image
Cancer

Exercițiile respiratorii în cancer

Apariția celor mai multe boli și a cancerului, în special, este în strânsă legătură cu lipsa de oxigenarea organismului. Hipoxia joacă un rol esențial în pato-biologia tuturor cancerelor, cancerul fiind a doua cauză de deces în lume (1).

Exercițiile de respirație reprezintă unul dintre cele mai cunoscute și mai eficiente programe de sprijin în lupta împotriva cancerului, inspirate tradiția medicală chineză. Exercițiile de respirație reglează homeostazia oxigen-dioxid de carbon și îmbunătățește hiperventilația atât la persoanele sănătoase, cât și la bolnavii cu cancer. În China, mulți pacienți oncologici practică exerciții respiratorii, alături de terapiile convenționale, cu un efect semnificativ asupra ratei lor de supraviețuire.

De pildă, cancerul pulmonar și carcinomul nazofaringian sunt boli respiratorii fatale care compromit respirația aerobă. Se pare că un program de antrenare a respirației îmbunătățește șansele de supraviețuire generală pe termen lung. Potrivit unui studiu clinic din 2017 [2], rata de supraviețuire a fost mai mare la practicanții de exerciții respiratorii decât la cei care nu le practicau. Astfel, rata de supraviețuire la 5 ani a fost de 56,6% pentru practicanții exercițiilor respiratorii și de 19,6% pentru cei care nu le practicau. Probabilitatea de supraviețuire a practicanților de exerciții respiratorii a crescut în continuare de 17,9 ori pentru rata de supraviețuire pe 10 ani. Astfel, exercițiile de respirație ar putea crește rata de supraviețuirea pe termen lung la pacienții bolnavi de cancer pulmonar sau carcinom nazofaringian, dat fiind că îmbunătățește hiperventilația.
De asemenea, exercițiile de respirație și relaxare (un proces de 5 minute conceput pentru a fi efectuat de două ori pe zi) la pacienții care urmează chimioterapie pentru cancerul de sân pot juca un rol important în îmbunătățirea calității vieții. [3]
În general vorbind, administrarea chimioterapiei este adesea urmată de efecte adverse, precum tulburările de somn, stres, anxietate, oboseală și o proastă calitate a vieții. În ciuda numeroaselor progrese în tratamentul cancerului, gestionarea efectelor adverse este departe de a fi eficientă. Din acest motiv, schimbările comportamentale simple, ieftine și fără efecte secundare, cum ar fi exercițiile de respirație, ameliorează simptomele asociate chimioterapiei, dar și calitatea vieții, în general.

(1) Zegers CM, van Elmpt W, Reymen B, et al In vivo quantification of hypoxic and metabolic status of NSCLC tumors using [18F]HX4 and [18F]FDG-PET/CT imaging. Clin Cancer Res 2014;20:6389–97. Hui EP, Chan AT, Pezzella F, et al Coexpression of hypoxia-inducible factors 1alpha and 2alpha, carbonic anhydrase IX, and vascular endothelial growth factor in nasopharyngeal carcinoma and relationship to survival. Clin Cancer Res 2002;8:2595–604.
(2) Wu, Wei-Jie MBa; Wang, Shan-Huan MBa,b; Ling, Wei MDa; Geng, Li-Jun MPhila; Zhang, Xiao-Xi PhDa; Yu, Lan MPhila,c; Chen, Jun MPhila,c; Luo, Jiang-Xi MDa,c; Zhao, Hai-Lu PhDa,*: Morning breathing exercises prolong lifespan by improving hyperventilation in people living with respiratory cancer. doi: 10.1097/MD.0000000000005838
(3) W. Dhillon, N. Abd Al-Noor, A. Gill, N. Gupta, V. DeBari, G. Guron, M. Maroules; Impact of Deep Breathing and Relaxation Exercises on Health Related Quality of Life in Breast Cancer Patients Receiving Chemotherapy. Cancer Res 15 December 2009; 69 (24_Supplement): 3101. https://doi.org/10.1158/0008-5472.SABCS-09-3101

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore