiritul de luptă împotriva bolii sunt asociate cu un timp de supraviețuire mai mare la pacienții cu cancer. De altfel, experiența clinică constată că există o foarte strânsă legătură între stres, emoții și sistemul imunitar. Încă din secolul III d.Hr. Galen susținea, de pildă, că femeile deprimate sunt mai predispuse să dezvolte un cancer la sân, decât  cele mai optimiste. Acest fapt a fost confirmat și de cercetarea modernă, care demonstrează statistic că femeile izolate sociale prezintă riscuri mai mari de a se îmbolnăvi de cancer decât cele cu o bună integrare socială. [1] În general, studiile clinice confirmă faptul că persoanele cu o bună integrare socială, care dezvoltă relații sănătoase și autentice cu cei din jurul lor, înconjurați de rude și prieteni, se îmbolnăvesc mai greu și supraviețuiesc mai mult. [2]

Un alt aspect este faptul că, în general, tratamentele oncologice clasice supresează sistemul imunitar. Or, o intervenție psihoterapeutică care să ajute la dobândirea unei stări de împăcare, de pace lăuntrică și relaxare, are efecte benefice asupra sistemului endocrin și a sistemului nervos autonom, contribuind la succesul terapiei medicale.
Astfel, este de așteptat ca intervențiile psihoterapeutice care abordează problemele psihologice și sociale ale pacienților, anxietățile și tulburările lor, să le îmbunătățească calitatea vieții, să scadă nivelul de stres și să mărească șansele de supraviețuire.

Cum ajută psihoterapia?

Înțelegerea conflictelor psihologice și a simptomelor psihiatrice ale pacienților cu cancer, precum și planificarea și personalizarea intervențiilor psihologice joacă un rol extrem de important în succesul terapiei oncologice. Astfel, psihoterapia îi ajută pacienții oncologici:
• să se raporteze corect la diagnostic,
• să se simtă mai puțin copleșiți de boală și să redobândească controlul asupra propriei vieți,
• să își gestioneze anxietatea și depresia,
• să se confrunte mai bine cu simptomele și efectele secundare, cum ar fi durerea și oboseala,
• să își gestioneze vulnerabilitățile emoționale legate de imaginea de sine, imaginea asupra propriului corp, dar și relațiile personale și sociale,
• să se confrunte mai bine cu temerile sau grijile legate de viitor.

Psihoterapie creștină

Clinica ImunoMedica pune la dispoziție pacienților oncologici suportul spiritual atât de necesar în tratarea bolii și în abordarea suferinței de orice fel, aceasta incluzând și pregătirea creștină pentru confruntarea cu boala și eventualitatea morții, pe baza experienței de secole a practicii ascetice creștine.

  1. Reynolds P, Kaplan GA. Social connections and risk for cancer: prospective evidence from the Alameda County Study. Behav Med. 1990 Fall;16(3):101-10. doi: 10.1080/08964289.1990.9934597. PMID: 2224168.
  2. Spiegel D. Effects of psychotherapy on cancer survival. Nat Rev Cancer. 2002 May;2(5):383-9. doi: 10.1038/nrc800. PMID: 12044014.


image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore