Seleniul în cancer

Seleniul în cancer, un agent citostatic fără riscuri


Seleniul este un „paradox” în cancer, acționând deopotrivă ca antioxidant și pro-oxidant. La Clinica ImunoMedica este folosit eficient într-o abordare oncologică cât mai puțin invazivă, atât pentru a preveni cancerul și a susține imunitatea, cât și ca citostatic, pentru acțiunea sa antitumorală și antimetastatică.



Seleniul este un micronutrient esențial pentru imunitate. Prin activitatea de reglare redox a selenoproteinelor, protejează celulele imune de stresul oxidativ. Din acest motiv este administrat cu succes în numeroase boli cronice generate de stresul oxidativ, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile autoimune, neurologice și psihice, tulburări musculare și altele.

De asemenea, este un puternic antiviral, are un rol important în anti-aging și stimulează imunitatea. Însă dintre toate beneficiile pentru sănătate, rolul său în prevenirea și tratarea cancerului se bucură de cea mai mare atenție.

Cum acționează Seleniul în cancer

  • Seleniul reglează imunitatea, fiind puternic imunostimulator.
  • Ca antioxidant, antiinflamator și antiviral, Seleniul reversează imunosupresia în micromediul tumoral.
  • În cancer, are dublu rol: antioxidant chimiopreventiv, în doze nutriționale, și pro-oxidant, în doze supranutriționale.

De altfel, la începutul anului 2009, Food and Drug Administration (FDA) a declarat că „seleniul poate reduce riscul apariției anumitor forme de cancer” și că „există dovezi științifice care sugerează că consumul de seleniu poate reduce acest risc”. La ora actuală, este cunoscut faptul că, împreună cu vitamina E și glutation peroxidaza, seleniul protejează organismul de efectele radicalilor liberi. Studiile arată că seleniul și vitamina E au efect de potențare reciprocă, având foarte bune proprietăți antibacteriene și antivirale.


Seleniul este un puternic antioxidant

În cancer, seleniul acționează ca o sabie cu două tăișuri: ca antioxidant, prin selenoproteine la niveluri nutriționale, și ca prooxidant la niveluri supranutriționale. La doze nutriționale mici, seleniul poate acționa ca antioxidant, protejând împotriva stresului oxidativ, susținând supraviețuirea și creșterea celulelor. Astfel, joacă un rol chimiopreventiv.


În doze mari, seleniul este pro-oxidant

În doze farmacologice mai mari, supranutriționale, seleniul acționează ca pro-oxidant, inducând semnalizarea redox și moartea celulară în tumorile canceroase.

Până în prezent, au fost efectuate multe studii privind beneficiile consumului de seleniu în reducerea riscului de incidență a cancerului la nivel nutrițional, indicând faptul că seleniul funcționează ca un imunostimulator, adică reversează imunosupresia în micromediul tumoral către imunitatea antitumorală prin activarea celulelor imune (de exemplu, macrofagele M1 și limfocitele T CD8+) și eliberarea de citokine proinflamatorii cum ar fi interferon-gamma; întrucât, mai puține studii au explorat efectele dozelor supranutriționale sau farmacologice de seleniu asupra imunității cancerului.

Ce efecte are seleniul în cancer?

Chimiopreventiv Antioxidant

În doze de nivel nutrițional, adică în cantitatea suficientă pentru saturarea selenoproteinelor, seleniul funcționează ca antioxidant și joacă rol chimio-preventiv prin captarea speciilor reactive de oxigen. Previne deteriorarea ADN-ului și apariția mutațiilor, diminuând riscul și incidența cancerului.


Citostatic Prooxidant

În doze mari, de nivel supranutrițional sau farmacologic, seleniul provoacă stres oxidativ. Astfel, seleniul are și rol pro-oxidant în lupta cu cancerul. Seleniul crește activitatea enzimei antioxidante glutation peroxidaza din țesuturile sănătoase, având astfel un dublu rol: de distrugere a celulelor canceroase și de protejare a celor sănătoase. Seleniul este capabil să genereze molecule de radicali de oxigen ce pot distruge mitocondriile specifice celulelor canceroase. Din acest motiv, seleniul are un potențial extraordinar ca citostatic în cancer.


Reversează imunosupresia

Seleniul reglează homeostazia redox și căile inflamatorii din celule, influențând astfel interacțiunea dintre celulele tumorale și imune din micromediul tumoral. Suplimentarea cu seleniu acționează atât asupra celulelor imune înnăscute (incluzând neutrofilele, macrofagele și celulele NK), cât și asupra celulelor imune adaptative, în special limfocitele T din micromediul tumoral, reversând procesul imunosupresor.


Agent antimetastatic

Stopează migrarea, invazia și angiogeneza celulelor canceroase.


Agent antitumoral

Seleniul are puternice efecte antitumorale descrise de o citotoxicitate selectivă asupra celulelor maligne rezistente la tratamentele medicamentoase clasice. În plus, în aceste cazuri, a fost observată neafectarea celulelor sănătoase sau a celor benigne. Această citotoxicitate selectivă este explicată de afinitatea crescută față de seleniu a proteinelor ce imprimă rezistența la medicamente a celulelor.

Principalele cancere în care sunt demonstrate efectele citostatice ale seleniului

Tratamentul cu doze mari de seleniu

Procedura

Doza de seleniu recomandată este, în medie, de 200 μg pe zi. Trialurile clinice randomizate au arătat că doza normală poate merge până la 400 μg pe zi. Experiența clinică a indicat că mărirea acestei doze, până la 200 μg și 400 μg, în funcție de pacient, poate avea efecte benefice, cu studii care au arătat o reducere cu 50% a riscului apariției cancerului de prostată, de plămâni și de colon.

Tratamentul cu doze mari de seleniu reprezintă o formă de chimioterapie care are avantajul de a nu fi grevată de efecte adverse, celulele sănătoase din organism nefiind afectate. Există, în literatură, cazuri de administrare intramusculară, la pacienții canceroși, a peste 1000 μg de seleniu, o dată la două zile, pe durata a trei săptămâni. Această manieră de administrare asigură o mai bună asimilare prin evitarea contactului cu sucurile digestive.

În timpul tratamentului, este necesară monitorizarea întregii formule sangvine, precum și a funcției hepatice.

În clinica ImunoMedica, administrarea seleniului intravenos în doze de 2 mg, urmărește efectul citostatic al seleniului, dar și protecția împotriva efectelor adverse ale chimioterapiei așa cum rezultă din studiile publicate până în prezent.

Efecte adverse

  • Cele mai comune efecte adverse care pot apărea în cazul intoxicației sunt: halenă cu miros de usturoi, căderea părului și a unghiilor, dermatită, insuficiență hepatică, neuropatii.
  • S-au raportat cazuri de administrare a formei organice de seleniu (seleniometionina) în doză de 7200 μg, de două ori pe zi, timp de 7 zile, și în care nu s-au înregistrat efecte adverse. Toleranța ridicată și toxicitatea redusă a seleniului organic permit atingerea unei concentrații plasmatice de 15 μM, concentrație care crește eficiența și scade toxicitatea tratamentului citostatic la modelele animale.
  • Administrarea în doze prea mari poate determina rezistență la insulină, prin afectare hepatică datorată reglăriii anormale a producției de specii reactive de oxigen. Consumul de acizi grași omega 3 în timpul tratamentului cu seleniu poate reduce cantitatea de seleniu asimilată de organism.
  • Administrarea seleniului cu diferite plante poate scădea coagularea sângelui, crescând riscul de sângerare la anumiți pacienți: angelică (Angelica archangelica), cuișoare (Caryophyllus aromaticus), usturoi (Allium sativum), ghimbir (Zingiber officinalis), ginkgo (Ginkgo biloba), ginseng (Panax ginseng) etc.
  • Dozele mari de seleniu scad absorbția vitaminei C.
  • Zincul poate reduce absorbția seleniului în organism. Seleniul poate crește riscul de sângerări în timpul operațiilor și postoperator. Tratamentul cu seleniu trebuie oprit cu cel puțin 2 săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală.
image
Fă o programare, de luni până vineri
între orele 7:30 - 19:30!

Serviciu clienți — 031.405.0350

sau scrie-ne și te sunăm noi în maxim 2 ore