image
Tratamente

Camera hiperbară în rănile greu vindecabile

Rănile greu vindecabile, problematice, în special ulcerul diabetic (sindromul piciorului diabetic) și ulcerele arteriale, se numără printre cele mai frecvente afecțiuni tratate cu ajutorul oxigenoterapiei hiperbarice.Hipoperfuzia arterială (alimentarea deficitară cu oxigen a țesuturilor), ischemia și infecția afectează vindecarea acestor răni prin scăderea proliferării fibroblastelor, a producției de colagen și a angiogenezei.

Studii clinice

Studiile in vitro, studiile pe modele animale și experiența clinică au demonstrat că HBOT poate "restabili un micromediu celular favorabil în care procesul de vindecare a rănilor și mecanismele antibacteriene ale organismului sunt îmbunătățite".
 
Din 1967, concluziile studiile cu privire la efectele terapiei cu oxigen hiperbaric au raportat că această formă de tratament sporește oxigenarea, proliferarea fibroblastelor, sinteza colagenului, epitelizarea și neovascularizarea, crește activitatea bactericidă, fiind toxică pentru microorganismele patogene anaerobe.

Ulcerele diabetice sunt asociate cu neuropatie periferică, afecțiuni vasculare și imunitate locală afectată. De asemenea, chemotaxia (atragerea macrofagelor și leucocitelor la locul infecției), fagocitoza, mecanismele antibacteriene și funcția limfocitică sunt reduse, afectând statusul inflamator și procesele de vindecare.
 
Morbiditatea și mortalitatea sunt ridicate. Datale clinice și experimentale publicate arată că tratamentul cu oxigen hiperbaric stimulează procesele de vindecare ale organismului și crește șansele de recuperare și salvare a membrelor afectate. Zamboni și colaboratorii au găsit, într-un studiu mic, nerandomizat, o reducere semnificativ mai mare a dimensiunii rănilor tratate cu HBOT, comparativ cu grupul de control, care nu a primit această terapie.

Cercetările lui Bakker au recunoscut potențialul adjuvant al HBOT în tratamentul rănilor diabetice. Un studiu dublu-orb, randomizat, controlat, realizat în 2003, a demonstrat o îmbunătățire a vindecării și a raportului cost-beneficiilor de cost ca urmare a oxigenoterapiei hiperbarice aplicate în cazul ulcerelor diabetice. Un alt studiu recent a constatat o dublare a ratei medii de vindecare a ulcerelor cronice non-ischemice ale piciorului la pacienții diabetici care urmau tratament HBOT.
Și în cazul altor răni și ulcerații de cauză nondiabetică, precum ulcerele de stază venoasă, au fost observate rezultate remarcabile în urma tratamentului hiperbaric.

Protocoalele HBOT aplicate în cazul rănilor și ulcerațiilor implică tratamente zilnice, de 1,5 până la 2 ore, timp de 20 până la 40 de zile. Eficacitatea HBOT ca terapie adjuvantă pentru ulcerațiile diabetetice ale extremităților inferioare poate fi examinată din perspectiva vindecării rapide și, de asemenea, a riscului redus de amputări majore. În mod clar, aceste două puncte de vedere nu sunt sinonime, deoarece îngrijirea gravă a rănilor diabetice include adesea o radiografie sau o amputare parțială a piciorului ca o abordare acceptabilă pentru a obține închiderea rănilor și pentru reabilitarea promptă a funcției tisulare specifice.

HBOT poate constitui o alternativă relativ sigură, neinvazivă, de vindecare a rănilor și ulcerațiilor, prin creșterea oxigenării, scăderea edemului și modificarea pozitivă a răspunsurilor imune. Conservarea membrelor afectate și vindecarea mai rapidă fac din această formă de terapie o metodă rentabilă de îngrijire a rănilor, iar recentele recenzii au concluzionat că HBOT este foarte utilă în tratarea rănilor ce nu mai răspund la alte tratamente. Protocoalele variază foarte mult, dar UHMS recomandă tratamentul la 2,0-2,5 ATA, pentru 90-120 minute, o dată sau de două ori pe zi, și controlul infecției. Reevaluarea diagnosticului ar trebui făcută după 30 de ședințe de tratament.

image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore