image
Cancer

Exercițiile fizice în cancer

Dacă vă tratați împotriva cancerului sau vă recuperați după tratament, cel mai probabil considerați că este important să vă odihniți și să nu faceți efort fizic. Cercetările demonstrează însă, dimpotrivă, că exercițiile fizice sunt benefice pentru majoritatea bolnavilor de cancer în timpul tratamentului și după acesta.
Activitatea fizică ajută în ameliorarea unora dintre efectele secundare comune ale tratamentului cancerului, cum ar fi: oboseala, anemia, calitatea scăzută a vieții, starea psihologică proastă, scăderea masei musculare, probleme cardiologice, probleme cu oasele sau limfedemul.
De asemenea, exercițiile fizice accelerează recuperarea și îmbunătățesc calitatea vieții. În unele tipuri de cancer, exercițiile fizice pot chiar îmbunătăți răspunsul la tratament. Mai mult, activitatea fizică, alături de o dietă adecvată, poate ajuta la reducerea riscului de recurență a cancerului și de apariție a altor probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.
Exercițiile fizice sunt adaptate de către specialiști la condiția fiecărui bolnav, ținând cont de tipul și stadiul cancerului, precum și de efectele secundare specifice tratamentului.

Beneficii

Un plan de exerciții bine conceput și adaptat condiției dumneavoastră personale prezintă următoarele beneficii:
• reduce eventualitatea efectelor secundare specifice tratamentelor oncologice (oboseala, neuropatia, limfedemul, osteoporoza și greața),
• reduce riscul de depresie și anxietate,
• vă ajută să rămâneți cât mai activ și independent posibil,
• previne pierderea masei musculare,
• previne obezitatea, care constituie un risc crescut în cancer,
• îmbunătățește calitatea somnului,
• ameliorează durerea,
• eficientizează tratamentele antitumorale,
• îmbunătățește rata de supraviețuire în anumite tipuri de cancer (de exemplu, cancerul de sân și cancerul colorectal),
• reduce riscul reapariției cancerului,
• previne apariția de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul,
• îmbunătățește calitatea vieții.

Tipuri de exerciții recomandate

Un program de exerciții sigur și eficient în timpul și după tratamentul cancerului ar trebui să includă o varietate de tipuri diferite de exerciții, cum ar fi:
• Exerciții de respirație. Unii pacienți oncologici pot prezenta dificultăți de respirație, fapt care îi poate împiedica să fie activi fizic. Exercițiile de respirație facilitează mișcarea aerului în și afară din plămâni, ceea ce vă poate îmbunătăți rezistența. Aceste exerciții pot ajuta, de asemenea, la reducerea stresului și anxietății.
• Întinderi (Stretching). Întinderile practicate regulat vă pot îmbunătăți flexibilitatea și postura. Ajută la creșterea fluxului de sânge și oxigen către mușchi și favorizează recuperarea organismului. Întinderile sunt deosebit de utile, dacă ați fost inactiv în timpul recuperării după tratamentele oncologice, cum ar fi radioterapia, care poate limita capacitatea de mișcare, provocând înțepenirea mușchilor.
• Exerciții de echilibru. Pierderea echilibrului poate constitui un efect secundar al cancerului și al tratamentului acestuia. Exercițiile de echilibru vă pot facilita recuperarea mobilității de care aveți nevoie pentru a reveni la activitățile zilnice.
• Exerciții aerobice. Cunoscute și sub denumirea de cardio, reprezintă o categorie de exerciții care cresc ritmul cardiac. Întăresc inima și plămânii și vă pot ajuta să vă simțiți mai puțin obosiți în timpul tratamentului și după acesta. Mersul pe jos este o modalitate ușoară de a face exerciții aerobice. De exemplu, medicul dumneavoastră vă poate sugera cât să mergeți pe jos, 40-50 min., de 3-4 ori pe săptămână, într-un ritm moderat.
• Antrenamentul de forță. Pierderea masei musculare apare adesea atunci când pacientul este mai puțin activ în timpul tratamentului și al recuperării. Unele tratamente provoacă și slăbirea musculaturii. Antrenamentul de forță sau antrenamentul de rezistență vă ajută să vă mențineți și să construiți mușchi puternici. Creșterea masei musculare vă poate ajuta să vă îmbunătățiți echilibrul, să reduceți oboseala și să faceți mai ușor activitățile zilnice. De asemenea, reprezintă un factor important în combaterea osteoporozei, o afecțiune a oaselor generată uneori de anumite tratamente oncologice.

https://www.cancercouncil.com.au/wp-content/uploads/2020/04/UC-Pub-CAN4152-Exercise-01-52pp.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661333/
https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/be-healthy-after-treatment/physical-activity-and-the-cancer-patient.html
https://www.cancer.net/blog/2014-03/importance-exercise
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1534735412464552



image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore