Tratamentul cancerului

Tratamentul cancerului la Clinica ImunoMedica


În lupta cu cancerul, obiectivele principale al clinicii ImunoMedica sunt creșterea capacității organismului de a se apăra, prin îmbunătățirea răspunsului imun, amplificarea efectului antitumoral al terapiilor convenționale și atenuarea efectelor adverse ale acestora.

Combatem totodată mecanismele de rezistență (multidrug resistance) care se fac adesea vinovate de metastazarea cancerului. În felul acesta, este îmbunătățit răspunsul la terapiile convenționale și crescută eficiența capacității sistemului imun de a ținti celulele și tumorile canceroase.

Caracterul inovativ


Soluțiile terapeutice adoptate au în vedere o gamă largă de terapii convenționale, adjuvante și suportive, în care sunt integrate concepte medicale confirmate printr-o temeinică cercetare științifică, dar și prin experiența clinică a numeroși specialiști în domeniul cancerului din întreaga lume.

Pacienții ImunoMedica au acces la cele mai noi tehnologii și inovații în domeniul diagnosticului și al tratamentelor, din momentul în care acestea și-au dovedit utilitatea, eficiența și siguranța. Avem convingerea că numai prin depășirea permanentă a limitelor actului medical devenit convențional putem să oferim pacienților noștri cea mai bună șansă de vindecare.

Terapii convenționale

Terapii
convenționale

Terapie hormonală Chimioterapie metronomică Chimioterapie – IPT

Strategiile de amplificare a efectelelor antitumorale ale chimioterapiei și de reducere a efectelor adverse ale acesteia constituie o preocupare esențială în abordarea noastră terapeutică. De asemenea, chimioterapia este privită în contextul abordării multimodale, fiind susținută de imunoterapii și terapii moleculare țintite.


Terapii moleculare țintite

Terapii
moleculare țintite


Esența medicinei de precizie constă în construirea unei strategii terapeutice individualizate bazate pe genotiparea pacienților și terapie țintită. Astfel, este aleasă acea schemă terapeutică în care anticorpii monoclonali din imunoterapii se combină cu alți agenți terapeutici țintiți pentru a optimiza efectul citotoxic, dar și de a reduce la maximum reacțiile adverse. Terapia moleculară țintită ne oferă posibilitatea administrării medicamentului în mod eficient, cu specificitate ridicată, țintind numai celula tumorală. Astfel, toxicitatea este mult mai scăzută în comparație cu chimioterapia convențională.

Terapii adjuvante


Granița dintre terapiile adjuvante convenționale și cele mai noi, care își dovedesc utilitatea în creșterea supraviețuirii, în regresia tumorală, în procesul de vindecare, a devenit tot mai greu de definit. Deja în literatura științifică terapii precum hipertermia, administrarea unor extracte din plante, precum curcuminul și terapiile oxidative, sunt incluse tot mai mult în clasa terapiilor adjuvante în cancer.

Cercetările ne demonstrează că cea mai bună opțiune pentru a evita apariția rezistenței la tratament este combinarea terapiilor care acționează sinergic în blocarea a cât mai multora dintre căile de acțiune a mecanismelor de rezistență. De aceea, în clinica noastră, abordarea multimodală în cadrul terapiilor adjuvante își dovedește eficiența prin scăderea ratei efectelor adverse ale tratamentelor și obținerea succesului terapeutic.

Antiangiogeneză


Dat fiind că angiogeneza joacă un rol critic în creșterea tumorală și în metastază, o atenție specială acordăm terapiilor antiangiogenice. În afara terapiilor convenționale antiangiogenice bazate pe medicamente precum bevacizumabul, există mai multe grupe de compuși naturali precum EGCG, dar și din clasa mare a polifenolilor, la care s-a constatat un puternic efect antiangiogenic.


Abordarea
Metabolică

În general, celulele tumorale metabolizează glucoza, lactatul, piruvatul, hidroxibutiratul, acetatul, glutamina și acizii grași la rate mult mai mari decât celulele normale. În acest context, terapia metabolică folosește acele medicamente și suplimente care inhibă căile metabolice prin care celulele cancerose își primesc nutrienții și își produc energia. În acest mod, celula tumorală devine mult mai sensibilă la terapiile antitumorale.

McLelland metro map, din cartea How to Starve Cancer

McLelland metro map din cartea How to Starve Cancer autor Jane McLelland, folosită cu acordul autoarei.

Hipertermia

Hipertermia

Hipertermie locală Hipertermie totală

Hipertermia este considerată una dintre cele mai importante terapii adjuvante în tratarea cancerului. La creșterea temperaturii tumorii până la aproximativ 44 °C în hipertermia locală, este îmbunătățit afluxul sângelui în tumori, ceea ce conduce la o creștere a eficienței chimioterapiei și radioterapiei sau a altor terapii citostatice. De asemenea, prin supraîncălzirea acestor tumori se eliberează `heat shock proteins” care semnalizează sistemul imunitar să identifice și să distrugă celulele canceroase. Un alt fenomen important este îmbunătățirea răspunsului imun ca urmare a creșterii temperaturii corpului la peste 39.5 °C în hipertermia totală.


Terapii antiinflamatorii

Terapii
antiinflamatorii


Inflamația, după cum s-a demonstrat în numeroase studii clinice, joacă un rol esential în inițierea, progresul și prognoza cancerului. Acest lucru explică de ce terapiile antiinflamatorii au potențialul de a îmbunătăți efectul terapiilor convenționale, cât și de a constitui în monoterapie tratamentul multor tumori solide. De asemenea, terapiile antiinflamatorii și-au dovedit eficiența nu numai în stoparea progresiei tumorale, dar și în creșterea imunității, combinate cu diverse imunoterapii, devenind astfel un element cheie în tratarea cancerului.


Imunoterapii multimodale

Imunoterapii
multimodale

Terapia cu vâsc Hipertermia totală Refacerea microbiomului

Imunoterapiile aduc astăzi o contribuție esențială în tratamentul cancerului, alături de terapiile standard. Cancerul însuși este dovada unui eșec al răspunsului imun în a controla formarea, dezvoltarea și progresia acestuia, astfel că scopul imunoterapiilor nu este altul decât amplificarea răspunsului imun și targhetarea acestuia către distrugerea celulelor tumorale. Există în momentul de față mai multe forme de imunoterapii, toate urmărind însă activarea răspunsului imun prin celulele NK, NKT și T cu ajutorul a diferite strategii. Un prognostic pozitiv poate fi dat atunci când, indiferent de imunoterapia folosită, aceasta asigură succesul celulelor imune în lupta lor împotriva celulelor tumorale.


Terapii oxidative

Terapii
oxidative

Vitamina C iv in doze mari Ozonoterapia Terapia fotodinamică

Creșterea speciilor reactive de oxigen (ROS) constituie una dintre cele mai puternice arme în terapiile anticancer, deoarece poate accelera semnalizarea antitumorală și poate provoca, prin stresul oxidativ, apoptoza celulelor tumorale și moderarea sistemului imun spre regresia tumorală. În timp ce terapiile convenționale cresc stresul oxidativ la nivelul întregului organism , provocând apoptoză sau defecte genetice și în celulele normale, anumiți compuși naturali sau terapii oxidative își dovedesc utilitatea prin faptul că pot direcționa stresul oxidativ exclusiv asupra celulelor tumorale, protejând astfel celulele din țesuturile sănătoase.

Compuși naturali
anticancerigeni perfuzabili


După cum documentează cercetarea științifică, mulți compuși naturali vizează direct sau indirect mai multe căi și rețele de semnalizare în celulele canceroase cu un semnificativ efect antitumoral. Astfel, o combinație între terapii convenționale și administrarea de extracte polifarmacologice derivate din plante sau compuși poate oferi un avantaj semnificativ în sensibilizarea eficacității monoterapiei și depășirea rezistenței induse de medicamente la pacienții oncologici. Efectele majore sunt însă înregistrate în momentul în care acești compuși sunt administrați parenteral, căci absorbtia lor orală este în majoritatea cazurilor extrem de slabă.


Terapii suportive


Condițiile psihosomatice care au condus la apariția cancerului nu sunt combătute prin terapiile anticancerigene, care luptă îndeosebi pentru a distruge celulele tumorale. Mai mult, boala în sine adâncește acele mecanisme procancerigene creând noi premize ale manifestării mecanismelor proliferative.

Aceasta va avea ca rezultat scăderea capacității organismului de a lupta cu boala , micșorarea șanselor de vindecare și creșterea probabilității apariției recidivelor. Terapiile suportive nu numai că ajută organismul să facă față bolii și terapiei, contribuind astfel la vindecare, dar și îndepărtează sau anulează posibilitatea revenirii cancerului, sub orice formă de manifestare a sa.

Terapii de creștere a oxigenării

Terapii de creștere
a oxigenării

Oxigenoterapia hiperbară Hipertermia locală Ozonoterapia

Hipoxia constituie unul dintre cei mai importanți factori ai supraviețuirii celulelor tumorale, conducând la un fenotip tumoral extrem de agresiv. Hipoxia determină creșterea angiogenezei, a metabolismului glicolitic, diminuarea potențialului apoptotic al celulelor tumorale și creșterea potențialului lor de proliferare și metastază. De asemenea, hipoxia reduce sensibilitatea tumorii la radioterapie și la diferite chimioterapice. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care terapiile de creștere a oxigenării celulare joacă un rol important în terapia cancerului.


Nutriție

Nutriție


Nutriția joacă un rol esențial în tratamentul cancerului, atât din punctul de vedere al abordării metabolice, cât și al modificărilor clinice care apar în cancer. Selectarea intervenției nutriționale trebuie să țină cont de eficacitatea tratamentului, de reducerea efectelor adverse și a complicațiilor, de îmbunătățirea calității vieții și a ratei de supraviețuire. Alegerea între o dietă alcalină sau una ketogenă, o dietă săracă în carbohidrați sau una bogată în acizi grași depinde de tipul de cancer și de metabolismul acestuia, de starea pacientului și terapiile anticancer în care dieta este integrată. Nu credem în soluții standard anticancerigene, deși există o sumă de nutrienți care sunt esențiali în cancer.

Modularea axei
acizi biliari – microbiom intestinal


Studiile ultimilor două decenii au demonstrat că apariția a peste șapte tipuri de cancer este legată de natura microbiomului, de modul în care acesta moderează anumite procese metabolice și mai ales imunitatea. Recent s-a constatat că procesul cancerigen sau imunoprotector este legat mai ales de axa microbiom-acizi biliari. Aceasta, pentru că acizii biliari pot modula taxonomic microbiomul, iar acesta la rândul lui poate semnaliza producția unei anumite cantități și compoziții de acizi biliari. Astfel, studiile au demonstrat că proliferarea celulară, inflamația și cancerul pot fi generate sau, dimpotrivă, inhibate de o un anumit tip de microbiom, atât direct, cât și prin intermediul acizilor biliari metabolizați la nivelul acestuia. Prin urmare, succesul terapiei cancerului poate depinde în mare măsură și de sănătatea microbiomului și a acizilor biliari.


Terapii de detoxifiere


Atât metalele grele, cât și xenobioticele constituie unul dintre factorii importanți în apariția cancerului. De asemenea, toxicitatea terapiilor convenționale anticancer, pot conduce la o creștere a intoxicării organismului, cu potențialul agravării stării pacientului. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care terapiile de detoxifiere joacă un rol esențial în terapia cancerului.


Terapii manuale


Terapiile manuale și-au dovedit de-a lungul timpului eficiența în creșterea calității vieții bolnavului oncologic. Astfel, s-a putut constata că aceste terapii pot conduce la ameliorarea simptomelor specifice ale pacientului oncologic, precum: durerea, greața, vărsăturile, oboseala excesivă, dificultățile respiratorii, anxietatea, limfedemurile etc. De multe ori, astfel de intervenții ajută bolnavul să treacă peste stări care îi primejduiesc nu numai sănătatea, ci și încrederea în tratament, și îi creează acea stare psihologică care favorizează un prognostic pozitiv al terapiilor folosite.


Reflexoterapie
Reflexoterapie
Masaj
Masaj
Noile tehnologii

Noile tehnologii

Terapia cu hidrogen Terapia Laser

Tehnologia oferă permanent orizonturi noi în terapia diferitelor afecțiuni și mai ales în cancer. Unele dintre aceste terapii au un efect direct antitumoral. Altele reduc efectele adverse ale tratamentelor sau pregătesc un teren fertil pentru terapiile convenționale și adjuvante. Toate împreună însă creează premisele unei strategii complexe care crește sau optimizează la maximum efectele terapiei, contribuind la succesul tratamentului și un bun prognostic pentru viitor.


Viața psihologică și spiritualitatea

Viața psihologică
și spiritualitatea

Psihoterapie

Legătura indisolubilă dintre suflet și trup condiționează o bună evoluție a terapiei de tot ceea ce aduce eliberarea de stările conflictuale, liniștirea, împăcarea și pacea sufletească. Această realitate face ca spiritualitatea sau viața religioasă și psihoterapia să fie premise esențiale pentru starea de bine, pentru atingerea unui echilibru între sistemul nervos simpatic și cel parasimpatic și pentru realizarea unei calități superioare a vieții.

Exercițiile fizice și respiratorii


Atunci când cancerul apare în urma unui stil de viață caracterizat în primul rând de sedentarism, exercițiile fizice se dovedesc utile în terapia cancerului. Astfel, studiile constată că atât exercițiile aerobe, dar mai ales cele anaerobe joacă un rol important într-o mulțime de procese fiziologice, precum sensibilitatea la insulină și inhibarea glicolizei, reducerea stării de oboseală, creșterea răspunsului imun, evitarea cachexiei și mai ales creșterea calității vieții. A fost documentată, de asemenea, o scădere a masei tumorale ca efect al exercițiilor anaerobe, prin îmbunătățirea mecanismelor de apoptoză la celulele cancerose.


Întrebări mai des formulate privind tratamentul cancerului în clinica ImunoMedica:

 • Cât durează tratamentul Cancerului în Clinica ImunoMedica?

  Durata tratamentelor depinde de tipul de cancer, de stadializarea acestuia, de starea pacientului și, desigur, de rezultatele cele mai recente ale analizelor.

 • Care sunt efectele adverse ale terapiilor propuse?

  O anumită toxicitate presupune orice tratament cu medicamente, mai ales cu citostatice. În clinica noastră acordăm însă o atenție deosebită strategiilor terapeutice care diminuează la maximum efectele adverse ale terapiilor toxice. Una dintre acestea este administrarea intravenoasă a acelor extrase naturale care nu numai că sunt sinergice cu citostaticele sau cu imunoterapiile, dar și reduc efectele adverse ale acestora.

 • Care terapii sunt mai eficiente în tratarea cancerului: cele oxidative sau cele antioxidante?

  Terapiile oxidative sunt folosite în general în chimioterapie pentru distrugerea celulelor tumorale. Astfel, am putea spune că terapiile oxidative se dovedesc mai eficiente în lupta cu cancerul. Există însă compuși naturali, precum vitamina C și Curcuminul, care în doze mari au efecte puternice oxidative, deși în cantități mici sun antioxidante. De asemenea, există alți compuși naturali, cum ar fi Artesunatul, care, indiferent de cantitatea folosită, au un efect puternic oxidativ. Toate acestea și multe alte terapii oxidative naturale sunt folosite și în clinica noastră pentru combaterea cancerului. Trebuie știut însă că și terapiile antioxidante joacă un rol pozitiv în cancer, mai ales în protecția organismului în fața stresului oxidativ, dar și în procesele de detoxifiere care în această boală sunt atât de importante.

 • Terapiile antioxidante nu anulează efectul terapiilor oxidative?

  În clinica noastră nu se administrează în același timp terapii oxidative și antioxidante. Terapiile cu caracter antioxidant sunt administrate după ce terapiile oxidative și-au făcut efectul. Trebuie avut în vedere că există și alte mecanisme de acțiune a terapiilor anticancerigene, cum ar fi cele care cresc ph-ul din jurul tumorilor pentru a le face mai vulnerabile, sunt terapii care le blochează căile de hrănire, terapii imune sau terapii țintite, care nu intră în logica oxidant-antioxidant, și se pot cupla cu oricare dintre terapiile care ridică răspunsul imun, indiferent că sunt oxidative, precum ozonoterapia, sau antioxidante.

 • Poate terapia să conducă la o înrăutățire a simptomelor?

  În majoritatea cazurilor terapiile sunt însoțite de o rapidă îmbunătățire a calității vieții, tradusă prin reducerea durerilor, în cazul în care acestea există, creșterea calității somnului și a dispoziției. Există însă și cazuri în care, temporar, în urma lizei tumorale sau a reacției tumorale la tratamente se intensifică durerile mai ales în zona tumorală. Acesta nu este decât un semn al eficienței terapiei și durerile sunt doar temporare, manifestate mai ales pe durata procedurii terapeutice.

 • Pot primi un plan de tratament personalizat?

  În clinica noastră acordăm o atenție deosebită personalizării terapiilor. Acest lucru se poate realiza numai după comunicarea cu unul dintre coordonatorii de pacient din clinica noastră. Desigur, avem nevoie de mai multe informații privind starea dumneavoastră de sănătate, istoricul bolii și analizele dumneavoastră, pentru a vă putea oferi un plan preliminar de tratament în clinica noastră.

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore