image
Tratamente

Camera hiperbară în afecțiuni cerebrale

Accidentul vascular cerebral ischemic determină imediat reducerea fluxului sanguin cerebral regional, precum și deficit în alimentarea țesutului cerebral cu oxigen. În comparație cu țesuturile din alte organe, țesutul cerebral este cel mai vulnerabil la hipoxie deoarece are o apărare antioxidantă redusă.
Dacă nu este tratată prompt, hipoxia cauzată de accidentul ischemic poate determina efecte grave. Prin urmare, scopul principal al intervenției terapeutice în cazul accidentului vascular cerebral acut este acela de a restabili sau ameliora reperfuzia zonei cerebrale afectate.
Accidentul vascular cerebral ischemic determină imediat reducerea fluxului sanguin cerebral regional, precum și deficit în alimentarea țesutului cerebral cu oxigen. În comparație cu țesuturile din alte organe, țesutul cerebral este cel mai vulnerabil la hipoxie deoarece are o apărare antioxidantă redusă.

Tratamentul cu oxigen hiperbaric a fost propus de mult timp ca măsură de intervenție ușor disponibilă în vederea ameliorării hipoxiei de la nivelul țesutului cerebral indusă de accidentul vascular ischemic. Studiile anterioare au demonstrat că terapia HBOT poate spori presiunea parțială arterială a oxigenului (PaO2), poate crește concentrația de oxigen transportată, poate stabiliza bariera hemato-encefalică, reduce presiunea intracraniană și dmiminua edemul cerebral. Oxigenoterapia hiperbarică este o metodă terapeutică relativ sigură și care este tot mai mult validată de experiența clinică.

 Efectele moleculare ale oxigenului hiperbaric

La nivel molecular, terapia cu oxigen hiperbaric determină activarea canalelor ionice, inhibarea sintezei factorului-1alpha declanșată de hipoxie, reglarea Bcl-2, inhibarea MMP-9, scăderea activității ciclooxigenazei-2, scăderea activității mieloperoxidazei, a superoxid dismutazei și inhibarea Nogo-A (factor endogen de inhibare a creșterii). Cercetările continuă să descrie mecanismele de neuroprotecție determinate de terapia cu oxigen hiperbaric și, astfel, să argumenteze extinderea utilizării clinice a acestei terapii.

Oxigenoterapia hiperbarică în experiența clinică

Până în prezent, fereastra terapeutică a tratamentului HBOT în cazul accidentului vascular ischemic încă nu are un standard uniform. În general, este bine cunoscut faptul că oxigenoterapia hiperbarică intervențională este  mai eficientă cu cât este aplicată mai repede. Concluziile unui studiu publicat în 2011 arată că momentul ideal de aplicare a terapiei cu oxigen hiperbar este în primele 3 – 6 ore de la accidentul ischemic. Pauzele intermitente în timpul tratamentului HBOT au fost asociate cu o reducere a toxicității la nivelul sistemului nervos central și a celui pulmonar . Wang și colaboratorii au constatat că fereastra terapeutică a HBOT poate fi întârziată până la 12 ore după instalarea leziunii ischemice la nou-născuți, deoarece structura anatomică și metabolismul neonatal sunt destul de diferite față de cele ale vârstnicilor.

Yin și Zhang au demonstrat într-un studiu publicat în 2005 că chiar și aplicarea târzie, dar repetată, a tratamentului cu oxigen hiperbaric în accidentele ischemice poate scădea semnificativ riscul de  infarct cerebral, poate ameliora deficitele neurologice și poate extinde fereastra terapeutică. Mu și colaboratorii au continuat să cerceteze aceste rezultate și au arătat că terapia HBOT, chiar și atunci cân este aplicată cu întârziere, dar zilnic, stimulează proliferarea celulelor și generează efecte neuroprotectoare prin stabilizarea căii cAMP.

În baza observațiilor din studii preclinice și clinice, tratamentul cu oxigen hiperbaric a fost aplicat cu succes și la 2-5 zile după accident vascular cerebral,  sau chiar în faza cronică. Aceste studii oferă referințe, precum și instrucțiuni, pentru studii suplimentare privind mecanismele și aplicațiile clinice ale tratamentului cu HBOT.
 Pentru bibliografie vezi la oxigenoterapia hiperbarică
 
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore