image
Cancer

Drenajul limfatic în cancer

Sistemul limfatic, alcătuit din vase și ganglioni limfatici (un amestec de proteine, apă, deșeuri și elemente ale sistemului imunitar) joacă un rol cheie în apărarea imunitară a organismului. Repartizați pe tot cuprinsul corpului, dar mai ales la nivelul gâtului, inghinului și axilelor, ganglionii limfatici filtrează lichidul limfatic, așa încât limfa „curată” să fie transportată înapoi în venele care fac ca sângele să circule către inimă.
Pe măsură ce lichidul limfatic trece prin ganglionii limfatici, globulele albe capturează și distrug particulele dăunătoare. Ca și sângele din sistemul circulator, lichidul limfatic este în continuă mișcare. Dacă în acest circuit apar blocaje, lichidul limfatic se acumulează mai ales în brațe sau picioare, fenomen cunoscut sub numele de limfedem.
Devenit foarte popular datorită beneficiilor sale pentru sănătate, masajul de drenaj limfatic ameliorează semnificativ simptomele limfedemului. Acest tip de masaj își propune să ajute organismul în menținerea unei bune circulații sanguine și limfatice, a echilibrului fluidelor corporale și a funcțiilor imunitare. La ora actuală, sunt aplicate mai multe tipuri de masaj de drenaj limfatic, dar toate aceste tehnici funcționează pe același principiu: folosesc mișcări blânde pentru a întinde pielea în direcția fluxului limfatic. Procedura durează, de regulă, între 15-60 min.

Cancerul de sân

Limfedemul este una dintre cele mai frecvente complicații postoperatorii după mastectomie la femeile cu cancer mamar. Este definit ca acumularea anormală de lichid bogat în proteine într-un spațiu interstițial. Fenomenul este generat de afectarea funcției limfatice ca urmare a mai multor factori: extirparea ganglionilor limfatici axilari, radioterapia, fibroza sau inflamația. Incidența limfedemului este de aproximativ 25% la femeile care suferă de această afecțiune. Între factorii de risc se numără vârsta, obezitatea, amploarea intervenției chirurgicale axilare, radiațiile axilare, infecțiile, numărul de ganglioni limfatici îndepărtați, tipul intervenției chirurgicale, dar neglijarea exercițiilor și a activităților de îngrijire pentru a preveni limfedemul.
În combaterea limfedemului se recurge la mai multe metode terapeutice, care includ exercițiile fizice, îngrijirea pielii, masajul și kinetoterapia, drenajul limfatic, terapia cu laser de nivel scăzut, utilizarea de pompe pneumatice, bandaje compresive, precum și tratament medicamentos și chirurgical. Cât privește drenajul limfatic, acesta s-a dovedit cea mai eficientă metodă de recuperare. Principiul care îi stă la bază este simplu: dacă ne gândim că limfa circulă prin cinci „conducte”, iar chirurgul scoate trei dintre ele, limfa rămasă trebuie să circule prin cele două „conducte” rămase. Or, drenajul limfatic are tocmai acest rol: de a dirija limfa către celelalte „stații de epurare”. Astfel, prin utilizarea unui ansamblu de tehnici manuale, fizioterapeutul va facilita dirijarea limfei către ceilalți ganglioni limfatici funcționali. Este necesar un minim de 10 ședințe de drenaj limfatic pentru a fi eficient, după care se intră în perioada de întreținere. Dacă se efectuează preventiv, este suficient ca pacienta să meargă la fizioterapeut o dată pe săptămână sau o săptămână pe lună. În principiu însă, nu există o formulă standard care să funcționeze la fiecare persoană, ci programul de recuperare va trebui adaptat în funcție de fiecare pacient în parte.

Tumorile cerebrale

Apărarea imună împotriva agenților patogeni și a tumorilor din sistemul nervos central poate fi afectată de lipsa drenajului limfatic la nivel meningeal. Astfel, vasculatura limfatică meningeală trebuie intensificată pentru a genera răspunsuri imune mai bune împotriva tumorilor cerebrale. Ganglionii limfatici cervicali profunzi sunt principalii ganglioni limfatici de drenaj ai sistemului nervos central, iar ganglionii limfatici cervicali mandibulari și superficiali contribuie la prelevarea de antigen în sistemul nervos central. Din acest motiv, drenajul limfatic către ganglionii limfatici cervicali profunzi este extrem de util. Corelate, aceste date demonstrează că, prin creșterea limfangiogenezei în meninge, tratamentul profilactic cu VEGF-C poate genera un răspuns imun robust și de lungă durată dependent de celulele T împotriva neoplasmelor cerebrale.

Cancerul de col uterin

Cei mai importanți factori clinici asociați cu tulburările de drenaj limfatic la supraviețuitorii de cancer de col uterin țin de numărul de ganglioni limfatici para-aortici îndepărtați, numărul de limfadenopatii pelvine, de vârsta la care a fost diagnosticat cancerul de col uterin și intervenția chirurgicală primară. În ceea ce privește caracteristicile clinice, obezitatea accelerează apariția acestor tulburări, iar comorbiditățile multiple constituie și ele un factor de risc. Chimioradioterapia este considerată de asemenea un alt factor de risc pentru apariția tulburărilor de drenaj limfatic. Și în acest caz, drenajul limfatic poate oferi o ameliorare semnificativă.


image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore