image
Tratamente

Camera hiperbară în demență vasculară

Camera hiperbară îmbunătățește alimentarea cu sânge a țesutului cerebral, poate promova neurogeneza în cortexul piriform, poate crește numărul neuronilor colinergici din hipocamp și stimula procesele de învățare și memorare. La bolnavii cu demență vasculară, terapia cu oxigen hiperbaric îmbunătățește funcțiile cognitive.
Demența reprezintă o afecțiune caracterizată prin pierderea memoriei, confuzie, probleme de vorbire și înțelegere, schimbări de personalitate și comportament și o dependență crescută față de ceilalți pentru îndeplinirea activităților curente. Demența vasculară este a doua formă de demență cea mai comună, reprezentând aproximativ 30% din toate cazurile, imediat după incidența de 60% întâlnită în cazul maladiei Alzheimer.

Riscul cel mai mare de apariție a demenței vasculare survine la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral.
Un studiu sistematic publicat în Lancet Neurology în anul 2009 constata faptul că demența apare la 10% dintre pacienți la scurt timp după primul accident vascular cerebral și la mai mult de o treime din cei care suferă un al doilea accident vascular.

La ora actuală, nu există tratamente eficiente pentru vindecarea demenței vasculare. Formele curente de tratament au în vedere, în principal, reducerea factorilor de risc modificabili și încetinirea progresului clinic al bolii.

Cum ajută oxigenul hiperbaric în Demența Vasculară?

În modelele animale de hipoperfuzie cerebrală asociate demenței vasculare, s-a demonstrat că oxigenul hiperbaric îmbunătățește alimentarea cu sânge a țesutului cerebral, poate promova neurogeneza în cortexul piriform, poate crește numărul neuronilor colinergici din hipocamp și stimula procesele de învățare și memorare.
Mai multe studii au arătat că terapia cu camera hiperbară ar putea îmbunătăți funcția cognitivă la pacienții cu boală cerebrovasculară sau după tratamente ce presupuneau iradierea creierului.
Mai mult, un studiu randomizat, controlat, efectuat în China, a evaluat terapia cu oxigen hiperbaric ca adjuvant al donepezilului în tratamentul demenței vasculare. Studiul efectuat de Wang colaboratorii a fost un studiu controlat, randomizat, în care au fost înrolați 64 de pacienți diagnosticați cu demență vasculară conform criteriilor DSM-IV. Pacienții au fost împărțiți în două grupuri: grupul tratat cu camera hiperbară și grupul de control. Ambele grupuri de pacienți au primit donepezil 5 mg zilnic pe întreaga perioadă de tratament. Grupului tratat cu camera hiperbară li s-a administrat 97% oxigen, la o presiune de 2,0 ATA, timp de 60 de minute, 24 de zile consecutive (o sesiune), apoi au avut șase zile de odihnă înaintea următoarei sesiuni, pentru un total de 12 săptămâni.
 Autorii au descoperit că, după cele 12 săptămâni de tratament, pacienții care au primit terapia cu oxigen hiperbaric au avut o mai bună funcție cognitivă, măsurată fie prin MMSE, fie prin Hasegawa's Dementia Rating Scale (HDS), decât grupul de control.


 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore