
Tratamentul cancerului la Clinica ImunoMedica
În lupta cu cancerul, obiectivele principale al clinicii ImunoMedica sunt creșterea capacității organismului de a se apăra, prin îmbunătățirea răspunsului imun, amplificarea efectului antitumoral al terapiilor convenționale și atenuarea efectelor adverse ale acestora.
Combatem totodată mecanismele de rezistență (multidrug resistance) care se fac adesea vinovate de metastazarea cancerului. În felul acesta, este îmbunătățit răspunsul la terapiile convenționale și crescută eficiența capacității sistemului imun de a ținti celulele și tumorile canceroase.
Caracterul inovativ
Soluțiile terapeutice adoptate au în vedere o gamă largă de terapii convenționale, adjuvante și suportive, în care sunt integrate concepte medicale confirmate printr-o temeinică cercetare științifică, dar și prin experiența clinică a numeroși specialiști în domeniul cancerului din întreaga lume.
Pacienții ImunoMedica au acces la cele mai noi tehnologii și inovații în domeniul diagnosticului și al tratamentelor, din momentul în care acestea și-au dovedit utilitatea, eficiența și siguranța. Avem convingerea că numai prin depășirea permanentă a limitelor actului medical devenit convențional putem să oferim pacienților noștri cea mai bună șansă de vindecare.

Terapii
convenționale
Strategiile de amplificare a efectelelor antitumorale ale chimioterapiei și de reducere a efectelor adverse ale acesteia constituie o preocupare esențială în abordarea noastră terapeutică. De asemenea, chimioterapia este privită în contextul abordării multimodale, fiind susținută de imunoterapii și terapii moleculare țintite.

Terapii
moleculare țintite
Esența medicinei de precizie constă în construirea unei strategii terapeutice individualizate bazate pe genotiparea pacienților și terapie țintită. Astfel, este aleasă acea schemă terapeutică în care anticorpii monoclonali din imunoterapii se combină cu alți agenți terapeutici țintiți pentru a optimiza efectul citotoxic, dar și de a reduce la maximum reacțiile adverse. Terapia moleculară țintită ne oferă posibilitatea administrării medicamentului în mod eficient, cu specificitate ridicată, țintind numai celula tumorală. Astfel, toxicitatea este mult mai scăzută în comparație cu chimioterapia convențională.
Terapii adjuvante
Granița dintre terapiile adjuvante convenționale și cele mai noi, care își dovedesc utilitatea în creșterea supraviețuirii, în regresia tumorală, în procesul de vindecare, a devenit tot mai greu de definit. Deja în literatura științifică terapii precum hipertermia, administrarea unor extracte din plante, precum curcuminul și terapiile oxidative, sunt incluse tot mai mult în clasa terapiilor adjuvante în cancer.
Cercetările ne demonstrează că cea mai bună opțiune pentru a evita apariția rezistenței la tratament este combinarea terapiilor care acționează sinergic în blocarea a cât mai multora dintre căile de acțiune a mecanismelor de rezistență. De aceea, în clinica noastră, abordarea multimodală în cadrul terapiilor adjuvante își dovedește eficiența prin scăderea ratei efectelor adverse ale tratamentelor și obținerea succesului terapeutic.
Antiangiogeneză
Dat fiind că angiogeneza joacă un rol critic în creșterea tumorală și în metastază, o atenție specială acordăm terapiilor antiangiogenice. În afara terapiilor convenționale antiangiogenice bazate pe medicamente precum bevacizumabul, există mai multe grupe de compuși naturali precum EGCG, dar și din clasa mare a polifenolilor, la care s-a constatat un puternic efect antiangiogenic.

Bevacizumab

EGCG

Polifenoli
Abordarea
Metabolică
În general, celulele tumorale metabolizează glucoza, lactatul, piruvatul, hidroxibutiratul, acetatul, glutamina și acizii grași la rate mult mai mari decât celulele normale. În acest context, terapia metabolică folosește acele medicamente și suplimente care inhibă căile metabolice prin care celulele cancerose își primesc nutrienții și își produc energia. În acest mod, celula tumorală devine mult mai sensibilă la terapiile antitumorale.

McLelland metro map din cartea How to Starve Cancer autor Jane McLelland, folosită cu acordul autoarei.

Hipertermia
Hipertermia este considerată una dintre cele mai importante terapii adjuvante în tratarea cancerului. La creșterea temperaturii tumorii până la aproximativ 44 °C în hipertermia locală, este îmbunătățit afluxul sângelui în tumori, ceea ce conduce la o creștere a eficienței chimioterapiei și radioterapiei sau a altor terapii citostatice. De asemenea, prin supraîncălzirea acestor tumori se eliberează `heat shock proteins” care semnalizează sistemul imunitar să identifice și să distrugă celulele canceroase. Un alt fenomen important este îmbunătățirea răspunsului imun ca urmare a creșterii temperaturii corpului la peste 39.5 °C în hipertermia totală.

Terapii
antiinflamatorii
Inflamația, după cum s-a demonstrat în numeroase studii clinice, joacă un rol esential în inițierea, progresul și prognoza cancerului. Acest lucru explică de ce terapiile antiinflamatorii au potențialul de a îmbunătăți efectul terapiilor convenționale, cât și de a constitui în monoterapie tratamentul multor tumori solide. De asemenea, terapiile antiinflamatorii și-au dovedit eficiența nu numai în stoparea progresiei tumorale, dar și în creșterea imunității, combinate cu diverse imunoterapii, devenind astfel un element cheie în tratarea cancerului.

Imunoterapii
multimodale
Imunoterapiile aduc astăzi o contribuție esențială în tratamentul cancerului, alături de terapiile standard. Cancerul însuși este dovada unui eșec al răspunsului imun în a controla formarea, dezvoltarea și progresia acestuia, astfel că scopul imunoterapiilor nu este altul decât amplificarea răspunsului imun și targhetarea acestuia către distrugerea celulelor tumorale. Există în momentul de față mai multe forme de imunoterapii, toate urmărind însă activarea răspunsului imun prin celulele NK, NKT și T cu ajutorul a diferite strategii. Un prognostic pozitiv poate fi dat atunci când, indiferent de imunoterapia folosită, aceasta asigură succesul celulelor imune în lupta lor împotriva celulelor tumorale.

Terapii
oxidative
Creșterea speciilor reactive de oxigen (ROS) constituie una dintre cele mai puternice arme în terapiile anticancer, deoarece poate accelera semnalizarea antitumorală și poate provoca, prin stresul oxidativ, apoptoza celulelor tumorale și moderarea sistemului imun spre regresia tumorală. În timp ce terapiile convenționale cresc stresul oxidativ la nivelul întregului organism , provocând apoptoză sau defecte genetice și în celulele normale, anumiți compuși naturali sau terapii oxidative își dovedesc utilitatea prin faptul că pot direcționa stresul oxidativ exclusiv asupra celulelor tumorale, protejând astfel celulele din țesuturile sănătoase.
Compuși naturali
anticancerigeni perfuzabili
După cum documentează cercetarea științifică, mulți compuși naturali vizează direct sau indirect mai multe căi și rețele de semnalizare în celulele canceroase cu un semnificativ efect antitumoral. Astfel, o combinație între terapii convenționale și administrarea de extracte polifarmacologice derivate din plante sau compuși poate oferi un avantaj semnificativ în sensibilizarea eficacității monoterapiei și depășirea rezistenței induse de medicamente la pacienții oncologici. Efectele majore sunt însă înregistrate în momentul în care acești compuși sunt administrați parenteral, căci absorbtia lor orală este în majoritatea cazurilor extrem de slabă.

Curcumin

Resveratrol

Apigenin

Honokiol

Shogaol 6

Amigdalin
Terapii suportive
Condițiile psihosomatice care au condus la apariția cancerului nu sunt combătute prin terapiile anticancerigene, care luptă îndeosebi pentru a distruge celulele tumorale. Mai mult, boala în sine adâncește acele mecanisme procancerigene creând noi premize ale manifestării mecanismelor proliferative.
Aceasta va avea ca rezultat scăderea capacității organismului de a lupta cu boala , micșorarea șanselor de vindecare și creșterea probabilității apariției recidivelor. Terapiile suportive nu numai că ajută organismul să facă față bolii și terapiei, contribuind astfel la vindecare, dar și îndepărtează sau anulează posibilitatea revenirii cancerului, sub orice formă de manifestare a sa.

Terapii de creștere
a oxigenării
Hipoxia constituie unul dintre cei mai importanți factori ai supraviețuirii celulelor tumorale, conducând la un fenotip tumoral extrem de agresiv. Hipoxia determină creșterea angiogenezei, a metabolismului glicolitic, diminuarea potențialului apoptotic al celulelor tumorale și creșterea potențialului lor de proliferare și metastază. De asemenea, hipoxia reduce sensibilitatea tumorii la radioterapie și la diferite chimioterapice. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care terapiile de creștere a oxigenării celulare joacă un rol important în terapia cancerului.

Nutriție
Nutriția joacă un rol esențial în tratamentul cancerului, atât din punctul de vedere al abordării metabolice, cât și al modificărilor clinice care apar în cancer. Selectarea intervenției nutriționale trebuie să țină cont de eficacitatea tratamentului, de reducerea efectelor adverse și a complicațiilor, de îmbunătățirea calității vieții și a ratei de supraviețuire. Alegerea între o dietă alcalină sau una ketogenă, o dietă săracă în carbohidrați sau una bogată în acizi grași depinde de tipul de cancer și de metabolismul acestuia, de starea pacientului și terapiile anticancer în care dieta este integrată. Nu credem în soluții standard anticancerigene, deși există o sumă de nutrienți care sunt esențiali în cancer.