image
 
Cercetare

Articole

Cele mai noi articole publicate în jurnalele medicale de specialitate, relevante în diagnosticul, tratamentul și prevenția diferitelor forme de cancer sau al altor afecțiuni cronice.
29.02.2020
Un rezumat al literaturii recente (2007-2017) privind efectele neurologice ale radiațiilor de radiofrecvență

Henry Lai
Departamentul de bioinginerie, Universitatea din Washington, Seattle, WA 98195, SUA (Hlai@u.washington.edu).
În „Comunicații mobile și sănătate publică” Markov, M. (ed.), CRC Press, Boca Raton, FL, 2018, Capitolul 8, pp.187-222.


Introducere
Efectele neurologice sunt cauzate de modificările sistemului nervos. Factorii care acționează direct sau indirect asupra sistemului nervos provocând modificări morfologice, chimice sau electrice ale sistemului nervos pot duce la efecte neurologice. Manifestarea finală a acestor efecte poate fi văzută ca modificări psihologice / de comportament, de exemplu, memorie, învățare și percepție. Sistemul nervos este un organ electric. Astfel, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că expunerea la câmpuri electromagnetice ar putea duce la modificări neurologice. Modificări morfologice, chimice, electrice și de comportament au fost raportate la animale și celule după expunerea la câmpuri electromagnetice neionizante (EMF) pe o gamă de frecvențe. Consecințele modificărilor fiziologice ale sistemului nervos sunt foarte greu de evaluat. În prezent nu înțelegem destul de bine cum funcționează și reacționează sistemul nervos la tulburările externe. Sistemul nervos extrem de flexibil ar putea compensa cu ușurință tulburările externe. Pe de altă parte, consecința tulburărilor neuronale este, de asemenea, dependentă de situație. De exemplu, o modificare indusă de EMF în activitatea electrică a creierului ar putea duce la consecințe diferite, în funcție de faptul dacă o persoană se uită la televizor sau conduce o mașină.
Prezentăm mai jos un rezumat al literaturii de cercetare asupra efectelor neurologice ale expunerii la radiații de radiofrecvență (RFR), o parte din spectrul EMF care este utilizat în comunicările wireless, publicată în perioada 2007 - 2017. Baza de date a fost obținută cercetând bibliografia Medline și bineînțeles nu include toate lucrările relevante publicate în acea perioadă.
04.02.2020
Către sistemele de comunicare 5G: Există implicații asupra sănătății?

Agostino Di Ciaula
a. Divizia de medicină internă, Spitalul din Bisceglie (ASL BAT), Bisceglie, Italia
b. Societatea Internațională a Medicilor pentru Mediu (ISDE), Arezzo, Italia
International Journal of Hygiene and Environmental Health 221 (2018) 367-375.


Răspândirea câmpurilor electromagnetice de radiofrecvență (RF-EMF) este în creștere și efectele asupra sănătății sunt încă investigate. RF-EMF promovează stresul oxidativ, o afecțiune implicată în debutul cancerului, în mai multe boli acute și cronice și în homeostaza vasculară. Deși unele dovezi sunt încă controversate, Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a clasificat RF-EMF ca „posibil cancerigen pentru om”, iar studii mai recente au sugerat efecte reproductive, metabolice și neurologice ale RF-EMF, care sunt de asemenea capabile să modifice rezistența la antibiotice bacteriene. În acest cadru în schimbare, deși efectele biologice ale sistemelor de comunicare 5G sunt foarte puțin investigate, un plan de acțiune la nivel internațional pentru dezvoltarea rețelelor 5G a fost pus în mișcare, cu o creștere a numărului dispozitivelor în viitor și densitatea celulelor mici și cu utilizarea viitoare a undelor milimetrice (MMW). Observațiile preliminare au arătat că MMW crește temperatura pielii, modifică expresia genelor, promovează proliferarea celulară și sinteza proteinelor legată de stresul oxidativ, procesele inflamatorii și metabolice, ar putea genera afectări oculare, afectează dinamica neuromusculară. Sunt necesare studii suplimentare pentru a explora mai detaliat și în mod independent efectele RF-EMF asupra sănătății în general și în special MMW. Cu toate acestea, constatările disponibile par suficiente pentru a demonstra existența efectelor biomedicale, pentru a invoca principiul precauției, pentru a defini subiecții expuși ca potențial vulnerabili și pentru a revizui limitele existente. O cunoaștere adecvată a mecanismelor fiziopatologice care leagă expunerea la RF-EMF de riscul pentru sănătate ar trebui să fie utilă și în practica clinică curentă, în special în considerarea dovezilor care indică factori extrinseci ca fiind factori favorizanți importanți pentru riscul de cancer și pentru creșterea epidemiologică a bolilor necontagioase.
30.10.2017
Chimioterapicele, pe lista FDA a medicamentelor cu risc la administrare

Administrația Alimentelor și a Medicamentelor SUA (FDA) a publicat o listă cu 19 medicamente sau clase de medicamente – dintre care 7 sunt chimioterapice – ce pot cauza efecte adverse grave la administrare.

25.10.2017
Modificări serice prezente cu zeci de ani înainte de diagnosticul de cancer cerebral

Modificările serice imunologice ce pot fi identificate cu mai bine de 20 de ani înainte de diagnosticarea unei tumori cerebrale pot reprezenta o nouă manieră de intervenție precoce în cazul cancerelor.

23.10.2017
Test de urină utilizat în prognosticul recurenței cancerului de vezică

Rezultatele unui studiu publicat în British Journal of Cancer descriu un test noninvaziv de detectare a recurenței cancerului de vezică mai repede decât în cazul citologiei și citoscopiei standard.

19.10.2017
Neuropatia determinată de chimioterapie poate dura ani de zile de la încetarea tratamentului

Un studiu realizat în Statele Unite arată că pacienții diagnosticați cu faze incipiente de cancer de sân, și care urmează un tratament cu chimioterapice, pot suferi simptome de neuropatie periferică chiar și la câțiva ani după încetarea tratamentului, calitatea vieții fiind puternic afectată.

19.10.2017
Nodulii limfatici nu determină metastazele în cancerul colorectal

Cercetări recente indică faptul că, cel puțin în cazul cancerului colorectal, metastazele sunt determinate direct de tumora primară, iar nu de metastaze de la nivelul nodulilor limfatici.

17.10.2017
Șanse mai mari de supraviețuire în cazul cancerului ovarian în cazul unei diete sănătoase înainte de diagnostic

Aportul ridicat de fibre și o dietă sănătoasă anterioare diagnosticului de cancer ovarian sunt asociate cu șanse mai mari de supraviețuire, arată un studiu realizat în Australia.

17.10.2017
Reactivarea virusului hepatitei B în cazul pacienților cu cancer de sân tratați cu chimioterapice

Reactivarea virusului hepatitei B (HBV) în timpul sau după chimioterapie, în cazul pacienților cu cancer de sân, a devenit o problemă clinică însemnată.

17.10.2017
Acuratețea testului imunochimic fecal în cazul pacienților cu risc ridicat de cancer

Rezultatele unei meta-analize arată că testul imunochimic fecal (FIT) reprezintă un instrument de diagnostic foarte precis în cazul pacienților cu risc ridicat de cancer colorectal. Același studiu mai arată că FIT nu este la fel de precis și în cazul diagnosticării stadiilor avansate de cancer la aceiași pacienți.

de Echipa ImunoMedica
subiecte: cancer colorectal, diagnostic cancer, tratament alternativ