Centrul Lyme

Chelarea cu EDTA în boala Lyme


Biofilmele sunt definite ca comunități de microorganisme care se auto-încapsulează într-o substanță polimerică extracelulară care le face mult mai rezistente la sistemul imunitar și la antibiotice.

Una dintre cauzele cele mai importante ale rezistenței la antibiotice a tulpinelor Boreliei o constituie organizarea acestei bacterii în colonii care sunt nu numai imposibil de afectat de medicamente, dar sunt, adesea, imposibil de detectat în testarea Boreliozei. EDTA este cunoscut ca unul dintre cei mai puternici disruptori de biofilme prin chelarea calciului, magneziului și a fierului conținut în acestea.

Studiile realizate până acum pun în evidență efectul puternic al EDTA în distrugerea biofilmelor bacteriene de pe catetere și nu numai în cazul a mai multor bacterii precum sunt Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Proteobacteria, dar mai ales în cazul Pseudomonas aeruginosa unde EDTA1 s-a dovedit mai eficient de 1000 de ori ca Vancomicina în a distruge această bacterie. Și biofilmele fungului Candida Albicanis s-au dovedit foarte sensibile la prezența EDTA2.

Chelarea cu EDTA în boala Lyme

Experiența clinică a medicilor care tratează boala Lyme a dovedit eficiența acestui tratament, atât pentru distrugerea biofilmelor bacteriilor și fungilor asociați boreliozei, dar și a biofilmelor Lyme care adesea se dovedesc una dintre cele mai importante piedici în calea efectivității antibioticelor.

Bibliografie

1. Banin, Ehud, Keith M. Brady, and E. Peter Greenberg. "Chelator-induced dispersal and killing of Pseudomonas aeruginosa cells in a biofilm." Applied and environmental microbiology 72.3 (2006): 2064-2069; Percival, Steven L., et al. "Tetrasodium EDTA as a novel central venous catheter lock solution against biofilm." Infection Control & Hospital Epidemiology 26.6 (2005): 515-519.
2. Akbari, Freshta, and Birthe Veno Kjellerup. "Elimination of bloodstream infections associated with Candida albicans biofilm in intravascular catheters." Pathogens 4.3 (2015): 457-469.
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore